Kinderopvang, welke mogelijkheden zijn er?

Kinderopvang, welke mogelijkheden zijn er?

Opvang in een kinderdagverblijf is bedoeld voor kinderen van 6 à 8 weken tot 4 jaar. De meeste kinderdagverblijven zijn open van maandag tot en met vrijdag van 07.30 tot 18.30 uur. Sommige kinderdagverblijven zijn een aantal weken per jaar gesloten (bijvoorbeeld rond kerstmis of in de zomer).

Horizontale- en verticale groepen

De kinderen worden ondergebracht in verschillende groepen. De samenstelling van deze groepen kan per kinderdagverblijf variëren van kinderen met dezelfde leeftijd (horizontale groepen) of groepen met kinderen van 0 tot 4 jaar (verticale groepen).

Veel kinderdagverblijven hanteren een minimum aantal dagdelen in verband met hun pedagogische beleid. Een dagdeel is een ochtend of middag van 5 uren. De kinderdagverblijven worden met zorg ingericht zodat je kindje zich in een veilige en gezellige omgeving samen met leeftijdsgenootjes kan ontplooien.

Kinderdagverblijf – Soorten opvang

Hele dagopvang

Het kind wordt op vaste dagen in de week opgevangen, gedurende de hele dag, binnen de reguliere openingstijden van het kinderdagverblijf.

Halve dagopvang

Kinderen worden een ochtend of middag gebracht.

Verlengde dagopvang

Kinderdagverblijven bieden steeds vaker vervroegde en verlengde openingstijden aan.

Flexibele opvang

De mogelijkheid om een vast aantal dagdelen per week flexibel in te vullen. Zo kan bijvoorbeeld het kind de ene week van maandag tot en met woensdag, en de andere week van woensdag tot en met vrijdag worden opgevangen.

lijn groen
Kinderopvang, welke mogelijkheden zijn er?
lijn groen

Tarieven

De tarieven verschillen per kinderdagopvang maar ontlopen elkaar niet veel. De tarieven (voor normale opvang) die wij tegen zijn gekomen lagen tussen de 7,00 en 9,00 euro per uur. De tarieven voor flexibele opvang liggen gemiddeld zo’n 1,00 euro hoger.

Als je in loondienst bent, heb je in alle gevallen recht op teruggave van de belastingdienst. Dat betekent dat je netto in veel gevallen veel minder betaalt. De belastingteruggave kan oplopen tot de helft van de kosten. Ook kan een kinderopvangtoeslag worden aangevraagd door zzp-ers, uitzendkrachten, gemeente raadsleden en als je werknemer promovendus bent bij een universiteit. Op de site van de belastingdienst vind je hierover alle informatie.

Klachten

Klachtenloket Kinderopvang is een landelijk en onafhankelijk werkende organisatie, die vragen en klachten aanhoort, advies geeft en duidelijk maakt welke stappen genomen kunnen worden. Kinderopvanginstellingen uit het gehele land zijn hierbij aangesloten voor de externe klachtenbehandeling. Een klacht van ouders of van een oudercommissie wordt behandeld door een geschillencommissie.

liefs Marion

Meer informatie

Kinderopvang, wat valt er te kiezen?
Hoe regel je een goede au pair voor de kinderen?
Baby verzorging & ontwikkeling
In gesprek met Beatrijs Smulders
Peuter verzorging & ontwikkeling
Kinderopvang en veilige hechting

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *