De kraamtijd, een bijzondere – en soms onzekere -tijd

De kraamtijd, een bijzondere en soms onzekere periode

Eindelijk samen met je baby, misschien wel de start van het leven als moeder. Een nieuw gezin is geboren of het gezin is uitgebreid. In de kraamtijd zal praktisch alles om de baby draaien, om het leren kennen van je nieuwe baby, om een ritme te gaan krijgen en zijn maniertjes te leren onderscheiden. Maar ook om rust te houden en bij te komen van je bevalling. En ja: uiteraard wil je de hele wereld wel je baby laten zien!

Kraamverzorger in de buurt

De eerste week zal je bijgestaan worden door de kraamverzorgster. Vaak voelt ze als de rots in de branding, zeker bij je oudste kindje. Zij zal je helpen bij de verzorging en je leren hoe je dit moet doen. Denk hierbij aan dingen als aanleggen (borstvoeding) of hoe je een flesje klaarmaakt, het badje, de luier, het opmaken van het wiegje/ledikantje en handige trucjes bij het aankleden (bijvoorbeeld). Maar daarnaast houdt ze niet alleen de baby, maar ook de gezondheid van de moeder goed in de gaten.

De eerste week

De eerste week met je baby is het vooral rusten en aan elkaar wennen. Neem alle tijd om ook echt aan je kindje te wennen en ga niet direct weer aan het werk in huis. Voor jouw lichaam is het echt geen overbodige luxe om rust te houden en voor je kindje is het heerlijk om in alle rust een ritme te gaan krijgen. Knuffelen is het toverwoord om een goede hechting te creëren en heb je nog meer kinderen? Geef ook hen de tijd om in alle rust hun broertje of zusje te leren kennen. Betrek ze bij de verzorging én zorg ervoor dat ook zij alle aandacht krijgen!

Kraamtranen

Ook emoties vieren hoogtij deze dagen. Niet alleen het nieuwe mensje in je leven zorgt daarvoor, maar ook die heerlijke hormonen in je lijf gaan met je op de loop. Ontzwangeren is nu eenmaal een hormonenkwestie. Tel daar ook nog eens bij op dat je overweldigd kan zijn door het verantwoordelijkheidsgevoel die je nu voelt voor je kind. Al met al kunnen de emoties behoorlijk oplopen. En als je dan ook nog eens door alles niet slapen kan, wordt het er uiteraard niet beter op. Weet dat het gewoon is om een paar dagen na je bevalling de beruchte kraamtranen tegen te komen. Geen paniek: het hoort er gewoon bij en het zegt dus helemaal niet dat er nu dus een postnatale depressie zit aan te komen. Gaat het gevoel niet over en voel je je echt somber? Dan is het uiteraard wel zaak om er niet te lang mee te blijven lopen en om erover te praten. Schaam je ook niet om hulp in te roepen, want hoe sneller je het aanpakt hoe makkelijker je er weer overheen komt!

lijn groen
De kraamtijd, een bijzondere en soms onzekere periode
lijn groen

Een kraamperiode op jouw manier

Natuurlijk is iedereen anders. Wil je een fijne start voor je kind en wil je er ook een fijne tijd voor jezelf van maken? Luister dan niet naar alle verwachtingen van anderen. Iedereen weet het toch altijd beter. Wil je de eerste week vooral rust en alle tijd hebben om aan elkaar te wennen? Prima! Voor je kindje alleen maar beter en ook met oudere broertjes en zusjes kan al die visite ook voor nog meer stress zorgen. Een broertje of zusje krijgen kan al zo ’n grote impact hebben! Laat de kraamvisite dan gewoon na die eerste week komen!

Wil je juist wél dat de visite de eerste week komt omdat de kraamverzorgster er dan nog is en jij meer tijd hebt om te genieten van de visite? Wil je juist zo graag je baby showen? Vermeld het rustig op het geboortekaartje!
Of wil je al die rompslomp juist niet in je eigen huis en ga je voor een kraamfeest? Wees gewoon duidelijk naar iedereen toe en vermeld ook duidelijk op het kaartje hoe jij het aan wilt pakken!

Hielprik

In deze week zal je baby een hielprikje krijgen. Maar liefst 19 verschillende ziektes kunnen hierdoor opgespoord worden en dat alles door een klein druppeltje bloed op te sturen!

Aangifte baby

Uiteraard zal je kind ook aangegeven moeten worden in deze week. Dit moet binnen drie dagen gebeuren in de gemeente waar je kind is gebeuren. Meestal is dit de taak van de kersverse vader. Ben je in het ziekenhuis bevallen, dan zal je kind dus in de gemeente van deze instelling aangegeven moeten worden.

Ongemakken van moeder

In deze week kan je zelf ook last hebben van de gevolgen van de bevalling of de zwangerschap. Iedere vrouw zal goed moeten luisteren naar haar lichaam en een kraamvrouw blijf je niet voor niets 6 weken lang! Maar de eerste dagen kan je o.a. last hebben van naweeën, pijn in je anus/vagina en ook zal je vloeien, wat best heftig kan zijn. Dit vloeien duurt meerdere weken (dit kan tot 6 weken duren) maar zal uiteraard wel afnemen in hevigheid. Zorg wel voor een goede hygiëne! Daarom mag je zolang geen tampons gebruiken en ook niet in bad! Ook seks kan je beter even vergeten. Heb je hechtingen? Ook die kunnen zorgen voor een onaangenaam gevoel.

Maar vooral: geniet van je kind!

De kraamperiode is een bijzondere periode. Probeer hier dan ook gewoon van te genieten met elkaar. Leer, rust en geniet en vooral veel knuffelen…

liefs Wil

Meer informatie

Kraamperiode, wat kun je verwachten?
Baby ontwikkeling en verzorging
Hoe ga je om met een postpartum depressie
Kraamtradities in binnen- en buitenland
Geboorteaangifte burgerlijke stand
Kraamcadeaus – Het leukste kraamcadeau voor de kersverse ouders
Geboortebedankjes
Tips voor de kraamweek
Ontzwangeren, wat kun je verwachten?
Neonatale screening – Welke onderzoeken zijn er?
Kraamperiode – Themapagina

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *