Uitleg van het AVI-systeem

Uitleg van het AVI-systeem

AVI is de afkorting van Analyse van Individualiseringsvormen. Het AVI-systeem biedt twee grote toepassingen: enerzijds de indeling van teksten naar moeilijkheidsgraad en anderzijds de bepaling van de leesvaardigheid. Het AVI systeem is inmiddels veranderd, voorheen waren er negen niveaus, inmiddels zijn dit er twaalf. Elk niveau stemt overeen met een bepaalde complexiteit in het woordgebruik en de zinsstructuur.

Waarom deze vernieuwing?

De huidige AVI-toetskaarten zijn meer dan 10 jaar oud, waardoor de teksten op de toetskaarten en de normering toe zijn aan een herijking. Cito en KPC Groep hebben besloten om samen te werken aan een AVI-vernieuwing. In de aanloop naar die vernieuwing vindt een aantal veranderingen plaats die we hieronder toelichten.

Uitleg huidige AVI-systeem

De nieuwe twaalf niveaus zijn gekoppeld aan de groepen in het basisonderwijs. Dat was voorheen niet het geval. De gebruikte nummers in de AVI-aanduiding staan voor de groep waarin het kind zit. Zit een kind in groep 6? Dan heb je in ieder geval een AVI nodig met een ‘6’ in de aanduiding. Maar aangezien er een groot verschil zit in het begin van groep 6 en het einde van groep 6, is hier nu ook een verschil in gemaakt. De letters duiden de periode aan. De E staat voor het ‘Einde’ van een leerjaar, de M staat voor het Midden van het leerjaar. Als een kind dus halverwege het leerjaar in groep 6 zit, dan past een boekje met de aanduiding AVI-M6 het beste bij zijn leesniveau. Zit een kind echter aan het einde van groep 4, dan is een boekje met de aanduiding AVI-E4 heel geschikt voor hem.

De twee uitzonderingen hierop AVI-Start (voor kinderen die net beginnen met lezen) en AVI-Plus (leesniveau boven het gemiddelde van leerlingen eind groep 7) spreken – met hun duidelijke naam – voor zich.
Met het nieuwe systeem kun je dus in één opslag zien welk boek voor een kind is geschikt en dat is wel zo makkelijk!

lijn groen
Uitleg van het AVI-systeem
lijn groen

AVI nieuw – AVI oud

AVI NieuwAVI Oud
AVI Start1
AVI-M3 (middengroep 3)1-2
AVI-E3 (eind groep 3)1-3
AVI-M4 (midden groep 4)3-4-5
AVI-E4 (eind groep 4)4-5-6
AVI-M5 (midden groep 5)5-6
AVI-E5 (eind groep 5)6-7-8
AVI-M6 (midden groep 6)7-8-9
AVI-E6 (eind groep 6)8-9
AVI-M7 (midden groep 7)8-9->9
AVI-E7 (eind groep 7)>9
AVI-Plus>9
liefs Marion

Meer informatie

Het belang van voorlezen
Nieuw leesvoer: juli 2020
Kinderboekenweek 2020
Leesdip kinderen deze zomer groter dan ooit door coronacrisis
Je kind is dyslectisch, en nu?
Helpen leren lezen, hoe kun je dat doen?
Dyslexie, hoe ga je ermee om?
Wat zijn de regels van de leerplicht?
Schoolkind, verzorging en ontwikkeling

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *