Baby in maand 9

Baby in maand 9

Je kindje kan ineens een beetje eenkennig worden (als hij het al niet is). Hij realiseert zich dat hij een wezentje op zich is, onafhankelijk van zijn moeder. Hij vindt het een eng idee van zijn moeder te worden gescheiden. Het duurt nog een tijdje voordat je kindje kan beseffen dat je na een periode van afwezigheid, weer bij hem terugkomt. De periode van eenkennigheid duurt meestal tot één jaar.

Beetje kruipen

Je kindje kan misschien al een beetje kruipend vooruit komen, maar voor het echte kruipwerk is het nog een beetje te vroeg. Misschien dat je kindje al in staat is zich vanuit zithouding tot een staande houding op te trekken. Of in zijn handjes klappen en dag zwaaien.

Met opgeheven hoofd

Hij kan nu wel heel goed met opgeheven hoofd losjes zitten. Maar hij moet zich nog wel concentreren om zijn evenwicht te houden. Als je kindje goed kan zitten, kun je hem gezellig meenemen op de fiets. Hij zal het geweldig vinden. Uiteraard heb je hiervoor wel een speciaal kinderfietsstoeltje voor nodig. Verbaas je niet als je kindje van het fietsen heerlijk in slaap dommelt.

lijn groen
Baby in maand 9
lijn groen

Platvoeten

Je kindje heeft op deze leeftijd nog platvoetjes. Dat komt omdat hij niet veel loopt en hierdoor zijn voetspiertjes nog niet zijn ontwikkeld om een voetwelving te vormen. Ook zitten er nog vetkussentjes op de plaats van de welving. Bij de meeste kinderen zullen in de loop van de eerste zes levensjaren de platvoetjes verdwijnen. Tegen de tijd dat de groei voltooid is zullen de voetbogen helemaal gevormd zijn. Slechts bij een klein percentage blijven de voetjes plat.

Spannend!

Misschien dat je kindje in deze periode voor het eerst ‘mama’ of ‘papa’ zegt…

Ontwikkeling per maand

Ontwikkeling baby maand 1 Ontwikkeling baby maand 2 Ontwikkeling baby maand 3
Ontwikkeling baby maand 4 Ontwikkeling baby maand 5 Ontwikkeling baby maand 6
Ontwikkeling baby maand 7 Ontwikkeling baby maand 8 Ontwikkeling baby maand 9
Ontwikkeling baby maand 10 Ontwikkeling baby maand 11 Ontwikkeling baby maand 12
liefs Marion

Meer informatie

Baby ontwikkeling & verzorging
Kruipen – Tussen liggen en lopen zit kruipen
De groei van je baby, wat is normaal?
Lichamelijke ontwikkeling van je baby
De ontwikkeling van je baby per maand

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *