Een petitie ter bescherming van onze kinderen

Een petitie ter bescherming van onze kinderen

In deze blog willen we je aandacht vragen voor een petitie. Dat doen we niet snel, want we vinden het belangrijk zoveel mogelijk neutraal te blijven, maar… in dit geval gaat de petitie over het welzijn van onze kinderen. Daarom denk ik dat veel bezoekers dit graag zouden willen weten. Je keuze om wel of niet te tekenen, is geheel je eigen keuze; ieder mens heeft recht op een eigen mening. Sommige mensen vinden de huidige Coronamaatregelen veel te zwaar, anderen vinden juist dat er te weinig wordt gedaan. Respecteer de ander hierin, want beide gedachten zijn uit liefde voor onze kinderen ontstaan.

Onlangs plaatsten we een blog over de impact van de Corona maatregelen op onze kinderen. De zomervakantie was toen nog in volle gang en de basisschool leek nog heel ver weg. Inmiddels hebben we de vakantieperiode achter ons gelaten en zijn de scholen weer begonnen. Althans, sommige scholen hebben hun deuren alweer gesloten, wegens Corona besmetting. Bij de besmettingen gaat het met name om personeelsleden en niet om de kids.

Ik snap dat ouders niets liever willen dan goed onderwijs voor hun kids en dat niemand zit te wachten op (opnieuw) sluitende scholen, maar ik zag op Twitter hierdoor ook al geluiden opduiken over het (verplicht) dragen van mondkapjes door kinderen. En ook al snap ik waar die roep vandaan komt, het verplichten van mondkapjes voor de kids zou niet wenselijk moeten zijn, noch een bijdrage leveren aan het beperken van het aantal besmettingen.

Ons landje ging op slot

In maart gingen de scholen dicht wegens een “nieuw virus”. Om te voorkomen dat de IC’s overbelast werden bleven we een tijdje zoveel mogelijk thuis. Inmiddels zijn we een half jaar verder en zijn we veel meer over het virus te weten gekomen. Bijvoorbeeld dat verspreiding via aerosolen (minuscuul kleine druppeltjes) gebeurt en niet via druppelbesmetting (tijdens hoesten of praten). Dat betekent dat een niet-medisch mondkapje geen functie heeft, want daar gaan aerosols met gemak doorheen. Je kunt het vergelijken met gaas spannen om de muggen buiten de tuin te houden. Totaal overbodig, want ze vliegen met gemak door het gaas heen. Dat geldt dus ook voor aerosolen en de gaten in de stof. Misschien zie jij de gaatjes niet, maar aerosolen zijn zo klein, dat ze met gemak door het mondkapje heen vliegen. Ook de anderhalve meter afstand van elkaar, heeft niet zoveel zin. Aerosols zweven in de lucht en komen ook op verdere plekken.

Zelfs het RIVM geeft zelf toe dat er geen enkele onderbouwing voor de 1,5 meter regel bestaat. Je kunt je afvragen waarom deze dan nog wel steeds wordt gehanteerd, maar dat is een andere discussie.

Gelukkig is het geen killervirus

Gelukkig bleek het “killervirus” niet zo’n killer te zijn. De mortaliteit is ongeveer 0,2% en de kans dat je aan dit virus sterft, is dus gelukkig maar heel klein. Als je tot de risicogroep behoort, dan is de kans iets groter, maar nog altijd kleiner dan 1%. Kinderen lijken maar weinig met het virus te maken te hebben. Ze worden er niet ziek van en kunnen daarom het virus ook niet verspreiden. Zij hoesten en proesten immers geen aerosolen uit. Je kunt hier  en hier meer lezen over de onderbouwing van deze cijfers.

lijn groen
Een petitie ter bescherming van onze kinderen
lijn groen

Goed nieuws, of toch niet?

Dit lijkt allemaal goed nieuws, maar toch worden op sommige scholen de maatregelen strenger. Dat is eigenlijk best een gek verhaal en ook geen wenselijke situatie. Aan welke maatregelen moet je dan denken?

Verboden voor ouders

Op sommige scholen is het voor ouders verboden om in de school te komen en/of op het schoolplein. Dat betekent dus ook dat er geen klassenouders zijn, geen lees moeders, geen vrijwilligers, geen overblijfouders of luizenpluizers. Terwijl ze juist zo hard nodig zijn. De druk voor de leerkrachten neemt toe, terwijl ze al genoeg voor hun kiezen kregen.

Los van bovenstaande, is het ook geen wenselijke boodschap naar onze kinderen. Want, welke indirecte boodschap geven we hiermee af? Dat hun ouders een virus kunnen verspreiden in hun school? Daarbij komt ook dat we onszelf de vraag moeten stellen; vanaf wanneer kunnen de ouders wél weer bij de scholen naar binnen? 

Blijf op afstand

Een andere maatregel is de 1,5 meter afstand naar elkaar. Op jonge leeftijd wordt dit kinderen aangeleerd, terwijl er geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor bestaat. In onze eerdere blog liet Chiara van der Linden al weten welke nadelige gevolgen dit heeft op kleine kinderen en hoe het bewaken van de afstand doorwerkt op het onderbewuste van kinderen. Onbewust worden kinderen geprogrammeerd dat de ander een potentieel gevaar is en dat ze zelf een gevaar zijn voor een ander. Dat is beschadigend en traumatiserend en het staat het gevoel van veiligheid in de weg. Kinderen hebben het juist nodig om aangeraakt en geknuffeld te worden, maar vooral om zich veilig te voelen en geen potentieel wandelend gevaar.

Elkaar op afstand houden is niet normaal en moet op die manier kinderen niet worden aangeleerd. We creëren daarmee een beschadigde generatie, met kans op hechtingsproblemen en angststoornissen.

Je weerstand wegwassen

Een andere maatregel is het wassen van de handen. Onze Minister President heeft het zelfs over “handen stuk wassen”. Het teveel en te vaak wassen van de handen, kan leiden tot een vermindering van de weerstand. De gezondheidsraad publiceerde in december 2016 een rapport dat we ziek kunnen worden van bovenmatig handen wassen. Er is niks mis met op gezette tijden je handen te wassen, maar je moet het zeker niet overdrijven.

Mondkapjes

Op sommige middelbare scholen zijn mondkapjes verplicht. Geen medische mondkapjes, maar gewoon de niet-werkende-eventueel-zelfgeknutselde-mondkapjes. Waarom kiezen scholen er niet voor om leerlingen weerbaar te maken in plaats van angstig? 

Petitie

Een groot aantal ouders, grootouders, verzorgers, studenten en docenten zijn bezorgd om deze maatregelen. Daarom is Fiona Zwart, zelf moeder van twee dochters, een petitie gestart. Zij constateerden dat deze maatregelen buitengewoon beschadigend zijn voor de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen, terwijl kinderen niets te maken hebben met de verspreiding van het virus. Zij wil dat de coronamaatregelen op kinderdagverblijven, basisscholen en middelbare scholen per direct stoppen.

Als jij deze mening deelt, kun je de petitie tekenen. Deze petitie zal na sluitingstermijn worden ingeleverd bij de Tweede Kamer. Tot die tijd kun je de petitie ondertekenen.

liefs Marion

Meer informatie

Corona en het verslavende alcoholmonster
Gehandicapte kinderen eenzamer dan ooit
Is het dragen van mondkapjes aan te raden?
Mondkapjes op school. Is dat wel wenselijk?
Antistoffen tegen coronavirus in moedermelk
Het doemscenario voor onze kinderen: In quarantaine of uithuisplaatsing
De impact van de Corona maatregelen op onze kinderen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren
BabyBaby

19 reacties

 • Avatar

  weg met die muilkorven het kan niet gezond zijn je eigen adem weer in te ademen

 • jose schaeffer - van vuuren
  Avatar

  het isoleren van kinderen zoals dat nu gebeurt is zeer schadelijk

 • Avatar

  Ik ben het helemaal met het bovenstaande eens, een jaar terug bleven we ook niet thuis met een snotneus of hoestje
  Dat seizoen komt er weer aan en dat zal ook altijd zo doorgaan waarom nu zo hysterisch jeetje
  Griep seizoen 2017/2018 was ieder dito !!!! Hadden we ook niet deze maatregelen!!!!

 • Avatar

  Bij het artikel staat dat de mortaliteit van covid19 zo’n 0,2% is. Dat zou betekenen in NL 35.000 doden. Maar we hebben in NL 6300 coronadoden. Dat is minder dan 0,004% (7000 is 0,004%). Vanwaar de 0,2% in het artikel?

  • peuteren

   Hai Anita,
   De links met de onderbouwing staan in dezelfde alinea. Ik citeer even uit één van de bronnen uit de links:

   Het CDC – het Amerikaanse RIVM – gaat inmiddels uit van een ifr van 0,2 (op basis van de vervuilde statistieken) en een case fatality rate van 1%. Dit betekent dat één van de honderd mensen die ziek worden, overlijdt. Zoals Van Dissel in de Kamer heeft verklaard, krijgt 98% van de geïnfecteerden echter geen of nauwelijks ziekteverschijnselen.

   De verwachting is dat ook de minister zijn inschattingen nog aanzienlijk naar beneden zal bijstellen. Daarmee kan niet meer volgehouden worden dat we hier te maken hebben met een killervirus.

   Je hebt zeker gelijk dat het werkelijke percentage nog veel lager ligt, maar ik ben hier uitgegaan van de officiële cijfers (die al extreem laag zijn). Het werkelijke percentage ligt idd veel lager.

   • Avatar

    Dank je wel voor de toelichting. Toen Hugo de Jonge nog beweerde dat de mortaliteit tot 1% was zat ik ook op t puntje van mijn stoel. Dat zijn 175.000 mensen en het zijn nog geen 4% van dat getal. Maar mensen zijn zo in paniek dat is echt beangstigend. Ik moest net niezen op een terrasje en mijn man zei lachend corona maar ik schrok meteen van de mensen om mij heen. Ik heb het gehad in maart/april en weet wat het is maar ik had gewoon pech. Net zoals elk jaar 118.000 mensen pech hebben die te horen krijgen dat ze kanker hebben. De manier waarop mensen nu met elkaar om gaan is niet goed, zelfs agressief vaak. Daar word ik banger van dan van het virus.

    • peuteren

     Het virus blijkt inmiddels (gezien de cijfers) niet zo’n killer te zijn. Gelukkig maar. De angst daarentegen, die veel mensen voelen (veelal door MSM) is absoluut echt en dat is iets wat we ons met z’n allen goed moeten realiseren, want die angst wordt niet zo snel meer los gelaten. Beide groepen (voor en tegen de maatregelen) hebben, naar mijn mening, allebei het beste voor met de mensheid, alleen staat de zienswijze haaks op elkaar. Het is verdrietig te zien, voor beide kanten dat het lijkt alsof er geen brug geslagen kan worden. Toch moeten we dat blijven proberen, want alleen dan kunnen we weer bij elkaar komen.

     Dank voor je mooie genuanceerde reactie.

     Marion

  • Avatar

   De IFR wordt berekend door het aantal doden te delen met het aantal geïnfecteerden. Niet iedere Nederlander raakt geïnfecteerd. Maar je hebt wel gelijk dat de IFR waarschijnlijk lager ligt, omdat het aantal geïnfecteerden hoger is dan het RIVM ons wil doen geloven.

 • Avatar

  Stoppen met al die waardeloze, niet werkende maatregelen!

 • Joke Vink-Koelewijn
  Avatar

  Kinderen moeten zich zonder angst kunnen ontwikkelen!

 • Avatar

  Gisteren las ik een mooie spreuk:”Wij zijn hier om de aarde te veranderen, niet om regels te volgen, geld te verdienen en te sterven”.
  En om zinloze, ja zelfs zinloze regels te volgen, die mensen schade toe brengen, daar moeten we massaal tegen in opstand komen!

 • Avatar

  Jong geleerd, oud gedaan? 🙁 Een kind ga je zeker niet muilkorven!

 • Avatar

  Kinderen horen normaal op te groeien! Met liefde en knuffels

 • Avatar

  Uit een brief van Belgischee medici: ‘Studies hebben uitgewezen dat hoe meer sociale en emotionele verbintenissen mensen hebben, des te resistenter zij zijn tegen virussen. Het lijkt er veel meer op dat de isolatie en quarantaine juist dodelijke gevolgen hebben.’

 • Avatar

  Kinderen kunnen niet meer goed ademen met mondkapjes…wat ook gevaarlijk is

 • Avatar

  Weg met die mondkapjes helpt totaal niet mijn kinderen hoeven dan ook geen mondkapje te dragen

 • Avatar

  Een goed stuk, dank je wel! Zou ik misschien naar je blog mogen verwijzen danwel delen van de tekst gebruiken voor een brief aan school en het zwembad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *