Rodehond – Een infectieziekte veroorzaakt door het Rubellavirus

Rodehond

Rodehond is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het rubellavirus. Het wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die rodehondpatiënten uitademen, niezen of hoesten. Rodehond begint vaak met een verkoudheid en gaat na een paar dagen vanzelf weer over. Met rode hond kan een kind gewoon naar school als het zich goed voelt.

Kinderziekte

Meestal is rodehond of rubella een onschuldige virale kinderziekte. De incubatietijd van rodehond is 14 tot 21 dagen. De lymfeknopen achter de oren zijn bij rodehond opgezet, gevolgd door huiduitslag met rode vlekjes. Deze uitslag begint op het gezicht en in de hals, waarna hij zich tot op de romp en ledematen verspreidt. Tevens doen zich koorts, oogbindvliesontsteking en gewrichtsklachten voor. Over het algemeen worden de geïnfecteerde mensen nauwelijks ziek en is de ziekte snel over.

Ziekteverschijnselen

Rodehond begint vaak met wat algemene ziekteverschijnselen zoals lichte koorts, moeheid, neusverkoudheid en lichte oogontsteking. Hierna komt er een rode huiduitslag. De uitslag zit vooral achter de oren, in het gezicht en in de nek. De ziekte verloopt meestal erg mild en vaak met weinig koorts. Ongeveer de helft van de patiënten met rodehond heeft géén huiduitslag. Soms kan rodehond leiden tot een tekort aan bloedplaatjes, hersenontsteking of gewrichtsontsteking.

lijn groen
Rodehond
lijn groen

Klachten rodehond

Klachten bij rodehond kunnen zijn:

verkouden
pijn aan gewrichten
(lichte) koorts
rode vlekjes (eerst in gezicht, lichaam en dan op armen en benen)
lymfe in nek worden dik en doen pijn

Complicaties

De kans op complicaties of een ernstig verloop is zeer klein en meestal is het een onschuldige kinderziekte die na een paar dagen vanzelf weer over gaat. Heel soms kunnen er complicaties zijn en krijgt het patiëntje last van:

gewrichtsontstekingen in vingers, polsen en/of knieën
hersenontsteking (heel zeldzaam)
tijdens de zwangerschap kan het de baby beschadigen

Als je kindje steeds zieker wordt, weinig drinkt, spuugt, suf of benauwd is, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Behandeling

Je kunt je kindje verzorgen alsof het een flinke verkoudheid heeft. Geef hem veel te drinken. Als hij zich goed genoeg voelt, mag hij gewoon naar school of kinderopvang. Meld het wel bij de leiding, zodat andere ouders gewaarschuwd kunnen worden over mogelijke besmetting. Er zijn geen medicijnen tegen rodehond. Meestal gaat de ziekte vanzelf na een paar dagen weer over.

Rodehond en zwangerschap

Wanneer een zwangere vrouw rodehond doormaakt kan dit een spontane miskraam of zeer ernstige aangeboren afwijkingen bij de baby veroorzaken. Dit laatste heet het congenitaal rubella syndroom (CRS). Ben je zwanger en heb je contact gehad met iemand met rodehond? Overleg dan met je verloskundige of huisarts.

Hoe kun je het krijgen?

Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.
Iemand met rodehond kan anderen besmetten:

– vanaf 10 dagen voordat er rode vlekjes zijn, en
– tot 7 dagen na het ontstaan van deze vlekjes.

Vlak voordat de rode vlekjes ontstaan, is iemand met rodehond het meest besmettelijk. Iemand die rodehond heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen.

Hoe voorkom je besmetting?

Om besmetting van Rodehond te voorkomen, kun je rekening houden met een aantal zaken:

Gebruik een papieren zakdoek en gooi deze na gebruik gelijk wel. Geen zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van je elleboog.
Was altijd na hoesten, niezen en snuiten je handen.
Houd pasgeboren baby’s uit de buurt van hoestende en niezende mensen.
Leer ook kinderen op een goede manier te niezen en hoesten.

liefs Marion

Meer informatie

Koorts, waar is het goed voor?
De mazelen, kan het kwaad?
Help! Mijn kind is alweer verkouden!
10x Kinderkwaaltjes voorkomen en genezen
Kinderkwaaltjes top 10 – De meest voorkomende kinderkwaaltjes
Rode vlekkenwijzer: Alles over huiduitslag
Welke klassieke kinderziekten zijn er?
De gezondheid van je baby
De gezondheid van je peuter

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *