Zindelijk maken is kinderspel

Zindelijkheid. Er zal voor jou en je peuter een dag komen dat hij geen luiers meer nodig heeft! En die dag kan volgens recente inzichten heel wat eerder zijn dan nu vaak wordt aangenomen. Een van de eerste stappen is je kind al te helpen zindelijk te worden voordat hij zelf aangeeft daar aan toe te zijn.

Zindelijkheid – Waarom zou je er vroeg mee beginnen?

Een goede reden is: je doet er je kind een plezier mee! Ook al zijn de luiers van tegenwoordig veel beter dan die van vroeger, als je kind geen luier meer draagt is dat voor hem/haar natuurlijk het aller prettigst. En niet te vergeten, luiers zijn ook nog duur en belastend voor het milieu.

De goedkoopste luiers vind je met de luiervergelijker

Wanneer kun je beginnen?

Als jij er als ouder ook aan toe bent, kan je beginnen je peuter vanaf een jaar zindelijk maken. Ieder kind is verschillend, maar er zijn dingen die kinderen meestal rond de eerste verjaardag al kunnen of beginnen te doen:

  • zitten en lopen
  • begrijpen wat je zegt
  • spelen met voorwerpen of luisteren naar verhaaltjes

Je kind kan dan dag en nacht zindelijk zijn voor hij twee jaar oud is.

lijn groen
Zindelijk maken
lijn groen

Hoe maak je je een peuter zindelijk?

Je kunt je peuter helpen door op een prettige manier te beginnen aan de training.Laat hem kennis maken met het potje door hem regelmatig op het potje te laten zitten.

Lees elke keer dat je hem op het potje zet een verhaaltje voor.
Wanneer je kindje met plezier op het potje zit, zal hij er steeds langer willen blijven zitten. Uiteindelijk zal het zitten op het potje voor hem een rustmoment worden.
Prijs hem voor elke keer dat hij iets in het potje doet. Wanneer het een keer niet lukt kun je nog altijd iets zeggen als: ‘Leuk verhaaltje hè?’
Integreer het potje in je dagelijkse routine, door je kindje na de maaltijden, tussendoorhapjes en slaapjes op het potje te zetten.
Help je kind ook de nachten droog doorkomen door overdag met hem te oefenen.
En bedenk steeds: net als bij het leren lopen, fietsen, lezen et cetera, leren kinderen met vallen en opstaan. Ongelukjes horen erbij.

Zindelijkheid is kinderspel

Meer informatie over het zindelijk maken van je kind kun je lezen in het boek: ‘Zindelijk maken is kinderspel‘ geschreven door Debby Mendelsohn.

Dit boek helpt ouders en verzorgers om kinderen te begeleiden bij het zindelijk worden. Bovendien kunnen ze dat op een veel jongere leeftijd dan tegenwoordig gebruikelijk is. Stap voor stap en zonder stress kunnen kinderen in vrij korte tijd zindelijk worden, niet alleen overdag maar ook ’s nachts.

Draai het handige stappenplan uit (pdf)

Potjes Top 7

KEES Luxe Plaspotje

Kleuter potje met anti slip aan de onderzijde. Voorzien van een uitneembaar binnenpotje met deksel. Groot voordeel is de iets hogere rug van het potje die zorgt voor extra ondersteuning. Diverse kleuren leverbaar.

Online te koop bij Bol.com

lijn groen

Jippie’s My Carry Plaspotje

De My Carry Potty is ontwikkeld door een moeder, om te helpen bij de uitdraging van zindelijkheidstraining.
Het is logisch om meteen met zindelijkheidstraining te beginnen zodra je het gevoel hebt dat je kindje er klaar voor is. Maar veel ouders stellen het toch uit, omdat het soms onhandig is. Zeker als je onderweg bent.

Online te koop bij Bol.com

lijn groen

Bo Jungle B-Whale Plaspotje

 Potjestraining zal zoveel eenvoudiger worden met dit
schattige walvissenpotje! Eenvoudig schoon te maken middels een verwijderbaar potje. Dit plaspotje heeft anti-slipvoetjes, een rugleuning voor meer comfort en is vrij van BPA.

Online te koop bij Bol.com

lijn groen

Fisher-Price Eenhoorn Plaspotje 

Iedereen moet het leren en het magische Fisher-Price eenhoornpotje helpt hierbij. Door het lieve gezichtje en de handige handvatten voelen peuters zich comfortabel en veilig terwijl ze op het potje gaan. Schoonmaken is snel en eenvoudig dankzij het ingebouwde spatscherm en de uitneembare pan. Waar ontwikkeling en spel samenkomen

Online te koop bij Bol.com

lijn groen

Auto plaspotje

Een plaspotje in de vorm van een stoere auto. Verkrijgbaar in de kleuren roze en blauw. Dit is natuurlijk een feestje voor kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen het best leren op speelse wijze. Dit autopotje maakt dit mogelijk! Terwijl uw kind fantaseert over een stoere rit op het strand, door het oerwoud of op de racebaan, raakt het kind gewend aan het plaspotje en kan het zijn/haar behoeftes doen. Zo kan het kind op een speelse manier leren zindelijk te worden.

Online te koop bij Bol.com

lijn groen

Draagbaar urinoir kikker

Wil je zoonlief alvast kennismaken met een urinoir? Ook dat kan! En dat kan dan ook nog eens met een super leuk ekikker! Deze schattige kikker urinoir is ideaal omdat je het op de juiste hoogte kunt hangen voor kleine jongens en die vinden het ongetwijfeld super tof om er in te plassen! Met deze wc trainer zullen jongetjes eerder aangeven dat ze moeten gaan plassen waardoor je hier minder last van hebt.

Online te koop bij Bol.com

lijn groen

Een vrolijk stoeltje

Een modern vormgegeven potje met een uitneembare inzet. Hierdoor is dit potje eenvoudig te reinigen. Het potje ziet er mooi en vrolijk uit en is uitnodigend voor je peuter om te gebruiken. Dit potje is afkomstig uit de serie “Bear Baby Potty”.

Online te koop bij Bol.com

lijn groen
liefs Marion

Meer informatie

Peuter – Verzorging en ontwikkeling
Wegwerp luiers of wasbare luiers. Waar kies je voor?
Bedplassen, wat doe je er aan?
Draai het handige stappenplan uit (pdf)
De goedkoopste luiers vind je met de luiervergelijker
Lichamelijke ontwikkeling van je peuter

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *