EHBO bij kinderen – Voorwerp in neus

EHBO bij kinderen - Voorwerp in neus

Mijn zoon heeft het gelukkig nooit gedaan, maar ik kan mij als kind nog herinneren dat ik een kraal in mijn neus had gestopt, volgens mij ook eentje in mijn oor, maar die laatste weet ik niet helemaal meer zeker.

Kriebels

Mijn ouders kregen er de kriebels van, want zij moesten hem weer verwijderen. En ik kan mij nog heel goed herinneren dat het eruit halen niet zo eenvoudig was. Mijn vader (die de klus uiteindelijk voor elkaar heeft gekregen) werd steeds zenuwachtiger. Logisch, want ik zou het ook spaans benauwd krijgen als ouder. Gelukkig is het altijd goed afgelopen, maar het heeft heel wat zweetdruppels bij mijn ouders bezorgd.

Het moet er weer uit

Als ouder heb je niet altijd door wat kinderen doen. Soms kom je er pas achter dat er iets in zijn neusje zit, als hij een loopneus krijgt of ineens een verstopte neus heeft. Wat erin is gegaan, moet er ook weer uit, anders loopt hij het risico op een ontsteking of beschadiging van het neusslijmvlies. Dat er iets in zijn neusje zit, kun je eventueel merken aan:

  • moeilijke ademhaling door de neus
  • loopneus of verstopte neus
  • tranen
  • neuspeuteren
  • zwelling van de neus
  • vies ruikend of bloederig neusslijm
lijn groen
lijn groen

Gewoon ademhalen

Als er iets in zijn neus zit, kan hij gelukkig nog steeds door zijn mondje ademen. Hij zal er niet van stikken. Maar het moet er wel uit. Het beste kun je met hem naar de huisarts, want als je zelf met een pincet aan de slag gaat is het risico groot dat je de binnenkant van zijn neusje beschadigd. Hij zal namelijk echt niet lief stil blijven zitten. Je kindje vindt het immers ook doodeng. Net als jij waarschijnlijk.

Snuiten

Je kunt wel proberen om je kindje zacht te laten snuiten (andere neusgat dichthouden), in de hoop dat het er vanzelf uit komt, maar voor je deze vraag aan je kindje stelt, moet je zeker weten dat hij snapt wat ‘snuiten’ is. Als hij nog te klein is om dit te begrijpen kun je het misschien beter niet vragen. De kans is aanwezig dat hij eerst lucht naar binnen zuigt waardoor het voorwerp nog dieper zijn neus in gaat.

Geen wattenstokjes

Ga niet met wattenstokjes aan de gang. De kans dat je het voorwerp nog dieper de neus of oor in drukt is erg groot. Ook kun je hiermee het oortje of het neusje beschadigen.

lijn groen
Ongelukken in huis
Ongelukken in huis
Ongelukken in huis
lijn groen

Huisarts

De huisarts heeft een speciaal zuignapje of tangetje waarmee hij het voorwerp uit de neus kan halen. Ook kan hij eventueel neusdruppels voorschrijven om het slijmvlies te laten slinken zodat het voorwerp er makkelijker uit komt.

Lukt het de huisarts ook niet, dan zal je waarschijnlijk worden doorverwezen naar een KNO-arts.

Meer EHBO


Schaafwonden en snijwonden – EHBO met kinderen

Verstikking en verslikking

Het risico van het inslikken van knoopbatterijen

EHBO met kids

Vergiftiging

EHBO bij kinderen – Voorwerp in neus

De meest voorkomende ongelukken in huis
liefs Marion

Meer informatie

EHBO met kids
Splinter verwijderen – EHBO met kids
Verstikking en verslikking
Vergiftiging – EHBO bij kinderen
De meest voorkomende ongelukken in huis
Medische woordenlijst
Peuter – Verzorging en ontwikkeling
Schoolkind – Ontwikkeling en verzorging

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *