Trucs om groente te laten eten

Trucs om groente te laten eten

Naast de welbekende truc om groente op te dienen met appelmoes, zijn de Nederlandse vaders en moeders zeer creatief bezig om hun kroost aan het eten te krijgen. Uiteraard zijn er voldoende brave kinderen die smullen van een bordje groenvoer. Voor de papa en mamma’s die wel wat hulp kunnen gebruiken, onderstaand enkele tips van andere ouders.

Hoe maak je groente aantrekkelijk?

Moestuin

“Wij hebben het geluk een tuintje te hebben waar wat plaats over is waar de kinderen (samen met ons) wat groente mogen zaaien. Dit werkt echt heel goed. Ze zien het zelf groeien, voor het keukenraam zaaien we eerst in kweekpotjes en daarna gaat het naar buiten. Af en toe (niet elke dag!) gaan we kijken en als laatste mogen ze mee oogsten.”

Voetbalveld

Maak er gewoon iets feestelijks van, het hoef niet moeilijk te zijn. Boerenkoolstampot doen we met spekjes er door. We maken er een voetbalveld van, alles plat op het bord de spekjes zijn de voetballers, de middenstip is een gat gevuld met jus. De doelen bestaan uit 2 stukjes worst.

Garage

Wij maken er een spelletje van, haar mondje is de garage en daar moet opa in de vrachtauto naar binnen… toeeettt komt ie aan, en daar gaat de vork met groente gretig naar binnen… mmm lekker zegt ze nog… hup de volgende auto staat al klaar om naar binnen te gaan… en zo heeft ze toch nog haar bordje leeg met al die vitamientjes.

Vingers

We steken een hand op en elke keer als ze een hap neemt gaat er een vinger weg, als de ene hand op is, is de andere hand aan de beurt. Ze eet zogenaamd altijd papa en mama op en de hond en dan gaan er zo een paar extra happen doorheen.

lijn groen
Trucs om groente te laten eten
lijn groen

Broodje saus

Wij stoppen een pitabroodje in de oven, zonder vlees met een teriyakisaus en met fijngesneden groentes. Mijn kinderen vinden het warme lekkere broodje zo speciaal dat de groente met saus er zo ingaat. Wij noemen het broodje saus.

Kok

Mijn truc is om de kinderen te laten helpen met het schoonmaken en snijden van de groenten. Als je iets zelf hebt ‘klaargemaakt’ dan ben je daar natuurlijk hartstikke trots op en ga je het in ieder geval ook zelf proeven.

Muisje

Broccoli wilde er nog wel eens in gaan als we een muisje nadeden (met je hand) die van de broccoli wou eten. Altijd lachen, gieren, brullen en dat was de enige groente die dan lukte. Wel vermoeiend om jarenlang een muisje te spelen… maar het werkte wel.

Recept

Pannenkoeken met spinazie door het beslag, serveren met zure room en (gerookte) zalm is hier een groot succes.

Gezicht

Ik maak het bord op als gezichtje. Bijvoorbeeld rijst als gezicht, erwtjes als haren, visstick in stukjes als gezicht, neus en ogen.

Spierballen

Bij onze zoon werkt het het beste om te zeggen dat hij er sterk van wordt. Dan mag hij eerst de spierballen van pappa voelen, dan voelen wij aan die van hem en na een hap groente is hij echt veel sterker.

Groentesprookje

In plaats van een verhaaltje voor het slapen gaan, een leuk verhaaltje vertellen voor het eten. Bijvoorbeeld over het land van de groene toverbollen (spruiten) en daarna samen de toverbollen koken. Geheid dat ze het met smaak opeten.

Sterrenmaaltijd

Vreemd genoeg lusten mijn kinderen bijna alles als er een beetje geraspte kaas overheen zit. Of een beetje Aromat. Of ik zeg dat dit de lievelingsgroente is van K3, MegaMindy, noem maar wat! Soms helpt dat.

Opscheppen

Twee maal zoveel opscheppen als normaal en dan zeggen dat ze de helft maar op hoeven te eten. Ze denken dan dat ze geluk hebben.

Prikken

Kleurrijke groenten kiezen, beetgaar koken en aan saté prikkers rijgen; werkt altijd!

liefs Marion

Meer informatie

Eten met mes en vork. Vanaf welke leeftijd?
Overgewicht – Help, mijn kind is te zwaar!
Gezonde voeding voor je peuter
Peuters zelf laten eten, hoe doe je dat?
Overgewicht bij kinderen
Peuter – Verzorging en ontwikkeling
Vragen aan voedingsdeskundige Suzan Tuinier
Obesitas bij kinderen
Gezellig tafelen met het hele gezin
Gooien met eten
Koksmaatje in de keuken
Lichamelijke ontwikkeling van je peuter

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *