Geboorteaangifte burgerlijke stand

Aangifte Burgerlijke stand

Zodra je kindje geboren is, moet hij worden aangegeven bij de burgerlijke stand. Hier heb je drie dagen de tijd voor. De geboortedag telt niet mee. Als de termijn van geboorteaangifte afloopt op een zaterdag, zondag of feestdag, dan mag het ook een dag later, dus op de eerstvolgende werkdag. Alleen als door een opeenvolging van weekend- en feestdagen de termijn beperkt zou worden met één dag, dan mag de aangifte ook op de daaropvolgende werkdag gebeuren.

Je doet aangifte van de geboorte in de gemeente waar je kindje is geboren. Na aangifte geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte af.

Te laat met de aangifte?

Ben je te laat met de aangifte? Dan wordt dit door de ambtenaar van de burgerlijke stand gemeld bij het Openbaar Ministerie en kun je een boete krijgen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Mocht je twijfelen over het termijn, dan is hier een handig overzicht:

Kind geboren op:Uiterlijk aangifte doen op:
maandagdonderdag
dinsdagvrijdag
woensdagmaandag
donderdagmaandag
vrijdagdinsdag
vrijdag (en is maandag een feestdag)woensdag
zaterdagdinsdag
zondagwoensdag
lijn groen
Aangifte Burgerlijke stand
lijn groen

Wie doet de aangifte?

De aangifte moet in ieder geval door iemand worden gedaan die bij de geboorte aanwezig is geweest. Het meest voor de hand ligt natuurlijk de vader of duomoeder, maar ook de moeder zelf mag aangifte doen. Dit is echter niet verplicht.

Mocht de vader, duomoeder of moeder geen aangifte kunnen doen, dan kan het ook door iemand anders worden gedaan. Mits deze voldoet aan één van de volgende voorwaarden:

  • iemand moet bij de geboorte aanwezig zijn geweest
  • hij/zij moet eigenaar zijn van het huis waarin het kind is geboren
  • een medewerker van de instelling waar het kind is geboren

Het is niet noodzakelijk je kindje mee te nemen naar de geboorteaangifte. Wanneer geen van bovenstaande personen aangifte doet, dan wordt de aangifte gedaan door, of namens, de burgemeester van de gemeente waar het kind is geboren.

Wat heb je voor de aangifte nodig?

Een geldig legitimatiebewijs van de moeder en de persoon die aangifte doet.

Is er vóór de geboorte erkenning of naamskeuze gedaan? Dan moet je de akte daarvan meenemen als je geboorteaangifte doet. De gegevens van die akte komen in de geboorteakte.

In het algemeen geeft het ziekenhuis of de verloskundige een verklaring van de geboorte af. Het is handig om deze verklaring bij je te hebben bij de aangifte van geboorte. Maar dat is niet verplicht.

Geboorteakte

Van de geboorteaangifte wordt een geboorteakte opgemaakt. De geboorteakte is een officieel document dat geldt als bewijs van de geboorte en van de afstamming van het kind van de ouders. In de geboorteakte komen een aantal gegevens te staan, zoals:

de gegevens van de ouders
de gegevens van het kind, zoals de namen, geboortedatum, geboorteplaats en het tijdstip van de geboorte.

Wat kost aangifte?

Niks, helemaal niks. Nou ja, behalve als je een afschrift (officiele kopie) van de geboorteakte wilt. Daar moet je weer wel voor betalen. De aangifte zelf is echter kosteloos.

liefs Marion

Meer informatie

Erkenning ongeboren vrucht
Eerste dagen met je baby
Het geboorteverlof vanaf 2020
Kraamperiode, wat kun je verwachten?
Wat doet een verloskundige?
De 10 meest originele babynamen
Kraamtijd, een bijzondere – en soms onzekere – tijd
Babynamen, welke kies je?
Leuke weetjes over babynamen
Baby ontwikkeling & verzorging
Geboorteverlof, waar heb je recht op?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *