Week 1 van je zwangerschap

Lengte: —
Gewicht: —
Bijzonderheden: Elke maand komt er een eicel vrij die via de eileiders naar de baarmoeder gaat. Als het eitje niet bevrucht wordt, vindt de menstruatie plaats.

Week 1

Je zit in je eerste zwangerschapsweek maar je weet het zelf nog niet. Eigenlijk kan niemand het nog weten, want er is nog niks gebeurd. Het moet nog gaan gebeuren en toch is dit al de eerste week!

Niks, nada, noppes

Zelfs als je in je eerste week naar de huisarts zou gaan dan weet die het ook nog niet. Je bent namelijk op dit moment nog helemaal niet zwanger. Toch telt deze week mee in de 40-wekentelling. Het is zelfs een heel belangrijke week, want er gebeurt nu van alles in je lichaam. Deze week begint namelijk met de eerste dag van je menstruatie. Misschien zit je wel balend met buikpijn op de bank met een flinke reep chocolade, je geen moment realiserend wat je staat te gebeuren.  Als het binnenkort raak is, dan begint je zwangerschap te tellen op die eerste dag van je menstruatie. Neem dus nog maar een grote hap van die chocoladereep… want deze week mag best gevierd worden.

Het nut van een menstruatie

Een menstruatie is niet leuk, of heb jij wel eens een vrouw horen zeggen: “Zo fijn die menstruatie, ik zou willen dat het iedere week feest was!” Nou ik niet en jij waarschijnlijk ook niet. Ik ben altijd weer blij als die ellende achter de rug is. Al dat gedoe en dan soms ook nog eens die buikpijn. Nee dank je. Maar ondanks de nadelen, is die menstruatie hartstikke belangrijk. De hele menstruatiecyclus zorgt immers voor  een eisprong, zodat een eitje zich kan nestelen in de baarmoederwand. Heel belangrijk dus voor de bevruchting, want zonder dat rijpe eitje, komt er nooit een zwangerschap.

lijn groen
Week 1 van je zwangerschap
lijn groen

Rijpen, nestelen en afstoten

En dit gebeurt dus iedere maand opnieuw. Rijpen, nestelen, afstoten. Wordt het eitje niet bevrucht dan wordt dat eitje weer netjes opgeruimd, zodat het hele proces weer opnieuw kan beginnen en een ander eitje zich weer kan nestelen. En deze cyclus loopt in veel gevallen heel wat jaren door. En dan heb ik het niet over 5 jaar, maar misschien wel 40 jaar! Vanaf de eerste menstruatie in je puberteit tot de laatste in de overgang. En dit alles gebeurt onder strak regie van je hormonen. Dat je wat meer gevoelig bent, een lekker kort lontje hebt en behoefte hebt aan lekkere dingen, het hoort er allemaal bij. Gelukkig is daar een fijne pijnstiller: Chocolade! Neem nog maar een hap.

Zaadcellen

De zaadcellen zijn nog niet in zicht, want deze week gebeurt er verder nog helemaal niets. Jouw lichaam is zich aan het opmaken voor een nieuwe eisprong en dat begint met de grote schoonmaak! Je menstruatie dus. Houd je agenda er maar bij, want over een dag of elf of twaalf (afhankelijk van je cyclus) is er een nieuwe eisprong! En als je rondom die datum vrijt, dan zou het zomaar eens raak kunnen zijn. Dus plan alvast een romantische datenight en geniet nu nog even van die reep chocolade, want volgende week vindt misschien wel de bevruchting plaats…!

lijn groen
Foliumzuur
Foliumzuur
Foliumzuur
lijn groen

Tips en weetjes voor deze week

Het is belangrijk dat je een aantal weken voor de bevruchting al begonnen bent met het slikken van foliumzuur. Omdat je nooit vooraf precies kunt weten wanneer de bevruchting plaatsvindt, wordt geadviseerd om ongeveer vier weken voorafgaande de bevruchting te beginnen met het slikken van foliumzuur. Je blijft dit doorslikken tot de tiende week van de zwangerschap.

Ben je al gestopt met roken? Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam of vroeggeboorte. Belangrijk dus om voor de bevruchting al te stoppen.

Heb je je vruchtbare dagen al berekend? Want die kunnen belangrijk zijn om doelgericht te vrijen. Een eicel leeft immers maar 24 uur en in die tijd moet de bevruchting plaatsvinden. Zaadcellen leven iets langer, tussen de 48 en 72 uur. Als je één of uiterlijk twee dagen voor de eisprong met elkaar vrijt, dan is de kans groot dat er een bevruchting plaatsvindt.

Je kunt je eisprong zelf uitrekenen. Als je een regelmatige cyclus hebt van 28 dagen, is dit de 14e dag na de eerste dag van je menstruatie.

Hoe herken je de eisprong

Als je goed op let geeft je lichaam verschillende signalen af, waaraan je kunt herkennen dat je eisprong er aan zit te komen. Je borsten kunnen bijvoorbeeld voller aanvoelen, de temperatuur van je lichaam stijgt, het slijm van je baarmoeder verandert en je kunt last krijgen van ovulatiepijn. Om zekerheid te krijgen kun je eventueel een ovulatietest doen.

lijn groen
Vruchtbare dagen tabel
lijn groen
MomentVruchtbaarheid
6 dagen voor ovulatieniet vruchtbaar
5 dagen voor ovulatielaag vruchtbaar
4 dagen voor ovulatielaag vruchtbaar
3 dagen voor ovulatielaag vruchtbaar
2 dagen voor ovulatiezeer vruchtbaar
1 dag voor ovulatiezeer vruchtbaar
dag van de ovulatiezeer vruchtbaar
1 dag na de ovulatiealleen eerste uren vruchtbaar
2 dagen na de ovulatieniet vruchtbaar

Tipje van de sluier voor volgende week…

Op naar week 2 van je zwangerschap. Misschien vindt volgende week wel de bevruchting plaats!

liefs Karin

Meer informatie

Zwanger worden, zwangerschap en bevalling
Zwangerschapskalender – wat kun je verwachten?
Woordenlijst van de zwangere vrouw
Stoppen met roken
Het eerste trimester van je zwangerschap
Cyclus en vruchtbaarheid
Preconceptie advies, wat houdt dit in?
Het belang van foliumzuur
Vruchtbaarheidsproblemen en een zwangerschapswens

Bronvermelding

Tekst: Karin de Vroedt
© foto: 123rf.com

Week 1 van je zwangerschap
lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *