Hoeveel zakgeld is normaal?

Hoeveel zakgeld is normaal?

Leren omgaan met geld is een belangrijke levensles voor later. Met zakgeld leren kinderen om met een beperkt budget uit te geven. Je kunt nou eenmaal niet alles kopen en wil je een grotere aankoop doen, dan zul je moeten sparen! Op welke leeftijd begin je met zakgeld en hoeveel is normaal?

Waarom is zakgeld belangrijk?

Jong geleerd is oud gedaan! Dat is in feite de grootste reden voor financiële opvoeding. Het helpt voorkomen dat kinderen op latere leeftijd in geldproblemen komen. Kinderen die al jong zelf leren kiezen waar zij hun geld aan uitgeven, komen later minder vaak in de financiële problemen. Ze leren door zakgeld, hoe geld eruit ziet, hoe ze er het best mee kunnen omgaan en om te sparen. Maar ze maken bijvoorbeeld ook kennis met pinnen, internetbankieren en mobiel bankieren. Ze groeien immers op in een maatschappij met digitaal geld. Aan jou als ouder de taak om ze voor te bereiden op financiële zelfstandigheid.

Wanneer begin je met zakgeld?

Om te onderzoeken vanaf welke leeftijd je het best zakgeld kunt invoeren, hebben we het NIBUD – het Nationaal Instituut Voor Budgetvoorlichting – geraadpleegd. Vanaf zes jaar kunnen kinderen verschillende munten herkennen en zou je als ouder kunnen beginnen met een klein wekelijks bedrag. Deze leeftijd is een gemiddeld advies. Het is aan elke ouder zelf om te bepalen wanneer de kids eraan toe zijn. Sommige kinderen zullen al eerder interesse tonen in geld, anderen zijn er pas later aan toe. Gemiddeld krijgt 82 procent van alle Nederlandse kinderen tussen de 8 en 9 jaar zakgeld. Op hun twaalfde is dit 88 procent.

lijn groen
Hoeveel zakgeld is normaal?
lijn groen

Hoeveel zakgeld op welke leeftijd?

Het NIBUD onderzocht ook hoeveel zakgeld ouders gemiddeld geven. Dit variëert op verschillende leeftijden van 1 euro tot bijna 10. Het bedrag hangt natuurlijk ook af van het complete huishoudbudget en van wat de kinderen zelf moeten betalen van hun eigen geld. Als het zakgeld bedoeld is voor kleine extra’s, speelgoed bijvoorbeeld, dan is een paar euro per week voldoende. Moeten de kids er ook verjaardagscadeaus en sportabonnementen van betalen, dan kan het bedrag hoger uitpakken. De meeste kinderen krijgen wekelijks zakgeld. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de gemiddelden.

LeeftijdZakgeld per week
6 jaar1,00 – 1,40 euro
7 jaar1,00 – 2,00 euro
8 jaar1,00 – 2,00 euro
9 jaar1,10 – 2,00 euro
10 jaar2,00 – 2,30 euro
11 jaar2,00 – 2,30 euro
12 jaar15,00 – 20,00 euro
13 jaar15,00 – 20,00 euro
14 jaar18,00 – 20,00 euro
15 jaar20,00 – 22,00 euro
16 jaar20,00 – 25,00 euro
17 jaar22,00 – 26,00 euro
18 jaar25,00 – 30,00 euro

Bron: NIBUD Kinderonderzoek 2018 en NIBUD Scholierenonderzoek 2016

Geld verdienen

Het is ook belangrijk om kinderen te leren dat je geld kunt verdienen. Met een ‘heitje voor een karweitje’ bijvoorbeeld. Laat ze klusjes doen. De tuin aanharken bijvoorbeeld, boodschappen doen of de auto wassen. Belangrijk: zorg dat zakgeld iets leuks en leerzaams blijft en zet het niet in om te straffen.

Sparen

Vooral jonge kinderen willen hun geld vaak het liefst meteen uitgeven. Pas als ze ouder worden leren ze wat sparen is. Leren omgaan met geld betekent ook dat kinderen fouten mogen maken. Spijt krijgen van een impulsaankoop (veel moeders zullen het waarschijnlijk wel herkennen) hoort er ook bij! Hoe leer je je kind sparen? Begin met kleine doelen: een nieuwe game voor de Playstation bijvoorbeeld. Iets dat ook stimulerend werkt voor kids is een doorzichtige spaarpot. Ze zien hem steeds voller raken en moeten zich al die tijd bedwingen om er niets uit te halen.

Spaarrekening

Volgens het onderzoek van NIBUD heeft de helft van alle basisschoolleerlingen een spaarrekening. Ook dit is erg leerzaam. Op die manier leren kinderen onder anderen bankafschriften, de pinpas, internetbankieren en andere gemakken van digitaal bankieren kennen.

Kleedgeld

Naast zakgeld, is er ook nog het kleedgeld. De meeste ouders beginnen hiermee op het moment dat kinderen naar de middelbare school gaan: vanaf 12 jaar. De gemiddelde bedragen:

LeeftijdKleedgeld per maand in €
12 jaar30 – 45 euro
13 jaar45 – 50 euro
14 jaar50 euro
15 jaar50 – 60 euro
16 jaar50 – 60 euro
17 jaar50 – 65 euro
18 jaar50 – 65 euro
Liefs Marlouk

Meer informatie

Laat je niet verleiden in de supermarkt
Hoe maak je kinderen bewust van de waarde van geld?
Verwennen, scoren op korte termijn
Sparen, wie plukt er een appeltje voor de dorst?
Ouderschap & opvoeding
Schoolkind, ontwikkeling en verzorging

Bronvermelding

Tekst: Marlouk Rodijk
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *