Wat zit er in het kraampakket?

Wat zit er in een kraampakket?

Bij een thuisbevalling is het verplicht om een kraampakket in huis te halen. Zo weet je zeker dat je alle noodzakelijke spullen in huis hebt. Maar zelfs als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen, moet je voor de zekerheid een kraampakket in huis halen. Je weet immers nooit hoe de bevalling gaat verlopen. Stel je voor dat het zo snel gaat, dat je niet eens meer in het ziekenhuis kunt komen…

Wat is een kraampakket?

Een kraampakket is een doos met medische artikelen die nodig zijn voor de bevalling en bij de verzorging van moeder en kind na de bevalling. Je dient dit pakket minimaal zes weken voor de uitgerekende datum in huis te hebben.

Verstrekking kraampakket

Het kraampakket wordt niet vergoed via de basisverzekering, dus informeer hier vooraf bij je verzekeringsmaatschappij. Ben je aanvullend verzekerd, dan is de kans groot dat je er wel recht op hebt. Je kunt echter ook de inhoud zelf aanschaffen bij de drogist. Ook zijn er webshops die dit soort kant-en-klare pakketten aanbieden. Voor je hier achteraan gaat, informeer even bij je verzekering. Wie weet, wordt het gewoon vergoed en dan is het zonde als je het zelf hebt gekocht. Meld je zwangerschap tijdig aan bij je verzekering, bij voorkeur voor de vijfde maand van je zwangerschap. Als je zorgverzekaar het dekt, wordt het kraampakket gratis naar je toegestuurd.

Wat er precies in je kraampakket zit, is afhankelijk van je verzekeringsmaatschappij of het pakket wat je zelf hebt besteld. In grote lijnen zal het echter met elkaar overeen komen. Het zijn allemaal benodigdheden die tijdens de (thuis)bevalling noodzakelijk zijn.

lijn groen
Wat zit er in een kraampakket?
lijn groen

Inhoud kraampakket

Wat je ongeveer kunt verwachten is het volgende:

 • Matrasbeschermer
  Beschermt het matras bij het breken van de vliezen
 • Onderleggers
  Voor de verzorging van de moeder, de eerste dagen na de bevalling
 • Kraammatras
  Een dikke matrasbeschermer om het matras te beschermen tijdens de bevalling
 • Desinfecterende zeep of handgel
  Om de handen te desinfecteren van de aanwezigen
 • Steriele navelklemmen
  Voor het afklemmen van de navelstreng
 • Luiertape
  Voor de verzorging van moeder en kind
 • Gaaskompressen en eventueel verbandwatten
  Voor de verzorging van eventuele wondjes
 • Kraamverband
  Voor de moeder om na de bevalling te gebruiken
 • Flesje alcohol
  Om eventuele wondjes te ontsmetten of bepaalde benodigdheden

Koortsthermometer

Niet in ieder kraampakket wordt standaard een koortsthermometer mee geleverd. Check dit even, want anders is dit wel handig om zelf even aan te schaffen. Kies het liefst voor een digitale thermometer. Dit product is nodig om de temperatuur van je baby op te nemen.

Online kraampakketten

Mocht je zorgverzekeraar het pakket niet gratis verschaffen, dan kun je deze heel eenvoudig online aanschaffen. Zelfs bij Bol.com kun je hiervoor terecht. Er zijn verschillende pakketten en de prijzen kunnen variëren. Dat heeft mede te maken met de inhoud van het pakket. Een volledig pakket kost gemiddeld zo’n dertig euro.

lijn groen
KraampakketKraampakketKraampakket
lijn groen

Ongebruikte pakketten

Mocht je het pakket niet gebruiken, bijvoorbeeld omdat je in het ziekenhuis bent bevallen, dan kun je deze doneren aan Stichting Baby Hope. Dit kan trouwens ook met alle producten die niet zijn gebruikt, als je wel een thuisbevalling hebt gehad. Vaak zijn niet alle producten noodzakelijk.
Stichting Baby Hope zamelt deze materialen in voor kraamprojecten in verschillende delen van de wereld. Je doet er dus iets goed mee!

liefs Marion

Meer informatie

De bevalling begint
Zwanger worden, zwangerschap en bevalling
Verschillende manieren van bevallen
Voorbereiding op de komst van de baby
Wat doet een kraamverzorger?
Wat heb je nodig voor een thuisbevalling?
Bevallen in een kraamhotel
Geboorteverlof, waar heb je recht op?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *