Roken in de auto met kinderen: Doe jij het?

Roken in de auto met kinderen: Doe jij het?

Anno 2020 weten we allemaal dat roken slecht voor ons is. Wie regelmatig een peuk opsteekt kan op latere leeftijd zijn of haar borst natmaken voor longkanker, hart- en vaatziekten en COPD.

Paria’s

Verreweg de meeste restaurants, cafés en bedrijfskantines zijn rookvrij en ook op steeds meer terrasjes mag niet meer worden gerookt. Rokers voelen zich geregeld als paria’s behandeld. Laat staan wanneer je zwanger bent en rookt. Of rookt in bijzijn van kleine kinderen. Bijvoorbeeld in de auto. In landen als Frankrijk, Ierland en Australië is dit al verboden. Regelmatig barst de discussie in ons eigen land los. Roken in een auto met kinderen erin: wie doet dat nog? En hoe zouden we hiermee om moeten gaan? Wij gingen in gesprek!

Ook in het bijzijn van haar dochter

Maria (37) geeft toe regelmatig een sigaretje op te steken in de auto. Ja, óók als haar tienjarige dochter op de bijrijdersstoel zit.

“Ik snap de commotie niet zo goed,” zegt de bijstandsmoeder. “Ik zit al vier jaar zonder werk, ben alleenstaande moeder. Als ik mijn dochter ’s ochtends naar school breng, die 10 kilometer verderop zit, wil ik gewoon mijn sigaretje kunnen roken. Ik heb al genoeg aan mijn hoofd en heb veel last van stress. Gun me gewoon mijn sigaretje. Wil de overheid me dat ook nog ontnemen?”

Wanneer ik Maria vraag of ze niet bang is voor de gezondheidsgevolgen die het meeroken van haar dochtertje op langere termijn heeft, antwoordt ze stellig:

Nee, ik geloof daar niet zo in. Ze maken het allemaal erger dan het is. Allemaal bangmakerij, en de burger maar betalen.”

lijn groen
Roken in de auto met kinderen: Doe jij het?
lijn groen

Geen betutteling

Sylvia (53, huisarts) staat daar anders in.

En niet alleen vanuit mijn professie,” lacht ze hardop. “Ik rook namelijk zelf ook. Ja, ondanks ik weet hoe slecht het voor mijn gezondheid kan zijn op de langere termijn. Maar mijn zonen van 9 en 13 blootstellen aan mijn sigarettenrook? Nooit. Ik weet dat meeroken bijna net zo schadelijk is als roken. Sterker nog: ik rook helemaal niet wanneer de jongens het zien. Voorbeeld doet namelijk volgen. Of ik vind dat er een boete zou moeten staan op het roken in een auto vol kinderen? Nee. Dat vind ik dan weer naar betutteling neigen. Ik denk dat er nog veel te winnen is op het gebied van voorlichting. Laten we ons dáár op richten.”

Boetes en zorgmelding

Cathelijne (32, journaliste) is wel voor het uitdelen van boetes aan ouders die in een wagen vol kids een peuk opsteken.

Een boete, en een zorgmelding bij Bureau Jeugdzorg. Dat is wat ik vind dat er op roken in de auto in het bijzijn van kinderen moet staan. Want als je je kinderen niet eens kunt of wilt behoeden voor schadelijke sigarettenrook, waar ben je als ouder dan nog meer niet toe in staat?”

Eigen keuzes maken

Sylvia vindt dat erg ver gaan.

“We leven gelukkig niet in een dictatuur en mogen zelf keuzes maken. Ja, ook als die keuzes slecht zijn voor onszelf of onze kinderen. Of het verstandig is, daar laat ik me niet over uit. Maar in principe moet iedereen die vrijheid hebben. Een zorgmelding bij overheidsinstanties vind ik echt te ver gaan. Zoals ik al zei: laten we tijd en geld investeren in het voorlichten van ouders én kinderen.”

Ik weet hoe slecht het is…

Kate (30, communicatiemedewerker) is moeder van 2 kinderen en steekt ook wel eens een sigaret op in de auto. Ja, mét de kinderen erbij.

“En weet je, daar ben ik zelf ook helemaal niet blij mee. Toen ik zwanger probeerde te worden ben ik gestopt met roken. Na de bevalling was het eerste wat ik deed er weer eentje opsteken. En dat terwijl ik me had voorgenomen dat ik nooit zo’n moeder zou worden die achter de kinderwagen zou roken. Of in de auto, for that matter. En ik ben nog wel hoger opgeleid. Of voorlichting mij zou helpen? Nee joh, ik weet hoe slecht het is. Ook voor de kids. Zij zijn 4 en 2, wat hebben zij nou te kiezen? Ik ben te zwak om te doen wat juist is. Als er een dikke boete op zou staan, zou ik misschien wel twee keer nadenken voor ik er eentje opstak in de auto. Ja, ik ben voor. Kom maar door met die boete!”

En wat vind jij ervan? Vind jij dat roken in de auto moet kunnen? Is het een eigen keuze? Of moet dit zwaar worden aangepakt? Ik lees jullie reacties graag onder deze blog!

Liefs Amber

Meer informatie

Een auto, wel kinderen: Ouders vertellen hoe dat is
Stoppen met roken
Ik heb spijt van mijn kind
Genderdysforie of geslachtsidentiteitsstoornis
In gesprek met Beatrijs Smulders
Ouders – opvoeding en verzorging

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *