Week 6 van je zwangerschap

Week 6 van je zwangerschap

Lengte: ± 3 mm
Gewicht: < 1 gram
Bijzonderheden: De groei gaat nu echt beginnen.

Week 6

De embryo begint nu vorm te krijgen. Het is nog wel heel ieniemienie maar het hoofdje en het gezicht krijgen al vorm. Je kunt met doppler zelfs het hartje al horen kloppen. Je baby gaat ongeveer 1 mm per dag groeien en dan gaat het best hard. De verhouding gezicht lijfje is nog niet in verhouding maar dat komt allemaal goed. Het hart is in verhouding ook nog erg groot.

Afwijkende bloedgroep

Je baby maakt trouwens zelf bloed aan zodat jouw bloedgroep niet hetzelfde hoeft te zijn als die van je kindje. In deze week krijgen alle organen meer vorm. De hersenen en het ruggenmerg zijn ook bijna gegroeid. Kortom er groeit een klein mensje in je.

Jouw lichaam in week 6

Je baarmoeder begint met groeien doordat je kindje zich daar ontwikkelt. Dat drukt op je blaas en daarom moet je vaker plassen. Houdt daar rekening mee als je op pad gaat en je hebt geen mogelijkheid om ergens te plassen. Je hebt ook meer kans op een blaasontsteking. Negeer de pijn bij het plassen dan niet, want dan ben je verder van huis. En ja de misselijkheid blijft nog wel even. Dat kan soms alleen ochtendmisselijkheid zijn maar kan ook vaker op de dag, of de gehele dag.

lijn groen
Week 6 van je zwangerschap
lijn groen

Echo

Een echo wordt in deze fase nog niet gedaan, tenzij er een medische reden is. Wordt er wel een echo gedaan, dan wordt dat een vaginale echo, dus van binnenuit. Een medische reden kan zijn dat je vaker een miskraam hebt gehad, en last van bloedingen hebt. Nu hoeft het hebben van bloedverlies niet altijd direct een slecht teken te zijn. De bloeding kan nog van de innesteling zijn maar het kan ook zijn dat er een adertje geknapt is. Maar neem vooral contact op met je huisarts of verloskundige als je het niet vertrouwd.

Tips en weetjes voor deze week

Er is heel wat keuze in kraamzorginstanties. Het is raadzaam om hier reviews van te zoeken of bekenden te vragen wat hun ervaringen waren tijdens de kraamperiode.

Blijf nog even foliumzuur slikken. En denk goed aan je voeding. Ondanks je misselijkheid is het belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten.

lijn groen
Foliumzuur
Foliumzuur
Foliumzuur
lijn groen

Wat moet je deze week doen?

Het is nu tijd om te gaan starten met het zoeken naar kraamzorg. Want je wilt er niet alleen voor staan voor, tijdens en na je bevalling. En misschien wil je wel zwangerschapsgymnastiek gaan doen? Of op zoek naar een doula als je dat een prettig idee vindt.

Dit is het moment waarop je kunt meedoen aan Moeders voor Moeders. Dit is een organisatie die urine van zwangere vrouwen verzamelt omdat daar het hCG hormoon inzit. Dit hormoon wordt gebruikt om vrouwen te helpen die onvruchtbaarheidsproblemen hebben. Moeders voor Moeders is een organisatie die al vanaf 1931 weliswaar onder een andere naam urine van zwangere vrouwen inzamelden. Meedoen aan deze inzameling houdt in dat je iedere week op de door jou gekozen dagen in een flesje plast, daarna giet je het over in een grotere kan, Wekelijks wordt alles bij je opgehaald en krijg je nieuwe flesjes. Je kunt je aanmelden vanaf de 6e week t/m 11 week. Het meedoen dus het daadwerkelijk opvangen kan t/m de 16e week. In die periode is de hoeveelheid aan het hCG in je urine het hoogst.

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 7, hoe groot is kindje en hoe ziet je kindje er ongeveer uit?

liefs Karin

Meer informatie

Zwanger worden, zwangerschap en bevalling
Eerste afspraak bij de verloskundige
Zwangerschapskalender – wat kun je verwachten?
Misselijk, het meest voorkomende zwangerschapskwaaltje
Woordenlijst van de zwangere vrouw
Wat doet een verloskundige?
Innesteling in de baarmoeder
Zwangerschapsspiekbrief (wanneer regel je wat)
Het eerste trimester van je zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Karin de Vroedt
© foto: 123rf.com

Week 6 van je zwangerschap
lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *