Slaapritueel voor je peuter

Slaapritueel voor je peuter

Een rustige nacht voor je peuter, begint vaak bij een goed slaapritueel. Peuters houden nou eenmaal erg van routine en zekerheid. Wanneer je het slaapritueel consequent iedere dag en op dezelfde manier uitvoert, weet je peuter wat er van hem wordt verwacht. Het beste kun je daarom van het ‘naar bed brengen’ een vast ritueel maken. Een ritueel die bij jullie en je peuter past. Dat kan dus best bij iedereen anders zijn, maar als je ergens voor kiest, houd het dan consequent iedere dag vol. Je kunt daarom beter niet een te ingewikkelde of heel lang ritueel verzinnen, want dit gaat je uiteindelijk opbreken.

Waaraan voldoet een goed slaapritueel?

Een slaapritueel maakt de overgang van de dag naar de nacht rustiger en logischer. Je kindje zal het gaan herkennen en daardoor weten wat er van hem wordt verwacht. Dit geeft hem een veilig gevoel. Een goed slaapritueel moet vooral ontspannend zijn en in een kalme sfeer worden uitgevoerd. Kietelen en stoeien kun je daarom maar beter vermijden, maar er blijven genoeg leuke dingen over die je juist wel kan doen. Een onderdeel van het ritueel zou kunnen zijn:

Iedereen welterusten zeggen

Laat je kindje iedereen welterusten zeggen, zodat niet iedereen apart naar zijn kamer hoeft te gaan. Op die manier weet hij dat de dag ten einde is en dat de avond/nacht voor hem gaat beginnen. Neem hier even de tijd voor, want misschien wil hij zijn knuffelbeestjes en zijn speelgoed ook nog wel even welterusten wensen. Je kunt met deze tijd alvast rekening houden door hem tijdig dit te vragen, zodat je hem niet hoeft op te jutten omdat de tijd anders dringt.

lijn groen
Slaapritueel voor je peuter
lijn groen

In bad gaan

Heerlijk nog even in het warme water genieten. Warm water ontspant je kindje waardoor hij alvast een beetje in slaapsfeer wordt gebracht. Leg zijn pyjama tijdens het badderen alvast over de verwarming, zodat hij na het afdrogen een heerlijke warme pyjama aankrijgt. Heb je meerdere pyjama’s voor hem? Laat hem er dan voor het badderen zelf alvast eentje uitzoeken. Je weet dan zeker dat hij zonder problemen zijn pyjama aan zal trekken.

Tandenpoetsen

Zodra de eerste tand een feit is, kun je hiermee al beginnen. Belangrijk dat je kindje dit al op jonge leeftijd leert. Je kunt hem eerst zelf de tandenborstel geven, zodat hij er mee kan oefenen en daarna doe jij het nog eens goed over. Er zijn hartstikke leuke tandenborstels voor kinderen te koop, waarmee je deze noodzaak ook leuk kunt maken. Je kunt er natuurlijk ook een tandenpoetsliedjes bij zingen! Je kunt er bijvoorbeeld een gewoonte van maken dat zolang er door jou wordt gezongen, er gepoetst moet worden.

Voorlezen

Is je kindje schoon en heeft hij zijn lekkere warme pyjama aan? Hoe knus is het dan om hem dan in bed te stoppen en zodra hij ligt, een leuk verhaaltje voor te lezen. Veel kinderen kijken hiernaar uit en de kans is groot dat hij zelf zijn boekje aan je komt geven. Voorlezen is niet alleen leuk en gezellig maar ook nog eens hartstikke leerzaam voor hem. Een mooi moment om de dag mee af te sluiten.

Terugkerend grapje

Kinderen vinden herhaling leuk, dus waarom niet een terugkerend grapje? Zij vinden het juist geweldig wanneer je iedere dag hetzelfde grapje maakt en kijken er naar uit. Bijvoorbeeld dat je steeds het lampje vergeet uit te doen en dan na één tel weer de deur binnenkomt om hem alsnog uit te doen. Of dat je bij het voorlezen het boek onderste boven houdt als je wilt gaan lezen. Het kunnen heel simpele dingen zijn, maar je kindje vindt het geweldig als dit iedere avond weer terug komt.

Slaapliedjes

Slaapliedjes doen het nog steeds goed. Hoe leuk is het om de dag af te sluiten met een rustig slaapliedje. Je kindje zal het heerlijk vinden om naar je te luisteren, terwijl de slaap over hem neervalt. Er zijn zoveel leuke slaapliedjes dat er vast wel eentje tussen zit die jij leuk vindt om iedere avond te zingen.

Knuffelen

Na het voorlezen en/of het slaapliedje nog even samen knuffelen en iets liefs tegen hem zeggen. En hij kan heerlijk vertrekken naar dromenland.

lijn groen
Slaapritueel
Slaapritueel
Slaapritueel
lijn groen

Overige slaapritueel tips

Misschien slaapt je kindje wel veel lekkerder en rustiger wanneer zijn favoriete knuffel ook door jou wordt ingestopt, naast hem in zijn bed. En misschien moet die grote Beer wel de wacht houden aan het voeteinde van zijn bed.
Kinderen die oververmoeid naar bed gaan, slapen moeilijker. Probeer er daarom zoveel mogelijk voor te zorgen dat je kindje overdag voldoende rust heeft gehad.

Co-sleeping

Al eens gehoord van co-sleeping? Hiermee wordt ermee bedoeld dat je met je baby samen in slaap valt. Dat je dus bij hem blijft tot hij in slaap is gevallen en dat hij bij jullie in bed blijft slapen tot de volgende ochtend. Er zijn verschillende vormen:

Early co-sleeping: Vanaf de geboorte slaapt je baby samen met jullie in één bed
Rooming-in: Het bedje of wiegje van de baby staat bij jullie op de slaapkamer

Voordelen co-sleeping

– je kindje valt sneller in slaap
– hij voelt zich minder alleen
– je hoeft je bed niet uit als hij wakker wordt (ook handig voor borstvoeding)
– samen slapen bevordert een veilige hechting
– hij ervaart minder stress bij het in slaap vallen

liefs Marion

Meer informatie

Slaaptips voor je baby die werken
Wat zijn normale bedtijden op verschillende leeftijden?
Dromen, wat willen ze ons vertellen?
Lekker en voldoende slapen
Je baby lekker laten doorslapen
De leukste en liefste slaapliedjes om je kindje in slaap te zingen
Lekker slapen! Vragen voor slaapdeskundige Stephanie Lampe

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *