Tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum

Tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum

Van vrijdag 2 april tot en met zondag 24 oktober 2021 staat het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen helemaal in het teken van toerisme. Vijftien creatieve talenten uit de wereld van kunst, design, mode en fotografie hebben speciaal voor de tentoonstelling Must See een kunstinstallatie ontworpen. In het binnen- én buitenmuseum laat deze tentoonstelling de bezoeker op een andere manier kijken naar bekende Nederlandse iconen.

Hollandse luchten

Van kaas tot klederdracht en van fiets tot visserij, maar ook de beroemde Hollandse luchten, dijken en waterwerken worden in Must See op een eigentijdse manier gevisualiseerd door kunstenaars en ontwerpers als Studio Kars + Boom, Jolan van der Wiel en Das Leben am Haverkamp.

Toeristische trekpleisters

Met het toenemen van vrije tijd en middelen gaan steeds meer mensen op vakantie. Toerisme ontstond al in de late negentiende eeuw en is uitgegroeid tot een van de meest winstgevende bedrijfstakken ter wereld. In 2018 kwamen 18,8 miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland.* De opkomst van het COVID-virus plaatst het toerisme, zoals we dat kennen, in een ander perspectief; in plaats van buitenlandse toeristen, zijn het nu Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan.

De Hollandse molens, de tulpenvelden, de Volendammer hul – het iconische kanten kapje – en de kaasmarkten zijn nog steeds geliefd. In 2021 zoomt het Zuiderzeemuseum in op beeldiconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland. Veel van deze karakteristieke Nederlandse iconen hebben hun oorsprong in het Zuiderzeegebied. Waar ze vandaan komen, wat hun functie was en hoe ze het beeld van Nederland zijn gaan bepalen is te zien in de tentoonstelling Must See.

lijn groen
Tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum
lijn groen

Nieuw perspectief

De tentoonstelling Must See neemt de bezoeker mee op een reis langs een reeks typerende iconen die hebben bijgedragen aan het imago van Nederland waar we nu in meer of mindere mate trots op zijn. Vijftien kunstenaars en ontwerpers hebben speciaal voor deze tentoonstelling een interventie in het museum gecreëerd en ieder heeft één kenmerkend Nederlands icoon als uitgangspunt genomen. Vijftien kunstwerken die je gezien móet hebben. Ze prikkelen en bevragen de bezoeker en werpen een nieuw licht op wat we al kennen. Waarbij ook het spanningsveld tussen echt en nep, de impact van het massatoerisme en de voordelen van een vakantie in eigen land aan bod komen.

Een ontdekkingsreis door het unieke Zuiderzeemuseum, met een verfrissende blik op het imago van Nederland. Must See is een tentoonstellingsconcept van curator Anne van der Zwaag in opdracht van het Zuiderzeemuseum.

Heden én verleden

Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum is een leuke en leerzame dag uit voor de hele familie. Wandel honderd jaar terug in de tijd in het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig authentieke, historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Maak met je (klein)kind een bootje van een klomp, teken je eigen souvenir of neem een kijkje bij de ambachtslieden. Speel Oudhollandse spelletjes of ga langs bij de snoepwinkel. Tijdens weekenden, vakanties en feestdagen gaan kinderen op pad als een echte toerist. Met behulp van hun reisverslag ontdekken ze leuke weetjes, grappige voorwerpen en bijzondere mensen en plekken.

lijn groen
Tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum
lijn groen

Deelnemers en iconen

Lex Pott – visserij, Kars+Boom – kaas, Leslie Nagel – molens, Bastiaan de Nennie – bloemen, Elmo Vermijs – Hollandse Luchten, Lisa Konno – klompen, Das Leben am Haverkamp – klederdracht, Boris Maas – zeilen & water, Maze de Boer – koeien & melk, Dana Dijkgraaf – ansichtkaarten, Sander Wassink – properheid, Suzan Hijink – souvenirs, Jolan van der Wiel – dijken & sluizen, Folkert Koelewijn en Teuntje Fleur – toeristische trekpleisters.

Must See Zuiderzeemuseum

Van vrijdag 2 april t/m zondag 24 oktober 2021. Tickets 18 euro (13 jaar en ouder), 12 euro (4 t/m 12 jaar), 0 t/m 3 jaar gratis, CJP 12 euro, Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart en vrienden Zuiderzeemuseum gratis.

liefs Marion

Meer informatie

Legoland Discovery Scheveningen onthult Den Haag in LEGO
Expositie ‘Barbie & Ken, al bijna zestig jaar een setje’ wordt met twee maanden verlengd!
Het leukste Uitnieuws
Zwart neushoorntje in Diergaarde Blijdorp, voor het eerst buiten!
’t Veluws Zandsculpturenfestijn blijft open!

Bronvermelding

© foto’s: Zuiderzeemuseum

lijn groen peuteren
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *