Hoe overleef je als ouders de Gen Z taal?
Weet jij het ook nog, wij als ouders die de jaren ’70 en ’80 hebben meegemaakt, de tijd van cassettebandjes en de eerste homecomputers. We dachten dat we alles al hadden gezien. Totdat we onszelf terugvonden in een nieuw tijdperk. Want kleintjes worden groot en dan ineens heb je pubers in huis, ben je ouder van een Gen Z puber: een chaotische mix van smartphones, TikTok en woorden waar we soms compleet het spoor bijster van raken.

Gen Z
Als ouders van een voelen we ons soms als archeologen, gravend door een vreemde taal die ons kind moeiteloos lijken te spreken. “Wat betekent ‘sus’?” vroeg ik laatst, hopend op een eenvoudig antwoord. “Verdacht,” zei onze zoon nonchalant, waarna hij ons met een blik aankeek die duidelijk maakte dat we ongeveer 50 jaar achterlopen.
Maar hoe kunnen we als ouders toch een beetje meekomen in hun wereld, zonder dat we al te veel onze ‘boomer’-kaarten laten zien? Want zeg nou zelf, hoe vaak word jij door je puber boomer genoemd?
De mystieke wereld van Gen Z-taal
We zullen als ouders van een puber vaak dezelfde woorden horen. En je vraagt je dan aldoor af, hoe komen ze erop. Krijgen ze er les in? Het lijkt wel alsof ze de Gen Z-taal nog beter spreken dan Nederlands.
- “Sus”: Kort voor ‘suspicious’ (verdacht). Gebruikt als iets niet helemaal pluis is.
- “No cap”: Geen leugen, oftewel: echt waar. (“Die nieuwe film is no cap geweldig!”)
- “Bet”: Vreemd genoeg betekent dit gewoon “oké” of “afgesproken”.
- “Slaps”: Als iets goed is, vooral in de context van muziek of eten. (“Deze pizza slaps!”)
- “Bougie”: Luxueus of een beetje snobistisch. (“Mam, die nieuwe koffiemachine is best bougie.”)
Deze woorden klinken misschien als geheime codes, maar voor onze zoon zijn ze net zo alledaags als “vet gaaf” dat voor ons ooit was. Het leren van deze woorden is één ding; ze ook echt gebruiken zonder ongeloofwaardig over te komen, is een ander verhaal.
Onze eerste reactie: “Waarom praten ze niet gewoon normaal?”
Het is een universele reactie van ouders in elke generatie: de taal van jongeren lijkt altijd vreemd en ingewikkeld. Onze ouders vonden ons gebruik van woorden zoals “cool” en “stoer” waarschijnlijk net zo mysterieus. Alhoewel ik me dat helemaal niet meer kan herinneren, dat ik daarover vragen gesteld kreeg door mijn ouders. Maar dat is precies het punt: taal verandert, en jongeren gebruiken het om zich af te zetten van de oudere generaties.
Soms vraag ik mezelf af waarom onze zoon niet gewoon “normaal” kan praten. Waarom een hele nieuwe term verzinnen voor iets eenvoudigs als “oké”? Maar toen herinnerden we ons dat wij ooit dachten dat onze jargon, zoals “chill” of “vet,” de ultieme manier was om indruk te maken. Misschien is het gewoon hun beurt om hun stempel te drukken op de taal.
Hoe we een beetje meegingen
Met een puber in huis is er één gouden regel: laat je niet ontmoedigen door de eerste blik van pure afschuw als je probeert mee te doen. Ja, ze rollen met hun ogen als je “no cap” probeert te gebruiken, maar diep vanbinnen vinden ze het vaak hilarisch – en een beetje schattig.
Hier zijn een paar tips die voor ons werkten:
Vraag om uitleg (zonder te oordelen)
Wanneer je kind een woord gebruikt dat je niet begrijpt, vraag dan wat het betekent. Laat zien dat je geïnteresseerd bent, zonder meteen te zeggen dat het ‘onzin’ is.
Gebruik hun woorden subtiel
Het heeft geen zin om de hele Gen Z-woordenlijst in één gesprek te proppen. Kies een paar woorden en gebruik ze op natuurlijke wijze. (“Deze pasta slaps echt!”)
Toon humor
Als je een woord verkeerd gebruikt in de ogen van je puber, lach er dan gewoon om. Zodat je puber er ook om moeten lachen. Je ziet op TikTok ook filmpjes van de oudere generatie die een filmpje opnemen met Gen Z taal. Best hilarisch, zolang het maar niet de overhand neemt.
Creëer je eigen momenten
Soms gebruikten we de woorden op een manier die paste bij onze eigen context. Zoals toen ik zei: “Deze oude lp-collectie slaps echt hard!” Mijn zoon keek even verbaasd, maar knikte toen instemmend met een grote smile.
Accepteer dat je niet alles hoeft te weten
Het is prima om sommige woorden niet te begrijpen. Uiteindelijk draait het om de connectie, niet om perfect zijn. Als je op vakantie bent in het buitenland spreek je vaak ook de taal niet perfect en toch krijg je contact met de inwoners van dat land.
Waarom het de moeite waard is
Taal is meer dan woorden; het is een toegangspoort tot hun wereld. Door onze kinderen te begrijpen – en door ons best te doen om betrokken te blijven – lieten we zien dat we om hen geven. Ook al zijn we misschien niet “meteen een vibe,” zoals ze zouden zeggen. Ik moet lachen terwijl ik dit schrijf.
Soms lijken pubers op een andere planeet te leven, en hun taal is een van de manieren waarop ze hun identiteit vormgeven. Door interesse te tonen, bridge je de kloof tussen generaties. En laten we eerlijk zijn, het is ook gewoon grappig om te zien hoe ze reageren als je plots “no cap” zegt bij het avondeten.
Maak je geen zorgen, het is een fase
Net zoals onze woorden ooit uit de mode raakten, zal ook de Gen Z-taal evolueren. Over twintig jaar zullen zij waarschijnlijk op dezelfde manier naar hun kinderen kijken en denken: “Wat betekent dit in vredesnaam?” Dus tot die tijd blijven we leren, lachen en – met een beetje geluk – soms zelfs “slayen”.
Lees ook
De puberteit: De grote transformatie
Bronvermelding
Afbeelding: 123rf.com
