In gesprek met Stefan Kleintjes

In gesprek met Stefan Kleintjes

In onze mailbox verscheen enige dagen geleden het bericht dat Stefan Kleintjes afscheid gaat nemen bij Kenniscentrum Borstvoeding. Aangezien ik in het verleden meerdere keren contact met hem heb gehad en een paar van zijn boeken heb besproken, wilde ik daar graag wat meer over weten. Dus zocht ik contact met en vroeg ik hem het hemd van zijn lijf!

Wie is Stefan Kleintjes?

Stefan Kleintjes is lactatiekundige en kinderdiëtist en winnaar van de Belelux Borstvoedingsaward 2015. Hij begon zijn carrière in 1981 met de publicatie van zijn eerste boek over kindervoeding. In de loop der jaren verscheen nog een zevental nieuwere uitgaven van dit boek. Stefan was oprichter van het Kenniscentrum Borstvoeding en verantwoordelijk voor de website Borstvoeding.com van het Kenniscentrum Borstvoeding.

Wat is jouw fascinatie voor borstvoeding? Waarom is het voor jou zo belangrijk?

Een kind krijgt aan de borst, in alle opzichten alles wat het nodig heeft. Het kind kan daar volledig zichzelf zijn en ook nog eens zelf bepalen hoeveel en hoe frequent het drinkt, hoe lang het er over doet. Het is de ultieme situatie waarin de moeder faciliteert en het kind doet wat goed voor hem of haar is. Het kind krijgt hier alle ruimte om te zijn.

Voedingskundig gezien is elke andere voeding dan de melk van de eigen moeder van mindere kwaliteit. Qua hechting is er geen andere plek veiliger dan die tussen de borsten en op het lijf van de eigen moeder. Zonder die hechting ontwikkelt een kind niet het volledig vertrouwen in anderen en zichzelf.

Misschien is mijn fascinatie en inzet voor borstvoeding wel zo sterk omdat ik in mijn jonge jaren niets van dat vertrouwen en mogelijkheid tot eigen ontwikkeling heb gekregen. Ik gun het elk kind zo zichzelf te kunnen zijn.

lijn groen
In gesprek met Stefan Kleintjes
lijn groen

Hoe lang maak jij je al sterk voor de promotie van borstvoeding? En op welke manier heb je dit gedaan?

Sinds 1981! Toen publiceerde ik mijn eerste boek over kindervoeding. Daarna verdween ik een tijdje naar Afrika, waar ik werkte in allerlei programma’s en onderzoek in relatie tot voeding van kinderen van 0-5 jaar.

Terug in Nederland, dat was in 2003, startte ik met Kenniscentrum Borstvoeding en koppelde dat aan de website Borstvoeding.com. Later behaalde ik ook mijn diploma voor lactatiekundige. En schreef ik mijn eerste borstvoedingboek, en weer later Het Nieuwe Borstvoeding Boek (samen met collega lactatiekundige Gonneke van Veldhuizen-Staas).

Ik heb op die manier duizenden moeders (en een aantal vaders) bereikt: via de boeken tientallen duizenden en via de site gemiddeld tegen de 3000 per dag. In de praktijk ‘lactatiekundigegroningenbedum’ en ‘dietistgroningenbedum’ was natuurlijk het meest direct contact mogelijk. Daar genoot ik zelf misschien nog wel het meest van.

Overigens… ik ga uiteraard nog wel een paar jaar door met mijn werk als lactatiekundige en kinderdiëtist!

Welke boeken heb je inmiddels op je naam staan? Wat hoop je met deze boeken te bereiken?

De twee belangrijkste boeken zijn Eten voor de kleintjes en Het Nieuwe Borstvoeding Boek. Ouders die mijn boeken gelezen hebben, geven aan zich weerbaarder te voelen tegenover instanties en vrienden die van allerlei beweren over voeding, opvoeding en omgangsvormen met hun kind. Ze zijn kritischer en voelen zich gesteund meer hun eigen weg te gaan. In grote lijnen komt het hierop neer dat ze beter en meer dan voorheen hun kind kunnen volgen, in plaats van hun kind van alles op te leggen. Belangrijk punt dat ook naar voren komt is dat ouders stuk voor stuk gezonder gaan eten: meer vegetarisch, meer biologisch, meer groenten en fruit en betere vetten.

lijn groen
Stefan Kleintjes
Stefan Kleintjes
Stefan Kleintjes
lijn groen

Borstvoeding in Coronatijd, moeten moeders ergens op letten?

Nou nee. Als je dicht bij je kind bent, dicht bij anderen bent, besmet je elkaar. Zo simpel is het. Een kind dat zich voedt aan de borst van zijn moeder is extra beschermd omdat het direct en in grote mate antistoffen krijgt van zijn moeder. En omdat het via de moedermelk hulp krijgt bij het opzetten van het eigen immuunsysteem.

Dus, ook qua Corona… voedt en blijf zo lang als je kind het wil, het voeden aan de borst. En pas de gewone hygiënemaatregelen toe die jou verstandig lijken.

Waarom stop je met Kenniscentrum Borstvoeding. Stop je ook volledig als lactatiekundige/kinderdiëtist?

Ik heb Kenniscentrum Borstvoeding 17 jaar geleden opgezet en nu ik tegen de 65 loop, was ik op zoek gegaan naar een nieuw fris en jong team die dit bedrijf voort wilde en zou kunnen zetten in de lijn zoals ik het opgezet heb. Die mensen heb ik gevonden en toen was het niet moeilijk meer om het stokje over te dragen.

Uiteraard ga ik, ondanks dat ik straks 65 ben, zeker door als lactatiekundige en kinderdiëtist. En daarbij: ik heb ook nog genoeg plannen voor de toekomst, zoals het schrijven van nieuwe boeken over nieuwe onderwerpen.

Vind je het niet moeilijk om “je kindje” los te laten? Hoe ga je dit doen?

Aanvankelijk leek het me moeilijk, maar het nieuwe team geeft mij zoveel vertrouwen dat ik het dus niet moeilijk vindt. Alle informatie op de site blijft gratis voor ouders en professionals en het blijft actueel en up to date. Precies zoals ik daar zelf ook altijd al voor gezorgd heb. Wat wil een mens nog meer?

En daarbij: ik krijg nu tijd om buiten op het bedrijf van mijn vrouw te werken. Dat is de -in de nabije toekomst biologische gecertificeerde- zelfoogsttuin Klein Alma in Bedum. Wil je een kijkje nemen? Ga dan naar kleinalma.nl of facebook.com/zelfoogsttuinbedum. Ik ben namelijk enorm graag buiten en onze tuin is een heerlijke plek om te zijn.

We hebben echter wel pech dat ons huis en de schuren door de aardbevingen vernield zijn. Heel blij ben ik dus met de donatie-actie die opgezet is door het Nieuwe Team: afscheidscadeauvoorstefankleintjes.nl

Als je terugkijkt op de afgelopen jaren, wat is je dan het meest bijgebleven? Of waar ben je het meest trots op?

Het meest trots ben ik op het feit dat het me altijd gelukt is om de vrijheid van ouders en hun kinderen te respecteren. Ik heb nooit gezegd dat dingen moeten, en ik heb nooit gedreigd of mensen bang gemaakt met mijn adviezen en ideeën. Ik heb mijn klanten kunnen coachen en begeleiden. En ik weet dat dat heel veel mensen enorm veel vertrouwen heeft gegeven. Dat mensen daar zelf sterker van zijn geworden. En hun kinderen vast ook.

Wat kunnen we in de toekomst nog van je verwachten?

Nog een paar jaar begeleiding van mij als lactatiekundige en kinderdiëtist en een paar nieuwe boeken voor ouders en professionals. Over voeding, gezondheid, opvoeding. Ik heb nog lang niet alles gezegd!

Wat zou je aan jonge moeders willen meegeven?

Volg je kind, volg je hart en laat de regeltjes en de straffe adviezen en tips van instanties of vrienden maar even voor wat het is. Kijk goed naar de dieren, hoe die voor hun jongen zorgen: hun jongen zogen, samen slapen en beschermen tegen anderen.

Laat het los en durf vanuit je diepste ik de moeder te zijn voor je kind.

liefs Marion

Meer informatie

Alles over borstvoeding
Antistoffen tegen coronavirus in moedermelk
Vragen aan lactatiekundige Karin Tiktak
Afgekolfde moedermelk bewaren
In gesprek met Beatrijs Smulders
Vragen aan voedingsdeskundige Suzan Tuinier

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *