Hoe verzorg je een konijn?

Hoe verzorg je een konijn?

Een konijn (Oryctolagus cuniculus) is een zoogdier en behoort tot de orde van de haasachtigen (Lagomorpha). Hoewel hij op een knaagdier lijkt, behoort het konijn dus niet tot de knaagdierorde.
Een vrouwtjeskonijn noemen we een voedster of moer, een mannetjes konijn wordt een rammelaar of ram genoemd.

Het konijn werd in de Romeinse tijd gehouden voor het vlees en de vacht. De konijnen woonden in parkjes met hoge muren (leporaria). Naast volwassen konijnen aten ze ook de jonkies op, die werden zelfs als delicatesse beschouwd.
Pas halverwege de negentiende eeuw werd het konijn steeds vaker als huisdier, of troeteldier, gehouden. Na de Tweede Wereldoorlog werd het konijn pas echt een heel populair gezelschapsdier.

Karakter van een konijn

Een vrouwtjeskonijn is doorgaans wat rustiger dan een mannetje maar als ze drachtig is, kan zelfs het liefste konijn behoorlijk uitvallen en zelfs bijten. Een konijn kan zindelijk worden. Als je konijn regelmatig rond huppelt door de kamer, kun je een konijnenbak plaatsen met daarin wat strooisel van zijn ontlastingplaats in de kooi.
Boos worden als je konijn iets fout doet, heeft geen zin. Hij snapt totaal niet wat je bedoelt en wordt er alleen maar angstig van. Belonen voor goed gedrag, wil daarentegen wel vaak helpen.

lijn groen
Hoe verzorg je een konijn?
lijn groen

The looks

Een konijn heeft altijd lange oren en bijna altijd een wit pluimstaartje. Hij kan heel hard lopen, maar niet zo hard als een haas. Hij is ook een beetje kleiner dan een haas; met zijn grootte zit hij tussen de hazen en de fluithazen in.
Konijnen besteden veel tijd aan de verzorging van hun vacht. Ook de pootjes worden bij deze uitgebreide schoonmaakbeurt niet vergeten.

Tanden en nagels groeien door

De tanden en nagels groeien bij een konijn door. Controleer deze regelmatig. Te lange tanden kunnen door een dierenarts korter worden gemaakt. De nageltjes kun je voorzichtig zelf knippen met een nageltangetje, maar pas er wel voor op dat je niet in een teentje knipt. Konijnenrassen verschillen zeer van grootte, kleur, vachtlengte en de stand van de oren. Wist je dat een Vlaamse reus wel meer dan acht kilo weegt met een kop-romplengte van minimaal 65 centimeter?! Dwergkonijntjes daarentegen wegen nog geen kilo.

Eten eten eten!

In de vrije natuur eten konijnen gras, paardenbloemblaadjes en onkruid. Bij je thuis vormt hooi de basis voor een gezonde konijnenvoeding. Het bevat ruwe vezels, mineralen en spoorelementen. Deze stoffen zijn nodig voor een gezonde spijsvertering. Naast dit hooi eet het konijn ook konijnenvoer dat bij dierenwinkels (en veel supermarkten) te koop is.
Een konijn drinkt ook best veel en moet voldoende vocht (water) hebben. Zorg daarom voor grote waterflesjes aan de kooi. Open waterbakjes zijn niet zo hygiënisch en worden vaak omgegooid.

Dagelijks vers water

De drinkflessen moeten dagelijks worden ververst en schoongemaakt. Wanneer je ze niet schoonmaakt, kunnen er algen in groeien (algen zorgen voor groene aanslag in het flesje).
Een konijn is dol op groenvoer; verse groente en kruiden zijn zeer gezond voor het konijn. Veel van dit groenvoer kun je gewoon uit de natuur halen. Liever niet uit de berm: uitlaatgassen van auto’s vervuilen de planten erg en je konijn krijgt op die manier al die giftige stoffen binnen.

Groenvoer

Maximaal 45% van de totale voeding mag groenvoer zijn. Waardevolle voedselplanten uit de natuur kunnen zijn:
Absint, Alsem, Blauwe Luzerne, Boerenwormkruid, Brandnetel*, (blad van de) Dovennetel, Duizendblad, Gras, Herderstasje, Kamille, Klein hoefblad, (blad van de) Paardebloem, Pepermunt, (kruid), Rode klaver, Salie, Wilde Achillea, Witte klaver, Weegbree.
Konijnen zijn ook dol op verse takjes en deze bevatten eveneens waardevolle stoffen.

* De jonge toppen van de brandnetel zijn zeer gezond, maar ze moeten wel eerst een dag liggen om de ‘brand’ eruit te laten gaan.

Meer groenvoer

Naast deze natuurproducten kun je een konijn ook geven:
Andijvie, Bleekselderij, Broccoli, Knolselderij, Kookrabi, Paksoi, Peterselie, (loof van) Radijsjes, Selderie, Veldsla, Venkel, Witlof, Waterkers, Worteltjes.

Opletten met:

Bieslook, Bonen, Erwten, Maïs, Prei, Spruitjes, Ui, vaste kool..

Teveel klaver geeft ook problemen, net zoals veel nat gras. Gemaaid gras mag nooit gegeven worden, geplukt of geknipt lang gras wel. Met koolsoorten en sla moet je voorzichtig zijn, omdat een konijn daar heel snel gasvorming van krijgt, wat ook weer dodelijk kan zijn. Het is beter om van de koolsoorten ’s zomers stukjes bloemkool en ’s winters boerenkool te geven.

Kleine stukjes

Het beste is om kleine stukjes van zoveel mogelijk verschillende soorten groente tegelijk te geven, in plaats van veel van één soort groente. Wilde konijnen eten in de natuur ook heel gevarieerd, maar van alles een klein beetje…
Een konijn is nieuwsgierig en eet alles wat groen is, helaas kan dit dus ook je nieuwe groene truitje zijn of giftige planten. Let er dus op, dat je konijn geen gelegenheid heeft van giftige planten te snoepen.

Het verblijf van een konijn

Konijnen zijn vrij actief, kies daarom het liefst voor een ruime kooi. Omdat konijnen beter samen kunnen zitten, heb je een kooi nodig van minimaal 220 cm. (1.20 m per konijn). In een kleinere kooi krijgt hij echt te weinig beweging. Laat de konijnen dagelijks een tijdje vrij, zodat ze kunnen rondrennen.

Ruifje

In zijn kooi moet een watervoorziening (bakje) zijn, een ruifje voor vers hooi en groenvoer zitten. Zorg ervoor dat het ruifje hoog geplaatst is, zodat het konijn dit niet als ligplaats gaat gebruiken. Natuurlijk heb je ook een (stevig) voerbakje nodig voor het droge voer, een kalkknaagsteen en misschien een slaaphuisje. Dit huisje bootst een holletje na (omgekeerde bloempot).
Als onderlaag van de kooi kun je kattenbakgrind nemen. Als bovenlaag bodemstro of pellets van biologisch verbouwd gerststro.

Binnen en buiten

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten leven in een hok. Ze kunnen wel tegen kou, maar niet tegen tocht, nattigheid, felle zon en vrieskou. In de winter kun je een konijn dus beter in de schuur zetten.

Regels voor vrijheid van een konijn

In huis

 • Laat nooit een konijn zonder toezicht binnen vrij rondlopen
 • Let er op dat een konijn niet kan snoepen van giftige planten
 • Steen, parket of kunstsof op de vloer is meestal te glad en te koud
 • In hoogpolig tapijt kunnen de nagels blijven vast haken
 • Konijn knagen graag aan vloerkleden. Je kunt dat voorkomen door er plasticfolie over te leggen en daarboven op weer kokos- of rietmatten te leggen
 • Houd kabels weg bij een konijn, maak ze liever wat hoger vast (bijvoorbeeld tegen een vensterbank)

In de tuin

 • De tuin moet chemisch vrij zijn. Dus geen ongediertebestrijdingsmiddelen of iets anders. Ook als de buren chemisch spullen hebben is het gevaarlijk. De wind neemt die stoffen mee door de lucht.
 • De grond moet droog zijn. Zo heb je veel minder kans op verkoudheid.
 • Er moet een plek zijn waar een konijn kan schuilen.
 • De buitenren moet volledig beveiligd zijn tegen roofdieren; houd het liefst honden en katten bij het konijn vandaag.
 • Konijn kunnen goed springen en graven. Als je een tuin hebt met alleen grond zonder beton eronder, dan kan het konijn zich een weg naar buiten graven.
 • Hij moet over een voorraadje eten kunnen beschikken, bijvoorbeeld wat planten die hij lekker vindt en waar hij makkelijk bij kan.
 • Verwijder alle giftige planten uit de tuin.

Overzicht van giftige planten voor een konijn

AGMT
AcaciaGeraniumMaagdenpalmTaxux
AgaveGouden regenMahonieTulp
Aloë Maretak 
Amaryllis Mirtachtige 
AronskelkHMistletoeV
 HerfststijloosMonnikskapVarens
 Hondsdraf Vijgenplant
BHortensia Vingerhoedskruid
BilzekruidHulstN 
BingelkruidHyacintNachtschade 
Bitterzoet NarcisW
Blauwe regen  Wikke
BlemJ Wolfsmelkachtige
BosanemoonJeneverbesOWonderboom
Boterbloem Oleander 
Buksboom   
 K  
 KamercallaP 
CKamperfoeliePaasklokje 
CactussenKardinaalsmutsPapaver 
CallaKerstroosPassiebloem 
ChristusdoornKerststerPelargonium 
ChrysantKlaverzurgingPeperboompje 
CliviaKlimopPeterselie 
CroutonKornoeljePorseleinbloem 
CyclaamKrokusPrimula 
    
    
DLR 
DagbloemLathyrusRododendron 
DaslookLaurierkersRidderspoor 
DieffenbachiaLavendel  
DoornappelLelieachtigen  
 Lelietje-van-dalenS 
 LevensboomSlangewortel 
FLigusterSleutelbloem 
FicusLupineSneeuwbes 
Flamingoplant Sneeuwvlokje 
Flier   
    

Samen of alleen

Konijnen zijn sociale dieren. In het wild leven konijnen in kolonies of groepen, daarom voelt een konijn zich prettiger als hij niet alleen is. Als je er voor kiest twee konijntjes te nemen, kun je het beste twee vrouwtjes nemen uit een zelfde nestje. In dat geval loop je de minste kans dat de konijnen samen gaan vechten. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een mannetje en vrouwtje, maar houd er dan wel rekening mee dat er jongen kunnen komen. Wil je een mannetje en een vrouwtje samen houden zonder risico op jonkies, dan kun je het mannetje laten castreren. Overigens is deze laatste optie (vrouwtje met een gecastreerd mannetje) ook eigenlijk de beste.
Wil je echter toch één konijn, geef hem dan vooral veel tijd en aandacht.

Verzorging van een konijn

Een konijn heeft elke dag verzorging nodig. Een goede hygiëne is belangrijk, een konijn wil graag schoon en droog zitten. Het hok moet daarom zeker tweemaal per week worden schoongemaakt. Doorgaans doet een konijn zijn behoefte op één plek. Je kunt daarom volstaan om dagelijks dit plekje schoon te maken zodat het hele hok wat minder vaak helemaal schoon gemaakt hoeft te worden. Je moet een konijn ook iedere week even borstelen. Dit is goed voor de bloedsomloop van zijn vacht, en oude haren worden hiermee gelijk verwijderd. De nageltjes moeten elke twee à drie maanden geknipt worden.

Prijs en aanschaf konijn

Een konijn kun je gewoon in een dierenwinkel kopen, maar soms zijn ze ook te koop op kinderboerderijen, bij particulieren en asielen.
De minimale leeftijd voor een konijn is ongeveer 8 weken met een minimaal gewicht van 240 gram. Dan zijn ze zelfstandig en kunnen ze goed eten. Natuurlijk kun je ook best een beestje kopen dat al een beetje ouder is. Voordeel kan zijn dat dit diertje al een beetje handtam is.

Let bij de aanschaf van een konijn wel op:

 • Staan de oogjes helder en glanzen ze (mogen niet tranen of ontstoken zijn)?
 • Glanst zijn vacht en heeft hij geen last van parasieten?
 • Ruikt hij lekker naar vers stro?
 • De voetzolen en hielen mogen geen korstjes vertonen.
 • Het gebit moet er goed verzorgd uit zien.
 • Het konijn moet een droog neusje hebben.
 • Is het rond zijn anus allemaal schoon (geen verklevingen)?
 • Het staartje staat bij een gezond konijn recht omhoog.

De prijs voor een ‘gewoon’ konijn ligt tussen de vijf en vijfendertig euro. Daarnaast heb je natuurlijk nog een hok nodig, een voerbakje en een waterbakje. Er zijn hokken in verschillende maten, dus je kunt alles net zo duur (of goedkoop) maken als je zelf wilt. Wil je helemaal low budget? Kijk eens om je heen voor een tweedehands hok.

liefs Marion

Meer informatie

Hoe verzorg je een cavia?
Giftige kamerplanten
De invloed van huisdieren
Hoe verzorg je een grasparkiet?
Huisdieren en gezinsuitbreiding
Opgroeien met honden

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *