Je kindje is doodgeboren

Je kindje is doodgeboren

Je kijkt angstig naar de verloskundige of gynaecoloog en hoort de zware woorden uit haar mond komen: “Sorry, maar je kindje leeft niet meer…”
Hoe kan dat nou? Het is niet waar! Gisteren voelde je hem toch nog? En net dan? Toen leek het toch ook alsof je nog een schopje voelde?

Groot verdriet

Het slechte nieuws komt als een donderslag bij heldere hemel. Het lijkt alsof de grond onder je voeten is weggehaald, je zweeft tussen ongeloof, ontkenning en een gevoel van immens groot verdriet. Het is zelfs zo groot, dat er in je lichaam amper genoeg ruimte voor is. Zelfs wanneer je problemen verwachtte, of wanneer er prenataal onderzoek werd gedaan in verband met een verhoogd risico op ziekte of afwijkingen bij je kindje, dan nog komt dit onverwachte, slechte nieuws keihard aan. Het lijkt alsof de wereld is gestopt met draaien en de zon voor altijd is onder gegaan…

Doodgeboren – Intra-uteriene vruchtdood

Dood geboren is de geboorte van een kind dat tijdens de zwangerschap of rond de bevalling is overleden: we spreken dan van een intra-uteriene vruchtdood. Als het kindje tijdens de zwangerschap in de baarmoeder is overleden, kan er worden gewacht op een spontane bevalling; de bevalling kan ook worden ingeleid. Het is logisch dat bij een bevalling van een dood kindje veel emoties spelen, en dat de spanning en psychologische belasting hoog zijn.

Geen roze wolk van geluk…

Ook fysiek is het anders: de inspanning en pijn tijdens de bevalling zullen immers niet worden beloond met de geboorte van “een roze wolk van geluk”. Vroeger was het de gewoonte dat een doodgeboren kindje door het ziekenhuis werd afgevoerd. Vaak kreeg de moeder het kindje niet eens te zien en afscheid nemen van je baby was al helemaal niet aan de orde. Hierdoor was een fatsoenlijke rouwverwerking onmogelijk. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer aan de orde.

lijn groen
Je kindje is doodgeboren
lijn groen

Een eigen plekje

Gelukkig is dit in de loop van de jaren veranderd. Een doodgeboren kindje krijgt voortaan na zijn geboorte een identiteit, een plekje. Het kindje kan worden begraven of gecremeerd zoals elk ander mens. Maar eerst krijgen de ouders de mogelijkheid om uitgebreid afscheid van hun kindje te nemen.

Natuurlijke bevalling

Wanneer je kort voor de bevalling te horen krijgt dat je kindje niet meer leeft, stort je wereld in. Na het horen van dit slechte nieuws, wil je in eerste instantie misschien dat het kindje gelijk uit je buik wordt gehaald met een keizersnede. Het idee een gewone bevalling te moeten doormaken om uiteindelijk een dood kindje te krijgen, is ondraaglijk. Medisch gezien is een onnodige operatie met kans op complicaties niet verantwoord. Ook heeft de ervaring geleerd dat een bevalling op natuurlijke wijze, belangrijk is voor het rouwproces.

Kennismaking en afscheid

Een dubbele emotie. Je hebt je kindje voor het eerst in je armen. Je maakt kennis met zijn kleine handjes en voetjes en je streelt voor het eerst met je vingers langzaam door de kleine, zachte donshaartjes. ‘Dag, kleine lieve schat van me’, fluister je zacht in zijn kleine oortje, ‘wat ben je ongelooflijk mooi!’
Voorzichtig – en waarschijnlijk door je tranen heen – maak je kennis met dit prachtige mensje. Je verbaast je over zijn volmaaktheid, zijn kleine vingertjes met die piepkleine nageltjes er aan. Het lijkt net alsof hij slaapt…

Dubbele emoties

Een kennismaking en gelijk een afscheid. Het is allemaal zo dubbel. Geluk en verdriet liggen ineens heel dicht bij elkaar.
Probeer vooral in het begin van je kindje te genieten, hem vast te houden en hem bij je te nemen. Maak foto’s van je kleine engeltje, in z’n geheel en van kleine details zoals zijn gezichtje, handjes en voetjes.
Schrik niet: een paar dagen nadat je kindje is overleden kan de huid gaan verkleuren en zelfs loslaten (maceratie). Ook het schedeltje is vaak erg slap.

Erkenning door de wet

Als je kindje dood is geboren na een zwangerschap van 24 weken, dan ben je verplicht aangifte te doen bij de Burgerlijke stand. Dat is ook terug te vinden in de Wet op de Lijkbezorging. De aangifte kan door de vader of moeder worden gedaan, maar mag ook door het ziekenhuis of uitvaartverzorger worden gedaan. Na de aangifte krijg je een “Verlof tot begraven of cremeren.”

Wanneer je kindje dood is geboren, maakt de gemeente een akte “van een levenloos geboren kind” op. Dit gebeurt ook als je kindje voor 24 weken levenloos wordt geboren. Als je kindje na de geboorte nog heel even heeft geleefd dan wordt er ook een geboorteakte opgemaakt in het geboorteregister.

liefs Marion

Meer informatie

Afscheidsmuziek, als troostende woorden tekort schieten
Het laatste moment samen…
Hoe gaat een begrafenis van een baby?
Hoe gaat een crematie van een baby?
Afscheidsgedichten
Omgaan met verdriet
Afbreking van de zwangerschap
Afscheid en verlies

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *