Ledikant en wieg moeten veilig zijn

Ledikant en wieg moeten veilig zijn

Je bent de babykamer aan het inrichten, maar houd je rekening met de veiligheid van het ledikant? En de wieg? Belangrijk om rekening te houden met bepaalde veiligheidsnormen. Je kindje moet immers veel tijd doorbrengen in zijn bedje, dus het moet wel veilig zijn.

Ledikant

Je kindje gaat veel tijd doorbrengen in zijn bedje, dus deze moet natuurlijk veilig zijn. Een ledikant moet minimaal 120 centimeter lang en 60 cm breed zijn. De afstand tussen de spijlen moet tussen de 4.5 en 6.5 cm zijn en de spijlen moeten doorlopen tot aan de bodem. Is de bodem verstelbaar dan moet de minimale afstand in de laagste stand 60 cm zijn en in de hoogste stand 30 cm.

In een ledikant kan een kind tot 3-4 jaar slapen, heeft je kind minder dan 20 cm ruimte in de lengte, dan is het bedje te klein. Als je het ledikant lang wilt gebruiken, koop dan een ledikant waarbij de zijwand geopend kan worden, zodat het kind zelf uit zijn bedje kan stappen. Veel ledikantjes zijn in hoogte verstelbaar.

Bedbodem

De bedbodem moet stabiel zijn en in geval van een lattenbodem, moet de afstand zo zijn dat de voetjes er bij het staan of springen niet tussendoor kunnen glippen. Bij in hoogte verstelbare bodems moet u er op letten dat de hoogte tussen de bedbodem en de bovenkant van het bedje minimaal 30 cm is, zodat de baby niet uit bed kan “rollen” of zich eraan kan gaan optrekken. In de laagste positie moet deze afstand minimaal 60 cm zijn, zodat het kind er niet uit kan klimmen. De lak van de spijlen moet “speeksel vast” zijn.

lijn groen
Ledikant en wieg moeten veilig zijn
lijn groen

Matrasje

Net als bij het bedje, moet je er bij matrasjes op letten dat gevaar op ongevallen worden verminderd. De matras moet zo strak in het bedje liggen, dat het niet kan verschuiven maar het mag ook niet hol of bol gaan staan.
Neem bij voorkeur een matrasje met een stevige rand zodat de kleine voetjes of armpjes niet tussen de matras en het bedje beklemd komen te zitten als de baby in het bedje staat of kruipt.
Neem geen matras die te zacht is!

Niet teveel inzakken

Een matrasje mag niet meer dan 2 cm diep inzakken als de baby erop ligt in verband met de ondersteuning van de wervelkolom. Zodra kinderen kunnen lopen, biedt een zachte matras te weinig steun bij het lopen, springen en staan. De kleine voetjes zinken dan te diep in de matras.
Een minimum dikte van 7 cm is voor een kinderwagen of wieg door de tegenwoordig gebruikte materialen niet meer van toepassing. Een baby heeft nog zo weinig gewicht dat een matras van minimaal 7 cm dikte niet nodig is. Stevigheid en luchtdoorlatend vermogen is veel belangrijker.

Minimalisering schadelijke stoffen

Bij de nieuwste generatie matrasjes wordt naast een minimalisering van schadelijke stoffen ook op de vermindering van ‘terugademen’ van de baby gelet. Loodrecht en horizontaal door de matras lopen luchtkanalen om het terugademen van uitgeademde zuurstof en warmtestuwing te verminderen.
Neem bij voorkeur een babymatrasje waarbij de matras overtrek afneembaar en wasbaar is. Om allergieën te voorkomen is het verstandig om de matrasovertrek en de lakens regelmatig bij 60°C te wassen. Een goede overtrek om allergie oorzaken te verminderen is een matras met een Medicott tijk. Medicott is een materiaal dat ook gebruikt wordt voor het vervaardigen van medicinaleverbanden.

lijn groen
Ledikant en wieg
Ledikant en wieg
Ledikant en wieg
lijn groen

Bed opmaken

Uit veiligheidsoverwegingen wordt geadviseerd om van een ledikantje de onderste helft op te maken en wel zo dat de baby met de voetjes het voeteneinde kan aanraken en zich niet onder de dekens kan woelen. Deken en laken reiken tot de schouders.
Leg eerst een matrasbeschermer over het matras, dan een zeiltje wat nooit onder het hoofdeinde mag liggen. Vervolgens een onderlaken en ter hoogte van het hoofdje een hydrofiel luier. Maak dan de onderste helft op met een bovenlaken en 1 of 2 dekens. Gebruik de eerste 2 jaar geen dekbed omdat dit te warm is en verstikking kan veroorzaken. Stop de dekentjes ook niet in een dekbedhoes, ook dit is te warm.

Veiligheid van de wieg

De wieg moet minimaal 30 centimeter diep zijn, 45 cm breed en 80 cm lang. Een gaatjesbodem is het meest geschikt omdat die het beste ventileert. Er mogen geen scherpe randen of punten aan de wieg zitten, controleer vooral rieten of rotan wiegjes hierop. Een wieg moet stevig staan zodat hij niet kantelt als een ouder kind eraan hangt. Bij een schommelwieg moet het schommelmechanisme geblokkeerd kunnen worden.

Badstof of katoen

De bekleding moet stevig vastzitten en bij voorkeur van badstof of katoen zijn, gebruik geen kussenachtige bekleding omdat dit te weinig ventileert. Let op dat het hemeltje niet in de wieg hangt. Een baby kan tussen de 3 en 6 maanden in een wieg slapen. Als je kind zichzelf kan optrekken of kan zitten dan moet de wieg niet meer gebruikt worden. Zitten er spijlen aan de wieg, dan moet de afstand tussen de spijlen tussen de 4.5 en 6.5 cm zijn. De wanden moeten goed luchtdoorlatend zijn. Er mogen geen koordjes en andere loshangende dingen in de wieg zitten.

liefs Marion

Meer informatie

Veiligheid in en rond het huis
De beste luieremmer top 5
Veilige slaapomgeving voor je baby
Slaaptips voor je baby die werken
Veilig in de box, waar moet je op letten?
Maak kennis met de nieuwe babycollectie Mrs Keizer
Kwaliteitseisen voor de baby
Inrichting van de babykamer
Hangloose, een zwevend babynestje
Hoe houd je de babykamer lekker koel?
Babyuitzet checklist, wat heb je nodig?
De kinderstoel, waar moet je op letten?
Baby ontwikkeling & verzorging
Tips voor het inrichten van een kleine babykamer
Lekker slapen! Vragen voor slaapdeskundige Stephanie Lampe

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *