Kisten en mandjes

Voor de uitvaart moet er een kistje of mandje uitgezocht worden. Er is een grote keuze op gebied van kinderkistjes en -mandjes. Niet alle uitvaartondernemers zijn van het gehele assortiment op de hoogte, maar je kunt er natuurlijk wel naar vragen. Er zijn tegenwoordig heel mooie grafkistjes, mandjes, cocons en wikkeldoeken speciaal voor baby’s en kinderen te krijgen.

Speciale kisten voor kinderen

De variatie in baby- en kinderkistjes is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Er zijn kinderkistjes in allerlei kleuren, vormen, afmetingen, materialen en prijsklassen verkrijgbaar. Er bestaan zelfs grafkistjes in de vorm van een auto…

Beschilderen

Het kistje kan een meer kinderlijke uitstraling krijgen door deze te beschilderen. Dat kun je zelf doen, maar je kunt ze ook kant-en-klaar bestellen. Met behulp van airbrush kunnen prachtige (zelf aangeleverde) afbeeldingen en kleureffecten verkregen worden.

Zijn er broertjes of zusjes? Dan is het wellicht een idee dat zij één of meerdere tekeningen of beschilderingen op de kist maken. Een mooie symbolische manier om afscheid te nemen van hun broertjes of zusje.

Voor de binnenbekleding is ook heel veel mogelijk. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren, diverse uitvoeringen, en patronen. Natuurlijk geldt hier ook weer, dat je eventueel ook een kistbekleding zelf kunt maken, bijvoorbeeld van een dekentje waar je kindje onder heeft gelegen.

lijn groen
Kisten & mandjes
lijn groen

Wat mag allemaal?

Deze vraag kun je het beste bij de uitvaartverzorger of beheerder van de begraafplaats neer leggen. Want veel begraafplaatsen hanteren eigen regels, vooral op gebied van milieu. Misschien wil je een lieve knuffel in de kist toevoegen. Wettelijk gezien is dit geen probleem maar stoffen die slecht oplossen zijn voor begraafplaatsen soms niet toegestaan. Je kunt dit maar beter vooraf weten, als tijdens de begrafenis voor onaangename verrassingen komen te staan.

Belangrijk dus dat de objecten (dekentje, knuffeltje, pop, speelgoed) gemaakt zijn van vergankelijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan hout.

Voorbeelden kisten

Wie onverwacht voor de moeilijke keuze van een grafkistje voor zijn kind wordt geplaatst, heeft waarschijnlijk geen idee wat er op dit gebied allemaal mogelijk is.

Speciale kisjes

Naast kleine houten kistjes voor baby’s, zijn er ook foetuskistjes, uitvaartmandjes of misschien vind jij het wel mooi om je baby in wikkeldoeken te begraven.

Informeer jezelf vooraf

Natuurlijk kan de uitvaartverzorger je van alles vertellen over de mogelijkheden, maar zijn tijd is beperkt. Hij kan onmogelijk alle mogelijkheden met je doornemen. Het beste kun je daarom zelf, voorafgaande aan het gesprek met hem, zelf op onderzoek gaan naar de mogelijkheden. Dan hoef je tijdens het regelen van de uitvaart alleen nog maar te checken of het kan wat jullie willen en hoe dit geregeld kan worden.

liefs Marion

Meer informatie

Algemeen graf of liever een particulier graf
Bijzondere symbolen bij de uitvaart
Begrafenis van een baby
Opbaren, welke mogelijkheden zijn er?
Afscheid en verlies
Urnen en urnsieraden

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *