Vergoeding voor ouders die buiten de noodregeling kinderopvang vallen

Vergoeding voor ouders die buiten de noodregeling kinderopvang vallen

Dit jaar waren er in maart allerlei beperkende maatregelingen door Corona. Ook op gebied van kinderopvang werden bepaalde regels opgelegd. Doorgaans gingen de kosten wel gewoon door en mocht slechts een kleine groep (ouders met bepaalde beroepen) gebruik blijven maken van de opvang. Andere ouders moesten vaak zelf iets regelen. Gelukkig komt de overheid nu met een vergoeding voor ouders die tijdens de gedwongen sluiting van de kinderopvang vanwege Corona de rekening hebben doorbetaald en tot nu toe buiten de compensatieregeling vielen.

8,5 miljoen gereserveerd aan vergoeding

Het gaat om de ouders van naar schatting 3.700 kinderen die de kosten voor kinderopvang geheel zelf betalen en dus geen gebruik maken van kinderopvangtoeslag of een gesubsidieerd aanbod van de gemeente. Het kabinet heeft 8,5 miljoen euro gereserveerd om deze ouders alsnog een vergoeding te geven. De regeling zal de komende periode nader worden uitgewerkt.

Ook deze ouders hebben tijdens de lockdown kosten gemaakt, zonder gebruik te kunnen maken van de opvang. Ik vind het belangrijk dat zij daar net als de andere ouders een vergoeding voor krijgen.‘

Staatssecretaris Bas van ’t Wout

lijn groen
Vergoeding voor ouders die buiten de noodregeling kinderopvang vallen
lijn groen

Vergoeding eigen bijdrage

De vergoeding van de eigen bijdrage kinderopvang heeft betrekking op de Corona-maatregelen van het kabinet voor de periode van sluiting van de kinderopvang. Om te voorkomen dat ouders hierbij betaalden voor een dienst die zij op dat moment niet geleverd kregen, besloot het kabinet ouders die een eigen bijdrage betalen een vergoeding uit te keren. Ouders hielden op deze manier recht op hun toeslag en behielden hun plek op de kinderopvang.

Corona richtlijnen kinderopvang

Het kind mag niet naar de kinderopvang (kinderdagopvang, BSO en gastouderopvang) als hij aan Covid-gerelateerde klachten heeft. Denk bijvoorbeeld aan neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, verlies van smaak of reuk, en/of hoesten. Bij een verhoging tot 38 graden Celsius of koorts (boven 38 graden Celsius). Als een huisgenoot koorts (boven de 38 graden) heeft of het benauwd heeft, kan hij niet naar de kinderopvang.

Er geldt een uitzondering voor kinderen van 0 tot 4 jaar en kinderen in groep 1 of 2 van de basisschool met neusverkoudheid. Voor deze kinderen geldt dat zij bij een neusverkoudheid gewoon naar de kinderopvang (kinderdagopvang, BSO en gastouderopvang) mogen, behalve als het kind ook koorts of andere COVID-19 klachten heeft, hij een huisgenoot is van een patiënt met een bevestigde COVID-19 en/of wanneer een huisgenoot van het kind koorts (boven 38 graden Celsius) en/of last van benauwdheid heeft. En er is nog geen negatieve testuitslag.

Oranje landen

Het wordt afgeraden om op vakantie te gaan naar ‘oranje landen’. Voor ‘rode landen’ geldt een negatief reisadvies. Ouders die terugkomen uit een land met een oranje of rood reisadvies vanwege corona, gaan 10 dagen in quarantaine. Zij moeten dus thuis blijven en mogen ook niet naar de kinderopvang komen. Voor eventueel halen en brengen van kinderen zullen ze anderen moeten vragen.

Rijksoverheid

Meer informatie

Basisscholen en kinderopvang niet eerder open
Corona en het verslavende alcoholmonster
Ouderschapsverlof wordt deels betaald
Begin je eigen blog. Maar hoe dan?
Koorts, waar is het goed voor?
Kinderopvang, wat valt er te kiezen?
Antistoffen tegen coronavirus in moedermelk
Kinderopvang, welke mogelijkheden zijn er?
Kinderopvang en veilige hechting

Bronvermelding

Tekst: Rijksoverheid
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *