Week 5 van je zwangerschap

Lengte: ± 2 mm
Gewicht: < 1 gram
Bijzonderheden: De ontwikkeling gaat nu rap, hij lijkt op een piepklein kikkervisje. Officieel wordt er nu gesproken over een embryo.

Week 5

Je zwangerschapstest was positief en je zit maar liefst al in je vijfde week! Dan moet je nog wel een poosje voordat je baby geboren wordt, want het hele proces is nog maar net opgestart. Je popelt vast om het iedereen te vertellen. Spannend hoor.

Nogmaals testen

Meestal wordt er gewacht tot de zwangerschap de drie maanden is gepasseerd. Was je test vorige week negatief dan kun je in deze week nogmaals een test doen om te kijken of je al dan niet zwanger bent.

Jouw lichaam in week 5

Aan de buitenkant is nog steeds niet veel te zien, maar van binnen gebeurt er een hoop. Misschien heb je ineens geen zin in koffie meer (beter) of krijg je een rare smaak in je mond waardoor sommige producten ineens anders lijken te smaken. Ja, die hormonen die weten wat.

Je borsten kunnen gevoeliger zijn. Dit kan nog wel tot volgende week duren. Daarna is de kans groot dat het minder pijnlijk wordt. Hoewel dit natuurlijk bij iedere vrouw weer anders is.

lijn groen
Week 5 van de zwangerschap
lijn groen

Symptomen zwanger zijn

Je gaat nu van alles voelen in en aan je lichaam, de zogenaamde zwangerschapssymptomen. Je borsten kunnen gevoelig zijn, misschien moet je vaker plassen of heb je last van hoofdpijn waar je niet op zit te wachten. Het hoort er allemaal bij. Je voelt je onderbuik wat meer, onrustig. Je vloeit meer. Duizeligheid, vermoeidheid. Zin in dingen die je normaal niet zo snel zou eten, of juist een afkeer van bepaalde dingen. Je menstrueert niet meer. En laten we de misselijkheid niet vergeten en die tranen? Potverdorrie wat zitten die tranen hoog! Ook die horen erbij. De hormonen kunnen ervoor zorgen dat je emotioneler bent.  Hoe staat het trouwens met de misselijkheid? Vergeet de cracker niet te eten voor je opstaat. Die kan misselijkheid door de lege maag voorkomen. Met je hoofd in de WC-pot is nou eenmaal niet zo’n fijn begin van de dag.

lijn groen
Zwangerschapstest
Zwangerschapstest
Zwangerschapstest
lijn groen

Tips en weetjes voor deze week

Nu je het zeker weet kun je wat informatie gaan zoeken over bevallen. Heb je al enig idee hoe je dit het liefst wilt gaan doen? Er zijn zoveel mogelijkheden Je zou ook alvast kunnen oriënteren op na de geboorte, moet je daar al dingen nu voor regelen? Heb je een bepaalde kinderopvang op het oog en hanteren ze daar een wachtlijst?. Maak alvast een checklist.

Je kunt alvast een afspraak maken met de verloskundige, maar waarschijnlijk hoef je pas bij zo’n 8 of 9 weken daarnaartoe. De afspraak kan echter maar alvast gemaakt zijn. Heb je ook de ziektekostenmaatschappij al gebeld? En de huisarts en apotheek in geval je dagelijkse medicatie moet worden aangepast?

Deze week wordt een begin gemaakt van de aanleg van het hartje en het centrale zenuwstelsel. Een belangrijke week dus! Blijf dus goed opletten met wat je eet, want in sommige producten kun je besmet raken met de listeria bacterie. Eet ook liever niet te veel orgaanvlees. Hierin zit veel vitamine A wat niet zo goed is voor je kindje.

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 6: Zijn hartje begint te kloppen, je zou hem met speciale apparatuur (doppler) kunnen horen! Hoe betoverend!

liefs Karin

Meer informatie

Zwanger worden, zwangerschap en bevalling
Eerste afspraak bij de verloskundige
Zwangerschapskalender – wat kun je verwachten?
Hoe werkt een zwangerschapstest?
Wat doet een verloskundige?
Verschillende manieren van bevallen
Woordenlijst van de zwangere vrouw
Misselijk, het meest voorkomende zwangerschapskwaaltje
Zwangerschapsspiekbrief (wanneer regel je wat)
Het belang van foliumzuur
Het eerste trimester van je zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Karin de Vroedt
© foto: 123rf.com

Week 5 van je zwangerschap
lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *