Kort nieuws
U bent hier: Home / Voor jou / Boekenhoek / Dwaalspoor Dyslexie

Dwaalspoor Dyslexie

Dwaalspoor Dyslexie

Titel Dwaalspoor Dyslexie
Uitgeverij Standaard Uitgeverij
Auteur Erik Moonen
Illustrator
ISBN 978 90 0225 219 8
Aantal pagina’s 351
Prijs 21,95 euro
Deze recensie is geschreven door Marion Middendorp

In Nederland en Vlaanderen verlaten elk jaar tienduizenden kinderen de basisschool met een onvoldoende leesniveau. Komt dat omdat er iets mis is met die kinderen? Zijn die leeszwak of dyslectisch geboren?

In Dwaalspoor dyslexie laat Erik Moonen zien hoe kinderen door falende onderwijsmethoden dyslectisch worden gemaakt. Met goed onderwijs en een goede methode echter wordt elk kind een vlotte lezer. Op basis van wat de wetenschap de laatste jaren over leren lezen aan het licht heeft gebracht en in nauwe samenwerking met de Nederlandse Stichting Schriftontwikkeling werkte Moonen daarom de Alfabetcode uit, een nuchtere aanpak die inmiddels bewezen heeft zowel gemakkelijk hanteer als dyslexieveilig te zijn.

In Dwaalspoor dyslexie legt hij helder en concreet uit hoe de Alfabetcode werkt. Het is dus niet het zoveelste boek over leesproblemen, het gaat vooral over oplossingen: hoe u elk kind vlot kunt leren lezen en schrijven. Of dat kind al leesonderwijs gekregen heeft of niet, of u onderwijzer bent of niet, deze methode werkt.

Zomaar een passage

Naarmate de kinderen opschieten in de geavanceerde code, wordt het leerproces moeilijker in de hand te houden: ze lezen reclamepanelen langs de weg, krantenkoppen die ze onder ogen krijgen, ze lezen al een strip of een boek. Daar komen ze spellingsvarianten tegen die ze nog niet hebben leren schrijven. Dat is niet te vermijden. Wat we wel moeten vermijden, is dat kinderen erdoor in de war raken. Dat zou kunnen als we hun de kans konden geven in de codeerpatronen te gaan grasduinen die e nog niet hebben geleerd. Een alfabetisch geordend overzicht waarin de codeerpatronen per klank bij elkaar staan, zou inderdaad handig zijn om d e spelling van de klanken in allerlei omgevingen te controleren, maar ook om vertrouwdheid met de diverse codeerpatronen op te bouwen en op die manier spelling te leren. Een kind dast zich bijvoorbeeld afvraagt hoe de klank /f/ in plafond geschreven wordt, zou dat in de bladzijden waar /f/ wordt behandeld kunnen nakijken en daar het antwoord tussen de woorden vinden die hetzelfde patroon volgen en daarom op dezelfde manier worden gespeld. Het zou ook zien dat het bij chauffeur anders is: chauffeu<./u>r lijkt weliswaar op plafond, maar hoort toch in een ander en vooral veel korter rijtje thuis.

Onze mening

Het valt mij steeds vaker op dat ik mensen hoor zeggen dat hun kind ‘dyslectisch’ is.. Maar het valt mij ook op dat dit doorgaans hoogbegaafde kinderen betreft. Het is inmiddels wel duidelijk (al wordt er nog steeds op veel scholen te weinig aan gedaan) dat deze kinderen een andere manier van onderwijs nodig hebben, willen ze goed tot uiting komen. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit inherent zou kunnen staan aan de steeds groeiende groep kinderen met dyslexie.

Het is zeker de moeite de waard dit boek te lezen en de methode uit te proberen. Lezen is immers belangrijk voor de rest van hun leven! Vooral tijdens hun studietijd zal er heel wat gelezen moeten worden, maar ook als ontspanning is het lezen van een goed boek aan te raden. Maar dat boek zal een stuk sneller worden gepakt wanneer er vlot doorheen gelezen kan worden!

Bestellen

Bestel het boek bij onze internetservice

Dyslexie

Over Marion Middendorp

Marion Middendorp
Marion Middendorp is 45 jaar, moeder van 2 jongens (8 en 6 jaar), hoofdredacteur van Peuteren.nl, internetondernemer, auteur en (kinder)liedjesschrijver. Lijfspreuk: 'Het mooiste cadeau is een glimlach op je lippen wanneer je aan mij denkt'.

Het is niet mogelijk te reageren

YouTubeTwitterGoogle+Google+
Peuteren.nl located at Zilvermeeuwlaan 112 , Den haag, Nederland . Reviewed by 38.8794 bezoekers rated: 9.3 / 10