Buitenspelen – Gooispelletjes

Buitenspelen - gooispelletjes

Het mooie weer is uitnodigend om heerlijk buiten te vertoeven. Naar de speeltuin, in de tuin ravotten, naar het strand of gewoon op straat spelen met de vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt. En dan na uren moe en voldaan weer naar huis te gaan, voor een boterham en beker drinken.

Speelveld

Wij hebben hier voor de deur een groot speelveld en vaak wordt daar gebruik van gemaakt door (jonge) kinderen, maar ik zie hem jammer genoeg ook vaak ongebruikt liggen. Ook bij mooi weer. Kinderen zitten jammer genoeg vaak binnen te gamen of naar de TV te kijken. Jammer, want buitenspelen kent eigenlijk alleen maar voordelen. Het is niet alleen goed voor de aanmaak van vitamine D en versterking van het immuunsysteem, maar het is ook hartstikke goed voor de motorische ontwikkeling.

En er zijn zoveel leuke spelletjes te verzinnen…! Bijvoorbeeld deze gooispelletjes!

Tips zijn altijd welkom!

Mis je nog een leuk gooispel voor buiten? Dan horen wij dat graag! Je kunt de tip bij de reacties achterlaten, maar je kunt ons natuurlijk ook mailen op info@peuteren.nl. We plaatsen jouw tip er dan graag alsnog bij!

lijn groen
Buitenspelen - gooispelletjes
lijn groen

Steentjes gooien

Alle kinderen krijgen ieder 5 steentjes. Teken vervolgens op zo’n 4 meter afstand van een muur, een lijn op de grond. Het eerste kind mag de grote steen tegen de muur gooien. Nu moet ieder kind proberen om een steentje zo dicht mogelijk bij dezer grote steen te gooien, maar… het kleine steentje moet wél eerst de muur raken. Het kind waarvan het steentje het dichtst bij de grote steen heeft weten te gooien, heeft gewonnen en mag alle steentjes oprapen. Daarna mag iedereen het weer opnieuw proberen. Winnaar is het kind met de meeste steentjes.

Bungelende emmer

Hang een emmertje met een touw aan een tak van een boom. Alle kinderen moeten nu vanaf een vast punt (zo’n drie meter van de bungelende emmer verwijderd) proberen een bal in de emmer te gooien. Elke bal die in de emmer terechtkomt, is een punt waard. Ieder kind krijgt 5 ballen om het te proberen. Het kind met de meeste punten, wint het spel.

lijn groen
Gooispelletjes
Gooispelletjes
Gooispelletjes
lijn groen

Bonen gooien

Knip van karton een dierenfiguur, waarbij je zorgt dat er ook een gat in zit (bijvoorbeeld zijn bek). Door dit gat moeten de bonenzakjes gegooid worden, dus zorg ervoor dat het gat groot genoeg is. Stop vervolgens gedroogde bonen in een ouwe sok of zakje en sluit ze af met een paar elastiekjes. Zet het karton op een paar meter afstand van de kinderen. De kinderen moeten één voor één proberen het bonenzakje door het gat te gooien. Houd ongeveer drie zakjes per kind aan, zodat ieder kind drie keer achter elkaar kan proberen raak te gooien.

Ballenregen

Creëer twee grote velden (met lint of pylonen). Verdeel de kinderen in twee teams en geef beide teams evenveel ballen. Na het startsignaal moeten de ballen worden overgegooid naar het andere veld. Je mag maar één bal tegelijk gooien. Zodra er weer gefloten wordt, is het spel ten einde. Het team met de minste ballen in het veld, heeft gewonnen. Om te voorkomen dat er te hard gegooid gaat worden, kun je ook verplichten dat de ballen met een stuit naar het andere veld gegooid moeten worden.

Bekijk onze verzameling spelletjes voor buiten

buitenspelletjes Beweegspelletjesbuitenspelletjes Estafettebuitenspelletjes Waterspelletjesbuitenspelletjes Tikkertje
buitenspelletjes Speurtochtenbuitenspelletjes Balspelletjesbuitenspelletjes Ballonspelletjesbuitenspelletjes Gooispelletjes
liefs Marion

Meer informatie

Het belang van buitenspelen
Hoe krijg je een sterk immuunsysteem?
Uitdagende estafettespelletjes
De leukste beweegspelletjes
De spannendste waterspelletjes
Speeltips, speelgoed en speelplezier
Spoorzoekertje en andere speurtochten
Tikkertje of krijgertje
Ballonspelletjes voor buiten
De leukste balspelletjes voor buiten

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *