Geboortevlek – Aangeboren moedervlekken

Geboortevlek - Aangeboren moedervlekken

Je baby kan allerlei geboortevlekken op zijn lichaam hebben, zo’n 80% van de baby’s heeft één of meerdere vlekjes. De moedervlek is waarschijnlijk de aller bekendste en meest voorkomende. Wie heeft er nou geen één moedervlek?

Wat is een moedervlek?

Bijna iedereen kent deze wel, de moedervlek of naevus naevocellularis. De kleur kan variëren van lichtbruin tot zelfs bijna zwart. Een moedervlek blijft doorgaans klein, maar sommige moedervlekken hebben de neiging met een kindje mee te groeien. Dit komt echter maar bij 1% van de kinderen voor. Moedervlekken kunnen op zich geen kwaad maar verdwijnen niet vanzelf. Echter wanneer een moedervlek snel gaat groeien en/of van vorm of kleur verandert, dan is het belangrijk ermee naar de (huis)arts te gaan.

Een moedervlek kan oppervlakkig of verheven zijn. In het laatste geval is hij wat boller en ligt hij meer op de huid. Moedervlekken komen bij alle mensen voor, ongeacht het type van de huid en/of huidskleur.

Hoe ontstaat de moedervlek?

De moedervlek is niet meer dan een ophoping van pigmentcellen in de bovenste laag van de huid. De meeste pigmentcellen zijn gelijkmatig over de huid verdeeld, maar op sommige plekken zitten ze op een hoopje bij elkaar. Hier ontstaat dan een plek die wat donkerder is dan de rest van de huid: de moedervlek!

Meestal ontstaan ze pas op latere leeftijd. Je krijgt er dus “vanzelf” steeds meer. Slechts 1% van de baby’s wordt geboren met een moedervlek, een congenitale naevus (aangeboren moedervlek). Soms is de oppervlakte een beetje bobbelig en hij is doorgaans roze tot bruin van kleur.

Factoren die het ontstaan van moedervlekken (op latere leeftijd) kunnen stimuleren zijn:

hormonen
erfelijkheid
medicatie

lijn groen
Geboortevlek - Aangeboren moedervlekken
lijn groen

Moedervlekken

De normale moedervlekken zijn eigenlijk geen geboortevlekken meer, want deze vlekken verschijnen door de loop van je leven in op je huid. Zeker mensen met een lichte huid krijgen een aantal moedervlekken. Meestal verschijnen ze pas na het vijfde jaar. Bij grote moedervlekken, onregelmatige vormen of een diversiteit aan kleuren, kun je er beter even naar laten kijken. Niet iedere moedervlek is namelijk onschuldig. Ook kunnen moedervlekken van onschuldig veranderen in een kwaadaardige. Altijd even in de gaten blijven houden dus.

Naar de dokter

Moedervlekken kunnen het risico op het (op latere leeftijd) krijgen van een kwaadaardige melanoom vergroten. Er wordt daarom aangeraden om grote, behaarde moedervlekken operatief te laten verwijderen. Wanneer dit niet mogelijk is, laat dan de moedervlek regelmatig controleren. Neem ook contact op met je huisarts als de moedervlek:

  • verandert van kleur
  • verandert van vorm
  • rode rand krijgt
  • kleurloze ring heeft (halo moedervlek)
  • bloedt, jeukt, steekt of pijn doet
  • onrustig is
  • korstje of zweertje krijgt
  • je zorgen baart

Typische moedervlek: de halo moedervlek

Een halo moedervlek heeft een pigmentloze ring rond de moedervlek. Die ring kan heel smal zijn, maar het kan ook een paar centimeter groot zijn. Het is belangrijk om deze moedervlekken te beschermen tegen de zon. De vlekken zie je het meest bij kinderen en jong volwassenen. Gelukkig zijn ze bijna altijd goedaardig, maar het beste kun je dit laten beoordelen door een (huis)arts.

Verschil tussen moedervlek en melanoom

MoedervlekMelanoom
Egaal bruin, kleine kleurvariatieKleurverschil, zwart, blauw, rood, bruin
Scherpe begrenzing met de rest van de huidOnscherpe begrenzing, vervaagd in de huid
Gelijkmatige groei, symmetrische vormNiet mooi rond of ovaal, groeit niet gelijkmatig
Groeit niet (snel)Groeit erg snel
liefs Marion

Meer informatie

Geboortevlekken – Welke zijn er?
De aardbeihemangioom of aardbeienvlek
Baby – Verzorging en ontwikkeling
De archipelvlek of mongolenvlek
Geboortevlek – De ooievaarsbeet
De Café au lait vlek
De huid van je baby
Geboortevlek – De wijnvlek

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *