Soeperdesoep: 3x lekkere vegetarische soep!

Soep recepten

Ik ben dol op soep en ik maak daarom bijna wekelijks een grote pan. Van zo’n beetje alle soorten groenten kun je soep maken, dus de ene keer maak ik een traditionele groentesoep en een volgende keer maak ik een grote pan van courgettes, bloemkool of pompoen. Maar het kan ook net zo makkelijk een pan pindasoep worden, of iets met bieten of knoflook. Ik vind het zo’n beetje allemaal even lekker. En mijn mannenhuishouden gelukkig ook. En een bijkomend voordeel: de meeste soepen zijn zo makkelijk te maken, dat het ook gaat lukken als je twee linker-kook-handen hebt.

Perfect voor groente weigeraars

Bijzonder fijn aan soep vind ik dat al mijn mannen het eten, ook de notoire “over-groente-zeurende-exemplaren.” Het is de manier om de dagelijkse groente weigeraars, tóch aan de groente te krijgen. Perfect zo’n bak met groente! De ene keer een licht soepje (komkommer of sla) als lunch en de andere keer een stevige variant voor de avond. In het laatste geval gooi ik er soms een handje vermicelli in en wat kleine gehaktballen of rundvlees. Noodzakelijk is het natuurlijk niet.

Je kunt van zo’n beetje alles soep maken!

Ik schreef het zojuist al, je kunt van zo’n beetje alles wel soep maken. Of het nou een zoete aardappel betreft, bleekselderij of cashewnoten, het kunnen stuk voor stuk ingrediënten zijn voor de soep. Durf daarom ook een beetje te experimenteren. Wie weet hoe lekker het wordt?! En zo niet, dan maak je gewoon de volgende keer een andere zelf verzonnen of bestaand recept. Er zijn zoveel mogelijkheden, denk alleen al aan de variatie van heldere-, hartige-, gebonden- of een feestelijke soep.

lijn groen
Soep recepten
lijn groen

Veelzijdigheid

Natuurlijk ben ik niet de enige die gek is op de veelzijdigheid van soep. Anja van de Wetering deelt mijn soep-passie en schreef een soepkalender met maar liefst 366 recepten van soep. Daar werden maar liefst 50.000 exemplaren van verkocht. Ik snap dat wel, als soepliefhebber. Uit deze 366 recepten heeft zij de 101 lekkerste uit gezocht en verzameld in een nieuwe kalender. En dit zijn stuk voor stuk niet zomaar recepten maar het zijn allemaal recepten voor een vegetarische soep.

Om je te inspireren heb ik er drie uitgezocht om met je te delen. Voor die naderde 98 recepten raad ik je aan de kalender “Soep, Soeper, Soepst” aan te schaffen.

Eet smakelijk!

Gele courgette soep van Bert

Ingredienten

500 ml groentebouillon
2 el olijfolie
3 gele courgettes (in blokjes)
2 sjalotten (gesnipperd)
1 teen knoflook (fijngesneden)
200 ml droge witte wijn
tabasco

Bereiding

Zet de bouillon op. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de courgettes, sjalotten en knoflook in twee minuten. Schenk de wijn en bouillon in de pan, breng de soep aan de kook en laat op laag vuur nog tien minuten zachtjes koken. Soep pureren met een staafmixer, op smaak brengen met zout en een beetje tabasco.

lijn smal

Met limoen en koriander

Ingredienten

2 rijpe avocado’s
1 rode ui (in stukjes)
1 teen knoflook
2 el koriander
1 el munt
2 el limoensap
750 ml groentebouillon
1 el wittewijnazijn
1 el sojasaus
2 el zure room

Bereiding

Pureer het vruchtvlees van de avocado met een staafmixer, samen met de ui, knoflook, koriander, munt, het limoensap en de helft van de bouillon tot een glad mengsel. Voeg de rest van de bouillon, de azijn en de sojasaus toe. Breng op smaak met zout en peper. Warme de soep op of serveer hem koud en garneer hem met de zure room

lijn smal

Spinazie – Gembersoep van Suzanne

Ingredienten

2 el sesamolie
1 ui (gesnipperd)
2 tenen knoflook (geperst)
3 el gembersiroop
1 tl citroengras (gehakt)
100 gr verse spinazie
1 l groentebouillon
1 grote aardappel (in blokjes)

Bereiding

Olie verhitten in een grote pan, ui, knoflook en gembersiroop toevoegen en 4 minuten roerbakken. Citroengras toevoegen. Spinazie hand voor hand toevoegen en al roerbakkend laten slinken. Bouillon en aardappel toevoegen en aan de kook brengen. Vuur laag zetten en de soep 10 minuten laten sudderen. Soep pureren met een staafmixer en op smaak brengen met zout en peper.

Credits

De drie bovenstaande recepten zijn afkomstig uit de soepkalender “Soep Soeper Soepst” van Anya Wetering, uitgegeven door Uitgeverij Snor.  Ze vroeg vrienden en familie hun beste soeprecept in te leveren, zocht de 101 lekkerste soepen uit en bundelde ze in dit heerlijke boek. En ze zijn nog allemaal vegetarisch ook!

9789463140966 | 112 pagina’s | 15,99 euro

liefs Marion

Meer informatie

Zorgvuldig omgaan met restjes (met 2 heerlijke recepten)
Groetekalender, met de seizoenen mee eten
Gezonde tussendoortjes
Raw-foodie & zwanger – Alleen rauw voedsel voor mijn kind!
Vitamine overzicht – Welke vitaminen zijn er en waar zitten ze in?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© recepten (tekst & beeld): Kalender: “Soep Soeper Soepst”
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *