Hoe wordt je peuter zindelijk?

Hoe wordt je peuter zindelijk?

Je kunt je peuter helpen bij het zindelijk worden, maar hij zal het uiteindelijk zelf moeten leren. Ook zindelijk worden is een proces van vallen en opstaan. Ongelukjes zullen regelmatig voorkomen, ook op momenten dat je denkt dat hij allang zindelijk is. Toch zal er ook voor jouw peuter een dag komen dat hij geen luiers meer nodig heeft.

Eigen tempo

Ieder kind heeft zijn eigen tempo, je peuter moet er gevoelsmatig aan toe zijn om zijn luier overboord te gooien. Je peuter kan pas zindelijk worden wanneer zijn zenuwstelsel voldoende rijp is om de sluitspieren bewust aan te spannen en los te laten. In de praktijk is dit wanneer de luier minstens anderhalf tot twee uur droog blijft en zal hij bepaalde signalen afgeven. Meisjes zijn meestal iets vlugger dan jongens.

Een kind is gemiddeld pas tussen zijn derde en vierde jaar overdag zindelijk. ’s Nachts duurt het nog wat langer, ongeveer tussen zijn vijfde tot zevende jaar.

lijn groen
Hoe wordt je peuter zindelijk?
lijn groen

Wanneer beginnen?

Vaak geven peuters zelf aan wanneer ze er klaar voor zijn met de zindelijkheidstraining te beginnen. Let op de volgende signalen:

Kleine gebaren
Je ziet aan kleine gebaren dat ze willen gaan plassen of poepen. Op dat moment is het belangrijk dat je het potje snel pakt. Als hij dan inderdaad iets in het potje doet, beloon je peuter dan. Maar wees niet teleurgesteld of boos, wanneer het potje leeg blijft.

Kan plas lang(er) ophouden
Je peuter blijft langere tijd droog. Je peuter moet namelijk lichamelijk in staat zijn om minstens 2 uur zijn plas op te houden.

Interesse tonen in toilet
Hij gaat interesse tonen in het naar het toilet gaan van anderen.

Zondert zich af
Je peuter zondert zich af wanneer hij een plasje moet doen of moet poepen. Hij zal ook een afkeer krijgen van poep.

Geeft een vieze luier aan
Hij geeft aan een vieze luier te hebben door met zijn handje tegen de luier te drukken.

Begin niet te vroeg
Pas als je peuter deze signalen afgeeft, is hij klaar om zindelijk te worden. Over het algemeen heeft het dus geen zin je peuter eerder zindelijk te willen maken. Forceren zal eerder averechts werken.

Stappenplan zindelijkheidstraining

Voorbereiding

Maak je peuter bewust van zijn lichaam. Het bad is hiervoor een uitstekende plek. Op deze manier kun je hem leren waar de plas en poep vandaan komt. Het is gelijk een goed moment uit te leggen dat ze eigenlijk op een potje of toilet moeten plassen of poepen.

Zorg voor een geschikt potje (een potje waar je peuter met zijn voetjes op de grond kan en waarbij hij rustig in hurkzit kan zitten).

Houd je peuter goed in de gaten en als je aan hem ziet dat hij moet plassen of poepen, kun je hem vragen op het potje te gaan zitten.

Let’s go!

1)
Hij moet eraan toe zijn! Let op de signalen die hij afgeeft of hij klaar is voor de training!

2)
Start (het liefst) in de lente of zomer, zodat hij zoveel mogelijk in zijn blote billen kan rondlopen. Heeft hij toch kleding aan? Zorg er dan voor dat deze makkelijk uit te trekken zijn.

3)
Laat hem alvast kennis maken met het potje. Betrek je peuter hier actief bij. Laat hem bijvoorbeeld een knuffel of pop op het potje zetten.

4)
Pak het rustig aan en forceer niets. Oefen geen druk uit op je peuter, dit werkt alleen maar in het nadeel, maar beloon hem daarentegen als het goed is gegaan. Overigens werkt overmatig prijzen ook averechts. Je peuter kan zich naar voelen als hij toch een ongelukje heeft gehad.

5)
Houd je peuter goed in de gaten en als je aan hem ziet dat hij moet plassen of poepen, kun je hem vragen op het potje te gaan zitten.

6)
Laat je peuter niet te lang op het potje zitten, maar zet hem er liever regelmatig even op.

7)
Geef je peuter het goede voorbeeld. Je peuter imiteert graag, neem hem mee naar het toilet als je zelf gaat en vertel wat je doet.

8)
Beloon je peuter en moedig hem aan, als hij het goed heeft gedaan. Laat hem weten dat je trots op hem bent!

9)
Geef hem de tijd en houd er rekening mee dat het een proces is van vallen en opstaan. Ongelukjes horen erbij en boos worden werkt alleen maar averechts.

10)
Heb geduld…

Draai het handige stappenplan uit (pdf)

Ongelukjes

Natuurlijk zullen zich nog wel eens ‘ongelukjes’ voordoen, ook als het al een tijdje goed ging. Er kunnen hier diverse oorzaken voor zijn:

  • Stress
  • Gebrek aan concentratie
  • Verzet
  • Fysieke reden
  • Te vroeg begonnen met de training

Maak er geen punt van, ruim gewoon de rommel op en ga over tot de orde van de dag. Zindelijk worden is een natuurlijk proces dat je zo natuurlijk moet proberen te benaderen. Uiteindelijk zijn bijna alle kinderen tussen hun derde en vierde jaar zindelijk.

Zindelijk maken is kinderspel

Meer informatie over het zindelijk maken van je kind kun je lezen in het boek: ‘Zindelijk maken is kinderspel‘ geschreven door Debby Mendelsohn. Dit boek helpt ouders en verzorgers om kinderen te begeleiden bij het zindelijk worden. Bovendien kunnen ze dat op een veel jongere leeftijd dan tegenwoordig gebruikelijk is. Stap voor stap en zonder stress kunnen kinderen in vrij korte tijd zindelijk worden, niet alleen overdag maar ook ’s nachts.

Potjes Top 5

KEES Luxe Plaspotje

Kleuter potje met anti slip aan de onderzijde. Voorzien van een uitneembaar binnenpotje met deksel. Groot voordeel is de iets hogere rug van het potje die zorgt voor extra ondersteuning. Diverse kleuren leverbaar.

Online te koop bij Bol.com

lijn groen

Jippie’s My Carry Plaspotje

De My Carry Potty is ontwikkeld door een moeder, om te helpen bij de uitdraging van zindelijkheidstraining.
Het is logisch om meteen met zindelijkheidstraining te beginnen zodra je het gevoel hebt dat je kindje er klaar voor is. Maar veel ouders stellen het toch uit, omdat het soms onhandig is. Zeker als je onderweg bent.

Online te koop bij Bol.com

lijn groen

Bo Jungle B-Whale Plaspotje

 Potjestraining zal zoveel eenvoudiger worden met dit
schattige walvissenpotje! Eenvoudig schoon te maken middels een verwijderbaar potje. Dit plaspotje heeft anti-slipvoetjes, een rugleuning voor meer comfort en is vrij van BPA.

Online te koop bij Bol.com

lijn groen

Fisher-Price Leren Met Puppy Plaspotje

Leuke muziek en geluidjes moedigen uw kind aan om op het potje te gaan. Als kleintjes het potje “doortrekken” horen ze leuke zinnetjes en het geluid van een doorspoelend toilet! Dankzij de handvatten aan de verwijderbare toiletbril (past op de meeste toiletten) voelen kleintjes zich veilig op het grotemensentoilet! Waar ontwikkeling en spel samenkomen. Evenwicht & coördinatie: Het zelfstandig leren gebruiken van het potje (gaan zitten en weer opstaan) bevordert het evenwicht en de coördinatie van uw kind.

Online te koop bij Bol.com

lijn groen

Fisher-Price Eenhoorn Plaspotje 

Iedereen moet het leren en het magische Fisher-Price eenhoornpotje helpt hierbij. Door het lieve gezichtje en de handige handvatten voelen peuters zich comfortabel en veilig terwijl ze op het potje gaan. Schoonmaken is snel en eenvoudig dankzij het ingebouwde spatscherm en de uitneembare pan. Waar ontwikkeling en spel samenkomen

Online te koop bij Bol.com

lijn groen
liefs Marion

Meer informatie

Draai het handige stappenplan uit (pdf)
Luieruitslag en luiers verschonen
Bedplassen, wat doe je er aan?
Peuter – Ontwikkeling en verzorging
Zindelijk maken is kinderspel
Lichamelijke ontwikkeling van je peuter
De goedkoopste luiers vind je met de luiervergelijker

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *