Oma en opa dag

Opa en oma dag

Wist je het al? Er bestaat Moederdag, Vaderdag… maar er bestaat ook een oma en opa dag! Een speciale dag om alle oma’s en opa’s eens lekker in het zonnetje te zetten, of te verrassen met een prachtige tekening of een zeldzaam geknutseld kunstwerk van hun kleinkind. Het gaat deze dag niet om commerciële grote cadeaus, maar om stil te staan bij de belangrijke rol van opa’s en oma’s.

In de Verenigde Staten vindt de National Grandparents Day meestal in het tweede weekend van september plaats. In Italië worden grootouders jaarlijks op 2 oktober geëerd (Festa dei Nonni).

Oma en opa: Onschatbare waarde

En waarom niet? Grootouders zijn van onschatbare waarde voor de kleinkinderen. Ze hebben vaak alle tijd en aandacht, kunnen eindeloos voorlezen en blijken keer op keer zeer betrouwbare oppassers te zijn. Natuurlijk verdienen ze het om vaker in het zonnetje gezet te worden en sinds 2004 is er een nationale Opa & Oma dag! Dit is op 4 juni. Maar je kunt uiteraard ook zelf een datum prikken.

lijn groen
Opa en oma dag
lijn groen

Samen genieten

Het idee achter Opa & Oma dag is samen genieten van de bijzondere band die je (schoon)ouders met je kind hebben. Het is een mooie gelegenheid om opa en oma een blijk van waardering te geven voor hun betrokkenheid én gewoon omdat je van elkaar houdt… Nog een extra reden nodig? Uit onderzoek blijkt dat 90% van alle grootouders oppast. En bijna de helft (46%) past op vaste dagen op. De gemiddelde oppastijd ligt op 7 uur per week, vaak verdeeld over twee dagen.

Verwen opa en oma

Natuurlijk heeft Peuteren.nl voor deze speciale dag een aantal verwentips:

Help je peuter bij het maken van een knutselwerkje of mooie tekening. Verwerk hierin een hand en/of voetafdruk van je peuter.
Stuur ze een kaartje en laat je peuter er zelf iets op tekenen.
Bak samen met je peuter een lekkere cake of (appel)taart voor de grootouders.
Organiseer een dagje uit met opa en oma en natuurlijk gaat je kind mee!
Laat je kindje een mok voor opa en/of oma beschilderen (deze pakketten zijn kant-en-klaar te koop en af te bakken in je eigen oven).

Leest opa/oma graag? Maak een boekenlegger van een paar leuke foto’s van je peuter.
Een recente foto van je peuter (vergroting) in een lijstje scoort natuurlijk altijd goed.
Maak een oorkonde van ‘De liefste opa/oma’ en laat je peuter hem zelf versieren.
Je kunt in een fotowinkel een digitale fotoframesleutelhanger kopen. Je kunt hier zo’n 75 foto’s (afhankelijk van het formaat) op kwijt. Het leukste is wanneer je deze vooraf al (voor een gedeelte) vult.
Er bestaan machines waarmee je een metalen sleutelhanger kunt laten maken met de afbeelding van je peuter erin gegraveerd.

liefs Marion

Meer informatie

Een goede band met de kleinkinderen
Je ouders informeren over de zwangerschap
De leukste presentjes voor opa en oma
Moederdag, zet mama in het zonnetje!
Vertellen aan je ouders dat je zwanger bent
Alle feestdagen op een rij

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *