Week 40 van je zwangerschap

Week 38 van je zwangerschap

Lengte: ± 52 cm
Gewicht: 3.550 gram
Bijzonderheden: Je baby is helemaal klaar voor de bevalling! Dus wie weet deze week…!

Week 40

Dit is de week waar je uitgerekende datum in valt, maar misschien heb je de bevalling al achter de rug? Of wellicht gaat het deze week nog helemaal niet gebeuren en komt hij pas volgende week of over 10 dagen of… Je baby gaat het moment bepalen en jij hebt alleen maar af te wachten.

Je kindje blijft nog wel groeien, maar lang niet meer zo rap. Om straks door het bevallings kanaal te kunnen, bestaat zijn schedel op dit moment uit losse delen. Gelukkig maar, want zo kan het nog een beetje over elkaar schuiven tijdens de bevalling. Alle kleine beetjes helpen.

Wie weet, breken je vliezen deze week! Zodra de vliezen zijn gebroken dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf door tot je kindje. Dat is ongetwijfeld een spannende gewaarwording voor hem.

Mocht hij deze week geboren worden, houd er dan rekening mee dat hij tijd nodig heeft om te wennen aan al die nieuwe prikkels die op hem afkomen. Denk bijvoorbeeld aan het licht, de temperatuur en het geluid. De meeste baby’s zijn prima in staat om hiermee om te gaan, maar het is hoe dan ook best even schrikken.

lijn groen
Week 40 van je zwangerschap
lijn groen

Jouw lichaam in week 40

Misschien heb je al die weken verlangend uitgekeken naar de uitgerekende datum, dan kan het nogal een deceptie zijn wanneer deze dag stilletjes voorbij gaat, zonder enige signalen van een mogelijke bevalling. Troost je met de gedachte dat slechts 5% op de uitgerekende dag bevalt. Het is meer een meeteenheid dan een exacte voorspelling.

Je bevalling kan op verschillende manieren zich aandienen, maar de meest voor de hand liggende is natuurlijk het beginnen van de weeën. Er zijn verschillende soorten en iedere soort wee geeft een ander stadium aan. Het spreekt voor zich dat de persweeën het meest pijnlijk zijn en daardoor ook het meest herkenbare. Gelukkig laten die je weten dat het einde nu echt in zicht komt en dat je baby nu ieder moment geboren kan worden.

Kijk je reikhalzend uit naar de bevalling en kun je niet meer langer wachten? Soms kan een orgasme net het laatste zetje geven… Bij een orgasme trekt namelijk de baarmoederspier zich een paar keer samen en kan er wellicht voor zorgen dat de weeën beginnen. Maar realiseer je wel, dat je baby de bepalende factor is, dus al ga je op je kop staan, dan nog bepaalt hij wanneer hij wil komen.

lijn groen
Mijlpalen baby
Mijlpalen baby
Mijlpalen baby
lijn groen

Wat moet je in week 40 doen?

Ligt alles klaar voor de bevalling (vluchtkoffertje) en wellicht ook de benodigdheden voor de aangifte van je baby bij de Burgerlijke Stand, zoals het trouwboekje of een afschrift van de akte dat het kind door jullie beiden is erkend.

Liggen de enveloppen al klaar om verstuurd te worden? Als dit nog niet is gebeurd, dat wordt het echt nu hoog tijd! Je wilt dit klusje echt niet pas doen nà de geboorte, want dan heb je je handen vol aan andere dingen.

Zorg dat er altijd voldoende brandstof in je auto zit, je weet maar nooit of je ineens in alle haast moet vertrekken! Hetzelfde geldt voor je mobiele telefoon en eventueel camera’s.

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 41: Gaat het dan deze week gebeuren?

liefs Marion

Meer informatie

Zwangerschapskalender – wat kun je verwachten?
Zwanger worden, zwangerschap en bevalling
Verschillende manieren van bevallen
Inrichting van de babykamer
Woordenlijst van de zwangere vrouw
Zwangerschapsspiekbrief (wanneer regel je wat)

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

Week 40 van je zwangerschap
lijn groen peuteren
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *