Heer Bommel en Tom Poes krijgen eigen kasteel in de achterhoek

Heer Bommel en Tom Poes krijgen eigen kasteel in de Achterhoek

In de Achterhoek ligt Marveld recreatie, een vakantiepark met een hotel, luxe huisjes en kampeerplaatsen. Eigenaar Edwin Bomers zocht naar een echt Nederlands icoon waarmee hij zijn onderneming een gezicht kon geven. Hij koos voor Nederlands beroemdste stripduo heer Bommel en Tom Poes.

Cultureel erfgoed

De 177 verhalen die Marten Toonder over hun avonturen schreef, en die een halve eeuw lang dagelijks in de krant stonden, behoren tot het Nederlands cultureel erfgoed. Generaties groeiden op met Tom Poes en heer Bommel. Marten Toonder wordt in het Literatuurmuseum geëerd met een plek in het Pantheon. Dit is een eerbetoon aan de 100 grootste Nederlandse literatoren.

Bomers’ plannen omvatten onder andere een hal van zo’n 9000 m2 waarin de wereld die Marten Toonder creëerde vorm zal krijgen. Met als stralend middelpunt heer Bommels kasteel, Bommelstein. De wereld van heer Bommel en Tom Poes zal de inspiratiebron zijn bij het bedenken van de attracties, evenals de magische sfeer van Rommeldam, de Zwarte Bergen en het Donkere Bomen Bos.

lijn groen
Heer Bommel en Tom Poes krijgen eigen kasteel in de Achterhoek
lijn groen

Trekpleister

In december 2019 presenteerde Bomers zijn plannen aan de gemeente Oost Gelre. De gemeente ziet het als een kansrijk initiatief en heeft principemedewerking toegezegd. In nauw overleg met Toonder Compagnie, dat de rechten op Toonders werk beheert, zullen de plannen voor Bommelwereld verder worden ingevuld.

Bommelwereld zal niet alleen een trekpleister worden voor bezoekers van de Achterhoek, maar zal ook jonge generaties in aanraking brengen met dit Nederlands cultureel erfgoed. Het particuliere museum De Bommelzolder zal een plekje krijgen in Bommelwereld, en voor scholieren zal een educatief programma worden opgesteld.

lijn groen
Bommel en Tom Poes
Bommel en Tom Poes
Bommel en Tom Poes
lijn groen

Wie is Olivier B. Bommel?

Olivier B. Bommel of B. Bommel is een personage uit de Tom Poes stripreeks, bedacht door Marten Toonder. Hij maakte zijn debuut op 12 juli 1941. Dat was in het derde avontuur van Tom Poes, Tom Poes in de tovertuin. De heer Bommel deed dus niet vanaf de allereerste Tom Poes strip al mee.

Aanvankelijk was hij een domme, lawaaierige, rijke buitenlander. Interviewer Joop Lücker van De Telegraaf adviseerde Toonder in augustus 1941 Ollie B. Bommel geen Amerikaans staatsburgerschap te geven. De VS zou wellicht in de oorlog stappen, hetgeen van Bommel een fout personage zou maken.

Hierna bleef Heer Bommel een vast personage in de strips, met uitzondering van het 17e avontuur, Het geheim van het noorderlicht. Met de jaren heeft hij geleidelijk aan de hoofdrol min of meer overgenomen van Tom Poes, al is de strip zelf altijd de naam van Tom Poes blijven dragen.

liefs Marion

Meer informatie

Een sprookje op Paleis Het Loo
Uit en op reis!
Waar kunnen we weer naar toe?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren

BabyBaby

2 reacties

 • E. ten Haken-Jansen
  Avatar

  Mijn man is december 2018 overleden. Hij was een groot fan van Marten Toonder. Hij genoot van alle boeken van Heer Bommel. Ook was hij al jaren lid van de fanclub. Vanmorgen las ik in Trouw over Rommeldam het nieuwe dorp in de Achterhoek. U kunt zich voorstellen dat het de nodige emoties bij mij op riep.Mijn man bezat heel veel boeken en wat zou het fijn zijn als U daar iets aan zou hebben. Mijn man zou het prachtig gevonden hebben als U daar iets mee kon. Hopende iets van U te horen, met vriendelijke groeten Lies ten Haken.

  • peuteren

   Beste Lies,

   Als eerste wil je condoleren met het verlies van je partner. Ook wil ik je bedanken voor het prachtige gebaar wat je wilt maken. Ik vrees alleen dat wij niet heel veel meer zouden kunnen doen als een winactie en daar vind ik de verzameling te kostbaar voor. Wellicht kun je beter contact opnemen met de fanclub of met de beheerders van dit kasteel? Ik weet zeker dat je één van deze partijen heel blij gaat maken met deze verzameling.

   Liefs Marion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *