Zaklampentochten in de herfstvakantie

Nog een paar weken en dan kunnen de kids weer genieten van de herfstvakantie. Hopelijk laten de Corona maatregelen het toe, om gezellige activiteiten met elkaar te ondernemen. Hoewel een heerlijke boswandeling natuurlijk altijd een fijne optie is. Op zoek naar eikels, kastanjes en mooie kleurrijke herfstbladeren. Ik hou van de herfst, vind het heerlijk. De natuur die weer alles aan het opruimen is en dat ook nog eens doet met een prachtig kleurenpallet.

Als de maatregelen van de overheid het toelaten en er geen tweede (intelligente) lockdown komt, dan vinden er hopelijk weer allerlei leuke activiteiten plaats in de herfstvakantie. Bijvoorbeeld een spannende zaklampentocht, een leuke rondleiding in het donker voor kinderen van 7 t/m 10 jaar.

Kasteel Amerongen

Tijdens de herfst sluiten de luiken vroeg in Kasteel Amerongen en dan is het heel erg donker binnen. Dat kan maar één ding betekenen: de zaklampentochten zijn er weer! Deze herfstvakantie zijn er zaklampentochten op twee avonden: woensdag 21 oktober en donderdag 22 oktober.

De kinderen gaan met een zaklamp en een begeleider het kasteel ontdekken. Tijdens deze donkere, maar ook interessante tocht door het kasteel vertelt de begeleider allerlei verhalen over de bewoners die hier vroeger gewoond hebben. Lopend op donkere trappen en door lange gangen komen de kinderen alles te weten over de schilderijen, vazen en beelden die prachtig uitgelicht worden door de zaklampen. Het kasteel is helemaal donker en de luiken zitten goed dicht. De zaklampentocht duurt ongeveer drie kwartier. De tochten zijn op woensdag 21 oktober om 19.00u en op donderdag 22 oktober om 19.00 uur.

lijn groen
Kasteel Amerongen
lijn groen

Tickets

Let op, want de tickets zijn alleen online te koop en het is niet mogelijk om op de dag zelf nog bij de kassa ee kaartje te kopen! En als je gaat, vergeet je eigen zaklamp niet mee te nemen!

Kasteel Amerongen

De geschiedenis van Kasteel Amerongen begint officieel in 1286. Op 20 juli van dat jaar verklaart Floris V van Holland dat Henric en Diederic Borre van Amerongen zijn mannen van leen zijn geworden van den “Huyse dat si doen timmeren”. Het kasteel werd in die vroege jaren meerdere malen verwoest en weer herbouwd. In 1557 wordt het huis verkocht aan Goert van Reede van Saesveld. Hij trouwde met Geertruid van Nijenrode, die erfdochter van het nabijgelegen “Zuylestein” was . De eerste kaart waarop Kasteel Amerongen is afgebeeld dateert uit 1597, het jaar waarin het huis werd erkend als ridderhofstad. Frederik van Reede erft het huis van zijn vader en laat het op zijn beurt na aan zijn zoon Goert. Met Goerts zoon Godard Adriaan van Reede, die het huis in 1641 in bezit krijgt, breekt er voor het huis een nieuwe tijd aan.

Kasteel Amerongen heeft een rijke familiegeschiedenis van 700 jaar. De bewoners speelden een belangrijke rol in de nationale en Europese geschiedenis. Godard Adriaan van Reede (1621-1691) was een sleutelfiguur in de opstand tegen de Franse overheersing. Als vergelding werd Kasteel Amerongen in 1673 door de Fransen in brand gestoken en later door zijn vrouw Margaretha weer opgebouwd.

De Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941) woonde anderhalf jaar op Kasteel Amerongen en tekende hier in 1918 zijn troonsafstand. Het bureau waaraan dit gebeurde, behoort vandaag de dag nog steeds tot de collectie van het Huys. Het kasteel is omringd door historische tuinen en ligt aan de voet van het pittoreske dorp Amerongen.

Kasteel Amerongen bruist van de activiteiten zoals (thema)rondleidingen, seizoensfeesten, concerten, tentoonstellingen en kinderactiviteiten. Beleef de geschiedenis van Kasteel Amerongen en kom langs! Een absolute must-see van het Nederlands Erfgoed.

Wanneer is de herfstvakantie?

De herfstvakantie is voor iedereen in Nederland hetzelfde. Net als voor de zomervakantie is Nederland verdeeld in drie regio’s. Elke regio heeft een eigen periode. Voor dit jaar is de vakantie voor de regio’s als volgt verdeeld

Noord – 10 oktober t/m 18 oktober
Midden – 17 oktober t/m 25 oktober
Zuid – 17 oktober t/m 25 oktober

liefs Marion

Meer informatie

’t Veluws Zandsculpturenfestijn blijft open!
Zo gezond mogelijk de herfst door met deze tips!
Paddenstoelen, wat moet je weten?
Haal de herfst in huis – 5x sfeervolle herfstdecoratie
10 redenen waarom de herfst leuk is!
Najaarsblues of herfstdip, omgaan met neerslachtige en depressieve gevoelens
Kinderkleding herfst 2020

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *