Babyvoeding – Vaste voeding

Met zes maanden mag je kindje af en toe eens iets anders proeven dan melk. Tot deze leeftijd bevat (moeder)melk alles wat je kindje nodig heeft. Natuurlijk is hij nog veel te klein om écht met jullie mee te eten, maar hij mag nu ook wel eens iets anders. Je kunt hem bijvoorbeeld een lepeltje verdund sinaasappelsap geven of verdunde appelsap of tomatensap. Op deze manier kan hij al een beetje aan verschillende smaakjes gaan wennen.

Zeef de sap wel, voordat je het aan hem geeft. Er mogen geen pitjes, velletjes of vezeltjes in zitten. Kijk er niet vreemd van op als je kindje het helemaal niet lekker vindt. Hij is immers al die tijd alleen maar melk gewend. Op geleide van je baby kan je stap voor stap overgaan op wat vaster voedsel. Veel kinderen vinden het leuk om op een een broodkorstje te sabbelen. Dit is gelijk een goede kennismaking met brood. Voor zes maanden wordt afgeraden om aan baby’s graanproducten, die gluten bevatten, te geven. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, haver en gerst.

Snee brood

Vanaf een maand of acht zal je kindje toe zijn aan zijn eerste sneetje brood. Begin met lichtbruin brood. Pas na een jaar kun je geleidelijk overgaan op donkerbruin en uiteindelijk op volkorenbrood.

lijn groen
Babyvoeding
lijn groen

Geen honing voor je kindje

Geef je kindje het eerste jaar geen honing. In honing kunnen sporen van bacteriën voorkomen. De sporen zelf vormen geen gevaar voor de gezondheid, dat gebeurt pas als ze uitgroeien tot bacteriën.
In de honing zelf groeien de bacteriën niet uit, maar er bestaat een heel kleine kans dat dit wel gebeurt in het maag-darmkanaal van jonge kinderen.
Koeken waarin honing is verwerkt kunnen geen kwaad.

Fruit- en groentehapjes

Als je kindje zes maanden is kun je beginnen met kleine beetjes groente of fruit. Eerder is niet nodig: (moeder) melk bevat alles wat je baby nodig heeft. Vroegtijdig bijvoeden vermindert de melkproduktie als je borstvoeding geeft. Je kan letten op signalen dat je baby er aan toe is om wat anders te gaan eten: hij reikt met zijn handjes naar jouw lepel of jouw eten, of hij begint heftig te smakken als hij iemand anders ziet eten.

Hapjes

Kan hij al een beetje rechtop zitten in de kinderstoel, dan kun je hem gerust wat anders te eten geven. Probeer een nieuw hapje, nadat hij zijn vertrouwde melk heeft gehad en niet in plaats van zijn melk.Er zijn kant-en-klare fruit- en groentehapjes te koop, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Let erop dat de eerste maanden het eten gezeefd moet worden. Er mogen geen harde stukjes of pitjes in blijven zitten. Vanaf zeven of acht maanden moet een baby zelf gaan leren kauwen. Een fruithapje kan bestaan uit fijngemaakt fruit vermengd met een beetje vruchtensap.

Groente en fruit bevatten vitamine C en ijzer, en dat heeft je baby op deze leeftijd extra nodig als bouwstof voor zijn bloed en spieren. Geschikte groente voor jonge baby’s zijn: worteltjes, boontjes, bloemkool en appelmoes.

Belangrijke voedingsbron

Ook na 6 maanden blijft borstvoeding een belangrijke voedingsbron. Je kunt ermee doorgaan zolang jij en je baby dat fijn vinden. Door het vaste voedsel geleidelijk te introduceren kun je op een natuurlijke manier je borstvoeding afbouwen.

Tips

 • Als je kindje geen zin heeft in het proberen van nieuw voedsel, geef hem dan rustig de tijd om eraan te wennen en dring niet aan als hij iets niet lust.
 • Geef geen voedsel dat noten, gluten, volle melk of ei bevat voordat hij 6 maanden is: zo verminder je de kans op ontwikkeling van allergieën.
 • Probeer niet meer dan één nieuw soort voedsel per keer. Geef hem ook een paar keer de tijd om ergens aan te wennen.

Menu 6 – 8 maanden

Als je nog steeds borstvoeding geeft, denk er dan aan je kindje vitamine D druppeltjes te geven. Je kindje gaat nu steeds meer aan tafel mee eten. Laat je kindje niet alleen met zijn eten, want hij kan zich makkelijk verslikken. Als dit gebeurt, klopt hem dan zachtjes een paar keer midden op zijn ruggetje, tussen de schouderbladen.

Risicogroepen hebben extra vitamine D nodig

 • Ontbijt: Melk of pap (200 ml)
 • Tussendoor: Fruithapje of fruitdrink
 • Lunch: Melk (200 ml)
 • Tussendoor: Fruithapje of fruitdrink
 • Warme maaltijd: Groente (3 eetlepels, fijn gemalen), aardappelen of witte rijst (1 eetlepel fijngemalen), vlees, vis of ei (fijngemalen)
 • Toetje (yoghurt)
 • Melk (200 ml)

Menu 8 – 12 maanden

Een baby van 10 maanden kan zelf leren eten met een lepel. Tussen zijn eigen pogingen kun je natuurlijk zelf ook een hapje voeren.

 • Ontbijt: Melk of pap (200 ml) of 1 belegde boterham
 • Tussendoor: Fruithapje of fruitdrink
 • Lunch: 1 belegde boterham en beker melk
 • Tussendoor: Fruithapje of fruitdrink
 • Warme maaltijd: Groente (3 eetlepels fijngemalen), aardappelen of rijst (1-2 eetlepels fijngmalen), vlees, vis of ei (1 eetlepel fijngemalen)
 • Toetje (yoghurt)
 • Tussendoor: Melk (200 ml)

Menu vanaf 12 maanden

Probeer inmiddels ook de fles een beetje af te wennen door hem uit een (tuimel)beker te laten drinken. Een kind dat met een zuigfles blijft lopen, loopt gevaar voor tandbederf. Je kindje mag vanaf 1 jaar geleidelijk met de pot mee eten. Hij mag nu ook voorzichtig proberen met prei, ui en koolsoorten. Wees nog wel een beetje zuinig met zout en scherpe kruiden. Kies bij voorkeur plantaardige vetten. Het is belangrijk zoveel mogelijk variatie in de babyvoeding aan te brengen. Zowel in groente, fruit als in broodbeleg, zodat uw baby alle voedingsmiddelen leert kennen. Daarnaast hebben producten ook verschillende voedingswaarde en kunnen soms stoffen bevatten die je kindje niet teveel mag hebben (bijvoorbeeld vitamine A).

 • Ontbijt: pap (200 ml) of 1 -2 snee brood (met beleg) en een beker melk
 • Tussendoor: Fruithapje of fruitdrink of rijstewafel
 • Lunch: 1 -2 snee brood met beleg en een beker melk
 • Tussendoor: Fruithapje of fruitdrink of rijstewafel
 • Warme maaltijd: Groente (1-2 opscheplepels), aardappelen, pasta of witte rijst (1 opscheplepel), vlees, vis, kip, ei of vleesvervanger
 • Toetje
 • Beker melk (100 ml)

Recepten voor je baby

Courgette met druiven
Abrikozen-watermeloen shake
Appel en framboos
Pruimen
Rijstebrij
Rode wangetjes
Taataa-toeje
Vegetarische spaghetti

liefs Marion

Meer informatie

Vragen aan lactatiekundige Karin Tiktak
Andere voeding voor je baby
Spruw – Wat is het?
Pap – Baby’s eerste maaltijd
Afgekolfde moedermelk bewaren
Glutenintolerantie of coeliakie
Verstikking en verslikking
Alles wat je moet weten over flesvoeding voor je baby
Borstvoeding
Gezonde voeding voor je baby
Het risico van honing
Koemelkallergie, hoe herken je het?
Baby ontwikkeling & verzorging
Flesvoeding
Recepten – babyvoeding
Vitamine overzicht – Welke vitaminen zijn er en waar zitten ze in?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *