De impact van de corona maatregelen op onze kinderen

De impact van de Corona maatregelen op onze kinderen

Kleine kinderen hebben nog geen idee wat normaal is. Zij hebben immers (nog) geen referentiekader opgebouwd van enkele jaren, waar ze op kunnen terugvallen. Wij als ouders, weten dat natuurlijk heel goed. Wij weten dat “het nieuwe normaal” eigenlijk helemaal niet zo “normaal” is. Welk effect hebben de corona maatregelen op onze kinderen?

Vies zijn is gezond

Een paar maanden “anders leven”, dat wist niet direct onze jarenlange ervaring, maar dit ligt bij kleine kinderen een beetje anders. Zij hebben nog geen tientallen jaren ervaring. Zij leven voornamelijk in het nu. Dit is (en wordt) voor hen normaal. Al die maatregelen rondom Corona, van handjes wassen, het dragen van mondkapjes tot 1,5 meter afstand houden van elkaar, wordt voor hen normaal. Dat wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat het ook daadwerkelijk normaal is. Je kunt je zelfs afvragen in hoeverre het zelfs niet schadelijk is. Mensen zijn sociale wezens die het nodig hebben om elkaar aan te raken en te knuffelen. Het is een eerste levensbehoefte, net zo belangrijk als eten en drinken. En zelfs “vies zijn” is hartstikke gezond voor kinderen. Het houdt het immuunsysteem alert en dat is juist belangrijk om gezond te blijven.

Anderhalve meter afstand

Je kunt als ouder proberen je kind zoveel mogelijk buiten de maatregelen te houden, de kleinsten zijn immers niet vatbaar voor dit virus en lijken ook geen wezenlijke rol te spelen in het besmetten van anderen, maar je hebt niet overal invloed op. Ook kun je niet alle invloeden voorkomen. Op school en kinderopvang zijn er hoe dan ook regels die kunnen afwijken van wat voorheen normaal was. Zo circuleerde op schoolTV (Tonky & Jack) een liedje over “het nieuwe normaal” waarin wordt gezongen dat als je van elkaar houdt, anderhalve meter afstand van elkaar houdt.

Het liedje dateert van begin mei, toen we nog niet zoveel van het virus wisten. Inmiddels is gelukkig duidelijk dat tot en met twaalf jaar je onderling en tot volwassen geen anderhalve meter hoeft aan te houden. Dat is ook terug te lezen op de website van Rijksoverheid. Kinderen blijven het echter zingen, leren het weer van elkaar, of vinden het op internet. Maar wat doet dit met kleine kinderen? Hoeveel kwaad kan het?

lijn groen
Wat doen de Corona maatregelen met onze kinderen?
lijn groen

Eenzaamheid bij pubermeisjes

De kindertelefoon heeft vorige maand al laten weten dat er de afgelopen periode meer kinderen uit eenzaamheid contact hebben opgenomen. Meestal waren dit meisjes tussen de 13 en 15 jaar. Een kwetsbare leeftijd, waarin er – los van Coronaperikelen – sowieso heel wat onzekerheid wordt ervaren. De maatregelen hebben dit nog eens extra versterkt. Ze misten de dagbesteding, hun sport, contacten met vrienden en hun clubs. Ze voelden zich soms in de steek gelaten en verveelden zich bij gebrek aan afleiding. Gelukkig is dit inmiddels weer redelijk opgestart, maar we moeten er toch echt niet aan denken dat de beperking opnieuw wordt afgeroepen.

Natuurgericht vaktherapeut aan het woord over de effecten van de corona maatregelen

Het valt me op dat over dit onderwerp op de specifieke sites voor jonge ouders maar weinig wordt geschreven. Daarom zocht ik contact met Chiara van der Linden. Chiara is natuurgericht vaktherapeut bij Praktijk Bimbi in Vlaardingen. Ik vroeg haar naar de consequenties van de coronaperikelen voor onze kinderen en hoe wij als ouders “de schade” zoveel mogelijk kunnen beperken. Het werd een fijn maar vooral interessant gesprek over het effect van de maatregelen en hoe groot de impact in zo’n korte tijd al is. Ik had het interview kunnen uitschrijven, maar Chiara is zo’n prettige, passionele en enthousiaste prater dat het veel leuker is om naar haar te luisteren. Daarom geen pixels maar een podcast!

Luister naar onze podcast met Chiara van der Linden over het effect van de Coronamaatregelen op onze kinderen

Of luister naar de mp3

liefs Marion

Meer informatie

Hoe ga je om met een verplichte COVID 19 sneltest op school?
Let op: Parentificatie door de maatregelen!
Corona en het verslavende alcoholmonster
Hoe houd je de kids en jezelf positief tijdens Corona?
Gehandicapte kinderen eenzamer dan ooit
Is het dragen van mondkapjes aan te raden?
Mondkapjes op school. Is dat wel wenselijk?
Hoe krijg je een sterk immuunsysteem?
Pubertijd en onzekerheid. Hoe ga je hier als ouder mee om?
Een petitie ter bescherming van onze kinderen
Het doemscenario voor onze kinderen: In quarantaine of uithuisplaatsing
Corona en zwangerschap
Het belang van handen wassen
Willy Woef gaat handen wassen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren
BabyBaby

5 reacties

 • Avatar

  Ik kreeg kippenvel en een brok in mijn keel over het terugdeinzen van het jonge kindje. Vreselijk, wat een impact heeft dat op kinderen (en anderen). We moeten vooral de kinderen beschermen tegen deze waanzinnige maatregelen. Kinderen moeten niet opgroeien met angst, kinderen moeten in alle vrijheid en blijheid kunnen opgroeien. Onbezorgd kunnen spelen, kunnen knuffelen, ook met hun vriendjes. Hopelijk draagt jouw podcast bij aan het gezonde verstand! Dank je, ik vond het zeer verhelderend. Kinderen hebben de toekomst!

 • Avatar

  Wat vreselijk. Ik heb me dat niet zo gerealiseerd, maar dit moet toch stoppen! Hoe kunnen we hier mee doorgaan, terwijl er helemaal geen reden is om dit te doen. De cijfers zijn minimaal.

 • Avatar

  De rillingen liepen over mijn rug toen ik luisterde. Vreselijk! Dit moet gewoon stoppen. Er wordt zoveel angst gezaaid. In de media wordt niet gesproken over een die 6 doden in 1 week maar over duizenden besmettingen. Omdat dit veel enger klinkt. De meeste hebben niet meer dan een snufje en een kuchje. Stop deze waanzin! Voor onze kinderen!

 • Avatar

  Vanaf dag 1 heb ik de impact gerealiseerd en drm ben heel boos en verdrietig geweest, omdat ik ook wist dat dit nog weleens jaren kan gaan duren. Ik laat even achterwegen de diepere discussie rondom corona, want daar zullen miss niet veel mensen door heen kunnen prikken. Als we het gewoon puur hebben over de impact op kids is deze enorm groot!
  Mijn dochtertje van 17mnden was erg sociaal en steeds meer op dat vlak aan het ontplooien. Ze maakte altijd contact met iedereen, zwaaien, lachen, babbelen in de tram en op straat. We deden enorm veel sociale dingen samen. Nu zoveel mnden verder, geheel eenkennig, zwaaien nooit meer, lachen zelden, draait haar hoofd om als mensen contact maken. In het begin deed ze het nog maar de angst van mensen was zo groot, ookal ging ik stug door, de mensen reageerde niet meer en de trams waren leeg. We zagen niemand meer, op 1 oma na en een enkel vriendinnetje in 3 mnden tijd. Dat lijkt kort, maar dat is vet lang op haar leeftijd. Alle connecties in haar brein voor het leven maakt ze nu (blueprint). Wat ze heeft geleerd de afgelopen tijd is niet best. Ze is superangstig voor bijna alles nu en vooral mensen, ookal doe ik mn best dit te begeleiden. Ze heeft geen vertrouwen meer in niemand. Mn ouders wilt ze niets van weten. Voor de lockdown was ik op zoek naar een peuterspeelzaal, maar het ziet er naar uit dat ik de komende jaren haar nergens voor ga inschrijven, want zoals gezegd het gaat nog veel erger worden. Zie Duitsland bijv of scholen in China etc, etc. Ik wil absoluut haar beschermen van deze onterechte hysterie die tot enorm ongezond gedrag leidt. Kids met mondkapjes op de fiets of op school straks je ziet het allemaal gebeuren inmiddels en dan nog die (gedwongen) vaccinaties. Ik zal kostte wat het kost haar beschermen van deze indoctrinatie tot angst en antisociaal gedrag, maar heel veel krijgen ze toch nog altijd mee. Kids pikken namelijk heel snel alles op. Ook de collectieve angst en hysterie of boosheid. Ze is ook veel boos geweest namelijk. Ook door mij natuurlijk dat weet ik ook wel, maar ze is bijv echt boos op opa en oma die haar in de steek lieten. Ik kan uren doorgaan met alles wat hier misgaat. De grote misstanden en de gevolgen voor de jeugd, de meest mentaal kwestbare groep, maar ik hou op.

  Bedankt voor je blog!

  • Avatar

   Beste Kim.

   Precies dat!! En blijf het alsjeblieft vertellen, en schrijven aan scholen en opvang, steeds weer want het is ongekend wat we onze kinderen aandoen. echt ongekend. Het onderbewuste van kinderen tot 8 jaar staat wijd open, de programma’s gebaseerd op angst bijvoorbeeld die nu opgeslagen worden zijn de programma’s die zij hun volwassenen leven gaan leven. Het onderbewuste kan namelijk niet redeneren, kent geen onderscheid tussen goed en kwaad. Het is pure kindermishandeling wat zich nu afspeelt en inderdaad daar hoef je de hoax Corona nog niet eens voor te doorzien. Ik dacht vanochtend nog terwijl ik de hond uitliet dat ik blij ben dat ik geen kind heb in zo’n jonge leeftijd, mijn zoon is nu 12 jaar en ook ik heb mijn handen vol richting school en bestuur, maar dat is toch echt anders dan onder de 8 jaar. Ik ken de problematiek als geen ander vanuit mijn werk in de bewustzijnsverandering, maar kan er niet aan wennen, noch mijn ogen er voor sluiten. Ik wens je veel sterkte en vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *