Neonatale screening – Welke onderzoeken zijn er?

Neonatale screening - Welke onderzoeken zijn er?

Welke onderzoeken zijn er eigenlijk en waarom worden ze gedaan?
Alle baby’s krijgen binnen zes dagen na hun geboorte een hielprik. Door middel van deze hielprik wordt wat bloed afgenomen uit het hieltje van de baby. Het bloed wordt onderzocht om te kunnen vaststellen of de baby lijdt aan een aantal aangeboren ziekten. Deze onderzoekmethode wordt ‘neonatale screening’ genoemd.

Je baby krijgt geen hielprik voordat je hier toestemming voor hebt gegeven. Als je bent thuis bevallen komt een medewerkers van de jeugdgezondheidsorganisatie of de verloskundige bij je thuis om de hielprik te geven. Als je baby in het ziekenhuis ligt, bijvoorbeeld na een keizersnede, dan doet een verpleegkundige in het ziekenhuis de hielprik. Met een speciaal apparaatje prikt zij in de hiel van je baby en laat een paar bloeddruppels op een speciaal kaartje druppelen.

Als je baby zeven dagen na de geboorte nog geen hielprik heeft gehad, neem dan even contact op met het RIVM.

Voorkomen van ernstige schade

Snelle opsporing en behandeling van deze ziekten is van groot belang om ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling te voorkomen. Door jaarlijks 200.000 kinderen te onderzoeken, wordt bij 90 een ernstige stoornis in de ontwikkeling voorkomen. De organisatie van de hielprik is in handen van de entadministraties. Concreet geeft de wijkverpleegkundige, de huisarts, de verloskundige of de kraamverzorgende de hielprik.

lijn groen
Neonatale screening - Welke onderzoeken zijn er?
lijn groen

Bloedonderzoek

Het bloed van je baby wordt in een laboratorium onderzoek op een aantal zeldzame ziektes. Bijvoorbeeld een ziekte van de schildklier of bijnier, een vorm van bloedarmoede (sikkelcelziekte) en een aantal stofwisselingsziekten. De meeste daarvan zijn erfelijk. De ziektes zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet.

Deelname zou niet vrijblijvend moeten zijn

Neonatale screening is succesvol. Meer dan 99 procent van de ouders van pasgeborenen doet mee. De staatssecretaris vindt het daarom belangrijk dat ouders het belang van de uitgebreidere screening volledig onderschrijven. Ouders zijn vrij om te beslissen of hun kind een hielprik moet ondergaan. De staatssecretaris tekent daarbij wel aan dat deelname niet vrijblijvend zou moeten zijn. De hielprik is in het belang van het kind en ouders behoren in het belang van hun kind te beslissen.

Gehoorscreening

Behalve een hielprik krijgt elke pasgeboren baby een gehoorscreening. In de meeste regio’s gebeurt dat tegelijkertijd met de hielprik.

De neonatale gehoorscreening kan tijdig opsporen of kinderen een permanent gehoorverlies van minimaal 40 decibel aan één of beide oren hebben. Hierdoor kunnen deze kinderen vóór de leeftijd van een half jaar beginnen met een passende behandeling.

liefs Marion

Meer informatie

Baby ontwikkeling & verzorging
Gehoortest bij baby’s
Kraamperiode, wat kun je verwachten?
Kraamtijd, een bijzondere – en soms onzekere – tijd
Verschillende manieren van bevallen
Wanneer wordt er voor een keizersnede gekozen?
Wat doet een verloskundige?
Het consultatiebureau, wat kun je ervan verwachten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *