Geboortevlek – Café-au-Laitvlekken

Geboortevlek - Café au lait vlek

“Er is geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan…” Ken je die uitdrukking? Het betekent ‘een gerucht of een roddel heeft altijd wel een kern van waarheid’. Ook je baby kan vlekjes hebben, bijvoorbeeld de café-au-lait-vlek. Ja precies zoals dat heerlijke kopje koffie met melk! Geen paniek, want het is een veel voorkomende, goedaardige huidaandoening. Maar liefst 10% van de bevolking heeft zo’n vlekje. Misschien jij ook wel!

Café au laitvlek

De café-au-laitvlekken danken hun naam aan de kleur van deze vlekken. Ze kunnen namelijk in kleur variëren van roomkleurig beige tot donkerbruin en danken hun naam aan het Franse woord voor koffie met melk. Café-au-lait-vlekken worden veroorzaakt door een toename van pigment in de huidlaag. De vlekken zijn niet dikker dan de normale huid. Vaak zijn ze rond of ovaal en hebben ze een duidelijke grens. De grootte varieert van 0.2 tot 4 centimeter. Deze kunnen uitgroeien tot 1,5 tot 30 centimeter bij ouderen kinderen of volwassene.

De medische term voor deze vlekjes is Café-au-lait-macula, ook wel afgekort tot CALM. Ze komen overigens iets vaker voor bij kinderen met een donkere huidskleur dan bij kinderen met een blanke huid.

lijn groen
Geboortevlek - Café au lait vlek
lijn groen

Later zichtbaar

Café-au-laitvlekken ontstaan bij de geboorte maar zijn vaak pas zichtbaar rond de tweede levensjaar. Ze groeien met je kindje mee. Eigenlijk zijn het kleine pigmentfoutjes van de huid en meestal onschuldig. De vlekken verdwijnen niet uit zichzelf. De vlekjes zitten doorgaans op het bovenlichaam en de benen, maar ze kunnen ook zeker op andere plekken van zijn lichaam verschijnen.

Hoe ontstaan de vlekken?

De vlek ontstaat doordat de huid op deze plek meer pigment (melanocyten) bevat dan de rest van de huid. Een zogenaamd weeffoutje van de huid, meer is het niet. Deze overmatige aanmaak van pigment heet overigens “hyperpigmentatie”, mocht je daar nieuwsgierig naar zijn. Waarom dit soms gebeurt, is nog steeds niet bekend.

Niet kwaadaardig

De vlekken zijn niet kwaadaardig en worden dit ook niet. Wel kunnen meerdere café-au-lait-vlekken een aanwijzing zijn voor andere aandoeningen. Bijvoorbeeld de ziekte van Bourneville of neurofibromatose. Als je kindje dus meerdere vlekken heeft (meer dan zes), is het raadzaam contact op te nemen met (huis)arts en het consultatiebureau. Hij kan je kindje verder (laten) onderzoeken.

Behandeling

Ook al verdwijnen de vlekken niet vanzelf, een echte noodzaak om ze te behandelen is er niet. Wil je dit uit cosmetisch oogpunt toch doen, dan is dit mogelijk. Een goede reden zou kunnen zijn dat de vlek in het gezicht zit. De vlekken kunnen worden behandeld met lasertherapie. Overigens geven deze behandelingen wisselende resultaten.

liefs Marion

Meer informatie

Geboortevlekken – Welke zijn er?
Geboortevlek – De aangeboren moedervlek
De aardbeihemangioom of aardbeienvlek
Baby – Verzorging en ontwikkeling
De archipelvlek of mongolenvlek
Geboortevlek – De ooievaarsbeet
De huid van je baby
Geboortevlek – De wijnvlek

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *