Nageltjes knippen bij een baby: zo doe je het veilig (en zonder stress)

Je baby ligt heerlijk te slapen. Je kijkt naar die mini-handjes met van die fijne, kleine vingertjes. En dan valt het ineens op: hé, daar steekt iets uit. Een minuscuul nageltje, vlijmscherp als je er eenmaal op let. Voor je het weet, zit er een krasje op zijn wang of heeft hij met één rake beweging jouw borst opengehaald tijdens het voeden. Tijd om de nageltjes te knippen dus. Maar hoe pak je dat aan bij zo’n wiebelend wezentje? Vijlen of knippen? Wanneer mag je beginnen? En wat als je per ongeluk in z’n velletje knipt?

Veel ouders vinden nagels knippen bij hun baby één van de spannendste klusjes. Logisch: babyvingers zijn klein, kwetsbaar en bewegen altijd nét op het verkeerde moment. Maar met wat kennis, een rustige aanpak en het juiste hulpmiddel wordt het een stuk makkelijker (en minder stressvol) dan je denkt.

Nageltjes knippen bij een baby: zo doe je het veilig (en zonder stress)

Waarom is het belangrijk om nagels te knippen?

Die kleine nageltjes lijken misschien onschuldig, maar vergis je niet: ze kunnen venijnig scherp zijn. Zeker bij pasgeboren baby’s zijn de nagels flinterdun en breken ze eerder dan dat ze mooi afbladderen. Maar juist omdat ze zo buigzaam zijn, kunnen ze ongemerkt scherp afbreken. Met als gevolg: krassen op hun gezichtje, schaafplekjes op je borst of zelfs wondjes bij het eigen oogje.

Je baby heeft in het begin nog weinig controle over zijn bewegingen. Die kleine handjes zwaaien regelmatig langs zijn gezicht en kunnen daarbij flink uithalen. Het is dan ook geen overbodige luxe om die nagels goed bij te houden. Bovendien: korte, verzorgde nageltjes voorkomen dat vuil zich ophoopt onder de nagelrand. En dat is weer belangrijk voor de hygiëne, vooral als je kindje zijn handjes in zijn mond stopt (wat dus… altijd is).

Vanaf wanneer mag je nagels knippen of vijlen?

In de eerste weken na de geboorte wordt het knippen van nagels meestal afgeraden. Niet omdat het per se gevaarlijk is, maar omdat de nagels vaak nog aan het huidje vastzitten. Dat maakt het risico op inscheuren of wondjes groter. Het advies is om in de eerste maand vooral te vijlen, met een zachte kartonnen nagelvijl of speciale babyvijl. Daarmee kun je uitstekende randjes veilig bijwerken, zonder kans op knipongelukken.

Rond de vier weken – soms iets eerder, soms iets later – zijn de nagels vaak steviger en kun je voorzichtig beginnen met knippen. Gebruik daarbij altijd een speciaal babyschaartje met afgeronde puntjes of een baby-nagelknipper. Die zijn gemaakt voor het fijne werk. Gewone nagelschaartjes uit je eigen toilettas zijn echt te grof en te scherp.n

Let op: nagels van teentjes groeien trager en hoef je pas later voor het eerst te knippen.

Knippen of vijlen: wat is het beste?

Er is geen goed of fout, maar beide hebben hun voor- en nadelen. Vijlen is veiliger, zeker in de eerste weken, maar kost wat meer tijd en geduld. Vooral bij bewegende handjes kan het lastig zijn om netjes te vijlen. Toch is het een mooie oplossing als je het knippen nog te spannend vindt of als je kindje erg wiebelig is.

Knippen gaat sneller en is efficiënter, maar vraagt wel een vaste hand en een baby die stil ligt of zit. Sommige ouders vinden het fijn om te knippen terwijl de baby slaapt, anderen doen het liever met z’n tweeën: één ouder houdt de handjes vast, de ander knipt.

Wat je ook kiest: werk bij goed licht, gebruik veilige materialen en zorg dat je rust uitstraalt. Baby’s voelen feilloos aan als jij gespannen bent en gaan daar dan vrolijk in mee.

Hoe vaak moet je baby’s nagels knippen?

Bij baby’s groeien nagels verrassend snel, vooral die van de vingers. Het is geen uitzondering als je elke week een knip- of vijlsessie moet inlassen. Voor de tenen is minder haast: die nagels groeien trager en kunnen meestal eens in de 2 à 3 weken bijgehouden worden.

Let op signalen. Als je krassen op z’n wang ziet, of als je baby jou krabt tijdens het voeden, is het tijd. Sommige ouders kiezen voor een vast moment per week: bijvoorbeeld na het badderen op zondagavond. Warm water maakt de nagels wat zachter en je kindje is vaak meer ontspannen.

Wat zijn krabwantjes – en heb je ze nodig?

Krabwantjes zijn kleine, zachte handschoentjes die je baby om z’n handjes draagt om te voorkomen dat hij zichzelf krabt. Ze worden vooral in de eerste weken na de geboorte gebruikt, als nagels nog niet goed geknipt kunnen worden. Je vindt ze vaak in babyuitzetlijsten en rompertjes met ingebouwde wantjes.

Maar let op: krabwantjes zijn een tijdelijke oplossing, geen vervanging voor nagelverzorging. Als je baby ze te lang draagt, kan dat het ontdekken van de handjes – een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling – in de weg staan. Probeer ze dus alleen te gebruiken als het echt nodig is, en doe ze vooral ook weer op tijd uit.

Hoe knip je veilig? Tips voor stressvrij knippen

  1. Kies het juiste moment
    Net na het voeden, in bad of tijdens het slapen: kies een moment waarop je baby ontspannen is en weinig beweegt.
  2. Gebruik goed licht
    Ga bij een raam zitten of gebruik een heldere lamp. Je wilt goed zicht op het nageltje én het huidje eromheen.
  3. Druk het vingertopje iets omlaag
    Zo trek je het nageltje iets los van de huid en verklein je de kans dat je in het vel knipt.
  4. Knip recht af, niet te kort
    Volg de natuurlijke vorm van het nageltje. Vooral bij de teentjes: voorkom dat je inbochtjes knipt, dat vergroot de kans op ingegroeide nagels.
  5. Neem de tijd
    Liever in twee sessies dan overhaasten. En weet: het wordt makkelijker, echt waar.

Oeps, in zijn vingertje geknipt… wat nu?

Het overkomt de beste: een piepklein schrikmoment, een schreeuwtje, en dan zie je het bloed. Het is akelig, maar zelden ernstig. Spoel het vingertje even af met lauw water en druk zachtjes met een schoon gaasje op het wondje tot het bloeden stopt. Gebruik liever geen pleister – bij babyvingers komt die snel los, of belandt-ie in de mond. Heb je een babypleister met ademende toplaag? Dan kun je die voor een uurtje gebruiken, maar laat het wondje daarna ‘ademen’.

Troost je kindje vooral goed, geef een knuffel en wees niet te hard voor jezelf. Dit soort ongelukjes gebeuren. Het betekent alleen maar dat je liefdevol voor je kindje zorgt.

Wat als de nagelriemen ontstoken zijn?

Soms worden de nagelriemen rood, dik of gevoelig. Dat heet paronychia, een lichte ontsteking van de huid rond het nageltje. Meestal is het onschuldig en trekt het vanzelf weg, maar houd het in de gaten.

Was de handjes vaker (zonder agressieve zeep), droog goed af, en knip geen velletjes weg. Je kunt ook een beetje Sudocrème of een vette zalf aanbrengen om de huid te beschermen. Is het na twee dagen nog steeds rood of wordt het erger (pus, koorts, huilerig kindje)? Neem dan contact op met de huisarts. In zeldzame gevallen is een antibioticakuur nodig.

En let op: knip nooit door losse velletjes heen. Gebruik liever een klein nagelschaartje en werk voorzichtig.

Lees ook

Huiduitslag bij je baby – Check de rode vlekkenwijzer
15x je baby troosten – en soms ook een beetje jezelf

Bronvermelding

Afbeelding: 123rf.com