Babymenstruatie – Vaginaal bloedverlies bij zuigelingen

Babymenstruatie, vaginaal bloedverlies bij zuigelingen

Zo’n 5 tot 10 procent van de pasgeboren meisjes kan de eerste dagen na de geboorte, wat vaginaal bloed verliezen. Dit wordt ook wel ‘babymenstruatie’ genoemd. Het is een heel natuurlijk proces en bijna altijd onschuldig. Het bloedverlies kan optreden tussen de tweede en tiende dag na de geboorte en zal na een paar dagen vanzelf weer stoppen.

Hoe komt het?

De babymenstruatie is goed verklaarbaar. Via de placenta zijn namelijk jouw hormonen in haar bloed gekomen. Door deze hormonen is het baarmoederslijmvlies gaan groeien. Na de geboorte stopt de toevoer van deze hormonen, waardoor het baarmoederslijmvlies niet langer meer wordt gestimuleerd en langzaam wordt afgestoten.

Vaginaal bloedverlies bij je baby zou je dus kunnen vergelijken met jouw menstruatie. Bij de meeste zuigelingen gaat het om wat slijmerige afscheiding, maar bij sommige meisjes kan er wat bloed doorheen zitten.

Waar merk je het aan?

Het is een slijmerige afscheiding met een klein beetje bloed. Het kan dus zijn dat je wat kleine bloedvlekjes in de luier aantreft. Vaginaal bloedverlies bij zuigelingen stopt uiteindelijk weer vanzelf. Je hoeft er verder niks aan te doen.

lijn groen
Babymenstruatie, vaginaal bloedverlies bij zuigelingen
lijn groen

Kan het kwaad?

Nee, dit kan geen kwaad. Het is een heel natuurlijk proces. Vertrouw je het echter niet, duurt het langer dan een week, begint het pas na de tiende levensdag, of lijkt het bloedverlies niet normaal of erg hevig, neem dan contact op met je huisarts.

In een paar gevallen is het echter niet helemaal normaal en in die gevallen is het zeker aan te raden om je huisarts te benaderen. Bijvoorbeeld wanneer het:

  • bloedverlies pas na dag 10 verschijnt
  • om erg veel bloed gaat
  • langer duurt dan een week
  • voor de tweede keer begint (nadat de eerste keer gestopt was)
liefs Marion

Meer informatie

Kraamtijd, een bijzondere – en soms onzekere – tijd
Kraamperiode, wat kun je verwachten?
De groei van je baby, wat is normaal?
Babymenstruatie, vaginaal bloedverlies bij baby’s

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *