Je baby viert feest!

Je baby viert feest!

Eigenlijk valt er bijna altijd wel een feest te vieren… Verjaardagen, Sinterklaas, Kerstmis, Moederdag, Vaderdag en nog veel meer! Voor je kindje zijn dit hele spannende dagen. Soms kan hij zelfs dagen van te voren al een beetje van slag zijn. Zeker als hij al wat ouder is en weet wat er gaat komen.

Het is feest: Je kindje is jarig!

Het is groot feest, je kindje wordt één jaar. Zo’n eerste verjaardag is natuurlijk een mijlpaal in het leven van je kindje. Voor je kindje hoef je nog niet alle toeters en bellen uit de kast te halen. Een vol programma op zijn feest is nu nog te onrustig voor hem. Houd er rekening mee dat hij zijn verjaardag wel eens helemaal niet leuk kan vinden.

Bescheiden feestje

Een klein bescheiden feest, zal hij veel meer waarderen. Houd daarom goed rekening met zijn leeftijd. Hij zal ballonnen en slingers prachtig vinden en met een cadeautje erbij, is het al gauw goed. Een algemene richtlijn voor het aantal genodigden (andere kinderen) is één voor ieder jaar. Het feestje hoeft ook niet zo lang te duren, een uur tot anderhalf uur is voor je peuter lang genoeg. Probeer ook rekening te houden met een eventueel middagdutje. Voor je peuter is daarom de ochtend een prima tijd, dan is hij nog lekker fris.

lijn groen
Je baby viert feest!
lijn groen

Hij snapt het nog niet

Een éénjarige peuter snapt nog niet zoveel van jarig zijn, met twee jaar zal hij er misschien al iets meer van snappen maar een driejarige peuter kan zich al verheugen op zijn verjaardag. Als hij dan ’s ochtends de slingers en ballonnen ziet, zal hij door de kamer dansen van plezier.

Waar kun je rekening mee houden?

Om te zorgen dat je kindje zoveel mogelijk van zijn eigen verjaardag kan genieten:

  • Vraag de bezoekers of ze rekening willen houden met het slaapuurtje van je kind
  • Laat je kindje niet teveel snoepen, het zou jammer zijn wanneer hij misselijk zou worden
  • Laat hem zelf beslissen waarmee hij wil spelen. Als hij het papier mooier vindt dan het cadeau, is het toch ook prima? Het is zijn feestje.
  • Probeer, ondanks zijn verjaardig, zoveel mogelijk zijn eigen ritme aan te houden.
  • Als je de kamer met balonnen wilt versieren, zorg er dan voor dat ze hoog genoeg hangen. Als je kindje een ballon stuk bijt kan hij misschien een stukje inslikken.
  • Het hoogtepunt van de dag is natuurlijk de verjaardagstaart. Geef hem een lekker stukje en houdt camera gereed en wacht af wat er gaat gebeuren.
  • Geen idee wat je hem moet geven? Laat je door onze andere bezoekers inspireren!

Familiefeesten

Natuurlijk ben je trots op je baby en natuurlijk wil je hem aan iedereen tonen; een familiefeest is daarvoor natuurlijk het ideale moment. Maar voor je kindje kan het te vermoeiend zijn wanneer hij steeds van hand tot hand gaat in een ruimte waar ook nog eens allerlei onverwachte dingen gebeuren, het lawaaierig is en er misschien ook wel wordt gerookt. Je kindje zal gegarandeerd gaan huilen van al die indrukken.

Aparte ruimte

Beter is om je af en toe met je kindje even in een aparte ruimte terug te trekken. Probeer ook niet het hele feest bij te wonen maar houd het op een uurtje of twee. Iedereen kan op deze manier je kindje bewonderen. Als je kindje het ook naar zijn zin heeft, dan kun je natuurlijk best wat langer blijven.

liefs Marion

Meer informatie

Baby ontwikkeling & verzorging

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *