De Advent aftellen met de Adventskalender

De Advent aftellen met de Adventskalender

Advent zijn de vier weken voorafgaande aan kerstmis en telt altijd vier zondagen. Dit betekent voor 2020 dat de adventsperiode is ingegaan op zondag 29 november en loopt tot donderdag 24 december.  Het zijn de weken dat Christenen uitkijken naar de geboorte van Jezus, zoals de profeten destijds hadden voorspelt. De lengte van deze periode kan dus per jaar verschillen, het aantal kan variëren van 22 tot 27 dagen.  In 2020 zijn het er dus 26. Met Advent begint ook het kerkelijke jaar.

Aanloop naar Kerst!

Eigenlijk is de Advents dus niets meer dan de aanloopperiode naar kerst. De naam komt van het latijnse woord “adventus” en dit betekent “komst”.

Adventsster

In sommige huizen zie je in de aanloop naar kerst een lichtgevende ster voor het raam hangen.  Dit verwijst naar het feest van het licht. De geboorte van Jezus bracht immers licht in de duisternis.

Adventskrans

Er zijn allerlei tradities om de adventsperiode te vieren. Vanaf 1930 wordt in huis of in de kerk vaak een adventskrans gebruikt, een krans gemaakt van dennentakken met vier kaarsen. Iedere zondag wordt een extra kaars aangestoken. Met kerst branden ze dan alle vier. In katholieke kringen is het de traditie dat de derde adventskaars roze is, dit als verwijzing naar de groeiende vreugde. De protestantse kerk van Noorwegen heeft deze traditie ook.

De adventskrans is uit het Duitse taalgebied overgewaaid. Ook in de Scandinavische landen komt dit gebruik veel voor. In de Scandinavische en Duitstalige landen zie je dat ook in de huisgezinnen en in de winkels adventskransen worden neergezet of opgehangen.

lijn groen
De Advent aftellen met de Adventskalender
lijn groen

Adventskalender

De adventskalender dateert al van zo’n 150 jaar geleden. Zou je niet zeggen toch? De oorsprong ligt in Duitsland en het is de bedoeling dat er iedere dag een luikje wordt opengemaakt. Vroeger zat er dan achter zo’n luikje een plaatje, een aantal jaar geleden werd dit uitgebreid met een chocolaatje en inmiddels kun je het zo gek niet bedenken of er is wel een adventskalender van. Denk bijvoorbeeld aan een adventskalender van lego, geurkaarsjes, verzorgingsproducten, bonbons, flesjes drank en zelfs met seksartikelen. Wat dit nog met kerst te maken heeft? Geen idee, maar er is dus altijd een adventskalender te vinden die bij je past.

De kalender begint op 1 december en op 24 december mag het laatste vakje open. Spannend! Vooral als de kids er steeds een klein presentje in vinden of een lekkernij.

Zelf maken

Je kunt natuurlijk ook je eigen adventskalender maken. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Je kunt er een kant-en-klaar kopen en die zelf vullen, maar je kunt hem natuurlijk ook volledig zelf maken. Met allerlei doosjes in verschillende formaten, kom je al een heel eind! En ben je handig met hout? Dan zou je er zelfs een mooi huis van kunnen maken, met allerlei laatjes en deurtjes. Die kun je dan ieder jaar opnieuw met leuke dingen vullen.

Top 5 adventskalender voor de kids

Adventskalender voor de kids

1. LEGO City Adventskalender 2020
Begin de feestdagen goed met deze fantastische adventskalender van LEGO, inclusief een besneeuwde City speelmat waarop je jouw eigen kersttaferelen kunt bouwen!  Ontdek feestelijke miniatuurmodellen en personages uit de tv-serie LEGO City Adventures die cadeautjes komen brengen. 

Online te koop bij Bol.com

lijn smal
Adventskalender voor de kids

2. LOL Surprise
LOL Surprise is natuurlijk de grootste hype van de afgelopen jaren. Hoe leuk is deze kalender! 24x unboxen voor de kids! En iedere dag groeit de voorpret naar Kerstmis, met dagelijks een nieuwe verrassing. Wat zal het laatste pakje zijn?

Online te koop bij Bol.com

lijn smal
Adventskalender voor de kids

3. PAW Patrol
Deze kalender van de PAW Patrol helden, verbergt 24 leuke cadeaus waarmee kinderen een winterlandschap met hun favoriete puppy’s uit de tv-serie stuk voor stuk kunnen nabouwen. Achter elke deur bevindt zich een klein verzamelstuk (hondenfiguren, huisjes, dierenvrienden, slee of iets anders.

Online te koop bij Bol.com

lijn smal
Adventskalender voor de kids

4. LEGO Harry Potter
Gek op magie en verslaafd aan Harry Potter? Dan is deze kalender een musthave! De kalender bevat 6 minifiguren, plus herkenbare voorwerpen en geweldige accessoires uit de Harry Potter films. Naarmate er meer dagen verstrijken, krijg je steeds meer modellen voor een magisch Kerstbal en eindeloze feestelijke avonturen op Zweinstein.

Online te koop bij Bol.com

lijn smal
Adventskalender voor de kids

5. Barbie
De Barbiepop zit verstopt achter de eerste deur, de deuren voor de komende 23 dagen houden elke dag een verrassing in petto: een nieuw kledingstuk, een accessoire of een accessoire voor de Barbiepop. Hoe leuk voor de echte Barbiefan!

Online te koop bij Bol.com

lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Een gezellig huis met de kerst!
Vandaag vieren we Driekoningen, maar wat houdt dat in?
Hoe maak je het kerstdiner kidsproof?
Gewoon Kerst van Gewoon Rob
10x Kerstideeën voor Kerst 2020
Baby’s eerste kerst, hoe bijzonder is dat!
Kerstmis vieren met kinderen
Kerstversiering maken voor in de kerstboom
Willy Woef viert Kerstmis (voorleesverhaaltje)
Hoe vier jij je kerst?
Kerstkaarten versturen. Traditioneel, digitaal of zelf maken?
Extreme cadeaus, hoe duur mag het zijn?
De leukste Kerstliedjes voor onder de kerstboom
Feestdagen – Themapagina

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© foto: 123rf.com

lijn groen peuteren
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *