Week 7 van je zwangerschap

Week 7 van je zwangerschap

Lengte: ± 6 mm
Gewicht: 1 gram
Bijzonderheden: Het hoofdje van je kindje is in verhouding tot het lichaam erg groot.

Week 7

Je kindje lijkt nu even niet in verhouding maar dat komt uiteindelijk allemaal goed. Het hoofdje is erg groot ten opzichte van het lichaam maar dat hoort er allemaal bij. Zag hij er eerst nog uit als een kikkervisje, het begint nu echt op een klein mensje te lijken. Aan de zijkant van het hoofdje zitten de ogen waar nu nog huid overheen zit. Best een raar gezicht.

Armpjes en beentjes

In deze week groeien de armpjes en beentjes uit. Je kunt nog niet zien welk geslacht het kindje heeft. Je kindje krijgt al wel neusgaatjes. Het hart is nog erg groot in verhouding maar naarmate je kindje groeit komt dit steeds beter in balans. Het brein van je kindje groeit met 6.000 hersencellen per uur! Wauw! Daar moet toch wel een slim kind uit voort komen.

Jouw lichaam in week 7

O jee je borsten beginnen te groeien, ze groeien harder dan dat je kindje op dit moment groeit. Je borsten zijn wel veel gevoeliger. Je hele hormoonhuishouding verandert. Je kunt puistjes krijgen, en trek in aparte dingen. Apart in de zin van dingen die je normaal niet zo vaak eet. We hebben allemaal wel eens gehoord van de enorme trek in augurken. Niks mis mee, behalve als je er dan ook nog eens heel vaak slagroom overheen doet. De ochtendmisselijkheid kan ook veel meer voorkomen. Geuren die je normaliter wel verdraagt maar waarvan je nu bijna kokhalsneigingen krijgt of moet overgeven. O en laten we de stemmingswisselingen niet vergeten.

lijn groen
Week 7 van je zwangerschap
lijn groen

Moeders voor moeders

Je krijgt – als je daarvoor hebt aangemeld – iedere week een set met flessen om urine op te vangen. Op een gegeven moment zul je de geur waarschijnlijk niet meer kunnen verdragen van de urine. Vooral het overgieten wordt een dingetje. Maar hou vol, het is voor een goed doel. Je helpt er andere moeders mee.

Tips en weetjes voor deze week

Je kunt op dit moment een echo laten maken, een vaginale echo. Maar dit alleen als er aanwijsbare redenen zijn om zo’n vroegtijdige echo te laten doen.
Rook en drink niet, juist in deze fase in je kindje extra kwetsbaar
Vergeet je foliumzuur niet
Heb je al een afspraak gemaakt met de verloskundige?
Blijf voor voldoende beweging zorgen.
Maak je geen zorgen als je wat bloedverlies hebt, het kan oud bloed zijn of een gesprongen bloedvaatje. Voel je je toch onzeker dan zeker een afspraak maken bij de verloskundige of huisarts
Eet geen biefstuk, kaas, filet american.

lijn groen
Zwangerschapsdagboek
Zwangerschapsdagboek
Zwangerschapsdagboek
lijn groen

Wat moet je deze week doen?

Vergaar informatie en lees je in wat er allemaal moet gebeuren. Draai die handige checklist uit en maak een afspraak met de verloskundige. Heb je je bevallingsdatum al berekend? Misschien vind je het leuk om een dagboekje bij te houden. Dan is nu echt het moment om eraan te beginnen. Vergeet geen augurken te halen en slagroom! Smile.

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 8: Waarschijnlijk staat deze week de afspraak met de verloskundige in je agenda!

liefs Karin

Meer informatie

Zwanger worden, zwangerschap en bevalling
Zwangerschapskalender – wat kun je verwachten?
Eerste afspraak bij de verloskundige
Misselijk, het meest voorkomende zwangerschapskwaaltje
Wat doet een verloskundige?
Woordenlijst van de zwangere vrouw
Het eerste trimester van je zwangerschap
Zwangerschapsspiekbrief (wanneer regel je wat)

Bronvermelding

Tekst: Karin de Vroedt
© foto: 123rf.com

Week 7 van je zwangerschap
lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *