Kort nieuws
U bent hier: Home / Baby / Koemelkallergie

Koemelkallergie

KoemelkallergieEen allergie is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam. In een of meer systemen van het lichaam treden veranderingen op. Huidklachten, neussluimvliesreacties (hooikoorts), diarree, luchtpijp- en bronchiënslijmvliesreacties, migraine en hoge bloeddruk. Voor het ontstaan van deze verschijnselen moet een oorzaak zijn.
Bij baby’s is koemelkallergie de meest voorkomende vorm van allergie (2 – 6% van alle baby’s). Zijn lichaam reageert op het eiwit dat in de melk aanwezig is. Op de leeftijd van vier jaar, zijn nog altijd 33 tot 44% van de kinderen intolerant voor koemelk. De allergie kan in de loop van de jaren spontaan verdwijnen, je kindje kan dan weer koemelk gebruiken zonder klachten te krijgen.
Allergieí«n (en dus ook koemelkallergie) blijkt vaak erfelijk te zijn. Wanneer je zelf een vorm hebt van allergie, is de kans groot dat je kindje ook een allergie krijgt.

Waarin uit koemelkallergie zich?

ze allergie kan zich uiten in verschillende klachten. Meestal beginnen de klachten in de eerste drie maanden. De belangrijkste symptonen zijn klachten van maag en darm (50%), eczeem in het gezichtje en/of wangen (35%), luchtwegen (15%).
De klachten kunnen zijn:

Huid jeuk, uitslag, eczeem, galbulten (netelroos, urticaria), oedeem
Luchtwegen astma, bronchitis, neus-/oogklachten
Maagdarmstelsel braken, diarree, verstopping, kolieken, buikpijn, misselijkheid, weinig eten/drinken
Andere klachten veel huilen, groeivertraging, gedragsklachten, migraine

De klachten kunnen optreden binnen enkele minuten na het gebruiken van de voeding, maar ook pas na één of twee dagen.

Oorzaak koemelkallergie?

De spijsvertering begint in je mond en eindigt in je darm. De eiwitten uit de koemelk worden normaal gesproken in het maagdarmkanaal tot steeds kleinere brokjes afgebroken door enzymen. Alleen hele kleine brokjes kunnen door de darmwand heen in het bloed worden opgenomen, om zo te worden vervoerd naar alle cellen in ons lichaam, waar ze als bouwstenen worden gebruikt. De darmwand is dus eigenlijk een hele fijne filter. Bij een baby is de darm nog niet helemaal volgroeid en werkt daarom nog niet optimaal.
De gaatjes in dit ‘filter’ zijn nog te groot. Hierdoor is het mogelijk dat ook grotere (nog niet volledig verteerde eiwitten) de darmwand passeren in het bloed terecht komen. Bij de meeste kinderen kan dit geen kwaad maar bij kinderen die allergisch zijn aangelegd, ‘ziet’ het lichaam deze eiwitten als ‘onveilige stoffen’ waardoor het afweersysteem in werking treedt. (Net als bij bacterieí«n en virussen).
Door dit afweersysteem worden er antistoffen aangemaakt. Deze stoffen hechten zich aan speciale cellen (mestcellen) die bepaalde prikkelende stoffen (histamine) bevatten. Deze mestcellen komen overal in het lichaam voor, vooral in de huid en in de slijmvliezen van de luchtwegen en het maagdarmkanaal. Zodra de mestcel voor de tweede keer in aanraking komt met zo’n (niet volledig verteerd) eiwitje, gaat de mestcel kapot. Hierdoor komt de histamine vrij en kunnen er allergische klachten optreden.

Welke onderzoeken zijn mogelijk?

Bij genoemde klachten is het aan te raden deze met de huisarts of consultatiebureauarts te bespreken en uit te zoeken of het om een koemelkallergie gaat. Zij hebben om tot de juiste diagnose te komen, afspraken gemaakt over hoe te handelen bij mogelijke voedselallergie. Deze afspraken hebben de consultatiebureauartsen vastgelegd in een soort stappenplan: ‘De landelijke standaard voor de diagnose en behandeling van voedselallergie bij zuigelingen op het consultatiebureau’. Ook de huisartsen hebben een dergelijke ‘standaard’.

In het algemeen kan onderzoek naar koemelkallergie bestaan uit:

  • vragen over het vóórkomen van allergische aandoeningen in uw familie (familieanamnese);
  • vragen over het dagelijkse voedingspatroon (voedingsanamnese);
  • vragen over de ziektegeschiedenis (anamnese);
  • lichamelijk onderzoek, afhankelijk van de klachten;
  • een bloed- en/of huidtest;
  • eliminatie-provocatietest.
  • Bronvermelding: Stichting VoedselAllergie.

    Behandeling koemelkallergie

    Een behandeling van koemelkallergie is gebasseerd op het weglaten van koemelkeiwitten uit de voeding.
    Als je borstvoeding geeft dan zal je zelf alle zuivelproducten moeten laten staan, (zuivelproducten zijn o.a. melk, yoghurt en kaas) maar ook alle producten waar melk in verwerkt is. Borstvoeding, waarbij de moeder dieet houdt, is voor de allergische baby nog altijd de beste voeding.
    Alleen borstvoeding bevat afweerstoffen (immuunglobulines) die de baby extra bescherming geven tegen ziekteverwekkers. Geef ten minste zes maanden borstvoeding, zonder bijvoeding. Als je je kindje flesvoeding geeft, dan kan je het beste overgaan op een zuigelingenvoeding op basis van eiwit-hydrolysaat. Partiele hydrolysaten zijn niet geschikt als voeding bij bewezen koemelkallergie. Er wordt geadviseerd om de eerste zes maanden geen bijvoeding te geven. Bij een eerdere start, is de kans groter op het ontwikkelen van een voedselallergie.
    Soms kunnen niet alle klachten voorkomen worden – ondanks een dieet – en zijn er aanvullend medicijnen nodig om de klachten te verminderen.
    Hoe zijn de klachten te behandelen

    Tips

  • Als je kind een hypo-allergene voeding gebruikt, wordt de ontlasting vaak dunner en groen.
  • Informeer opa’s en oma’s, oppas, school, ouders van vriendjes over het dieet van je kind.
  • Geef op school of crèche je telefoonnummer voor noodgevallen en dat van je huisarts.
  • Laat je kind de traktatie eerst mee naar huis nemen voordat hij/zij het opeet.
  • Zet op school of de crèche een trommeltje neer met lekkers dat je kindje wel mag hebben, als er getrakteerd wordt.
  • Hang in de keuken een lijstje op met wat je kind wel en niet mag hebben.
  • Er zijn speciale boeken in de boekhandel met recepten voor een dieet.
  • Koemelk herkennen en etiketten lezen

    Producten die altijd koemelk bevatten, zijn niet toegestaan in een koemelkvrij dieet. Dit geldt voor alle volgende producten die meestal gemakkelijk te herkennen zijn:

  • magere melk, halfvolle melk, volle melk, karnemelk
  • kaas, smeerkaas, smeltkaas
  • yoghurt, biogarde, vla, kwark, pap, pudding, yoghurtdrank
    kefir, huttenkase, cottage cheese, umer
  • roomboter, slagroom, koffieroom, halfroom, koffiemelk, sour cream, zure room, crème fraîche
  • roomijs, yoghurtijs
  • chocolademelk
  • zuivelfrisdranken, frisdranken op weibasis
  • Hoe kan je herkennen aan het etiket of een product koemelk bevat?
    Op het etiket staan dan één van de volgende toevoegingen:

  • melk, melkpoeder, (magere of droge) melkbestanddelen
    wrongel, wei, weipoeder en melkzout
  • melkpoeder, magere melkpoeder, volle melkpoeder, melkderivaat
  • caseïnaat, caseïne, melkeiwit, gehydrolyseerd melkeiwit,
    margarine (geen plantaardig), roomboter, boterconcentraat, boterolie, melkvet, melkzout
  • lactose, melksuiker (bevatten vaak sporen koemelkeiwit, tenzij het extra geraffineerd is)
  • lactalbumine, beta-lactoglobuline, lactoperoxidase, lactoval, recaldent, transglutaminase, nisine (E234)
  • broodverbetermiddelen kunnen koemelk bevatten
  • Verwarrend zijn de namen melkzuur, lactaat, cacaoboter en kokosmelk. Deze stoffen hebben niets met koemelk te maken.

    Bij het voedingscentrum zijn merkartikelenlijsten te verkrijgen waar alle producten in staan die geen koemelk bevatten. Ook de winkel waar je het kan kopen staat vermeld. Dit is erg handig, zodat je thuis al op kan zoeken wat je wil kopen.

    Lactose-intolerantie

    Koemelkallergie moet niet verward worden met lactose-intolerantie. Dat zijn twee heel verschillende aandoeningen, hoewel lactose (melksuiker) ook in koemelk voorkomt en ook klachten van het maagdarmkanaal kan veroorzaken (maar geen klachten van luchtwegen of huid).

    Bij koemelkallergie vindt een reactie plaats op het eiwit in de koemelk, bij lactoseintolerantie worden deze eiwitten wel verdragen, maar is de lactose, de melksuiker, de veroorzaker van de klachten.
    Lactose moet gesplitst worden door het enzym lactase, zodat de brokstukken opgenomen kunnen worden uit de darmen in het bloed.
    Bij lactose-intolerantie is er een tekort aan het enzym lactase.
    Omdat de lactose onvoldoende uit de darmen kan worden opgenomen in het bloed, ontstaat dan soms buikpijn, winderigheid of diarree na het gebruik van (veel) koemelk. Kleine hoeveelheden melkproducten geven nooit klachten.
    Lactose-intolerantie bij kinderen onder drie jaar is zeer zeldzaam, hooguit kortdurend, bijvoorbeeld na een virusinfectie van het maagdarmkanaal. Bij de geboorte heeft elk kind voldoende lactase (borstvoeding bevat nog meer lactose dan koemelk).

    Boekentip

    Voorleesboeken over voeding
    Boeken over ziekte en gezondheid

    Meer informatie

    Hoe zijn de klachten te behandelen
    Alle informatie over koemelkallergie
    Alle informatie over de gezondheid
    Alle informatie over babyvoeding
    Lees onze andere reportages

    Bronvermelding

    Foto: 123rf.com
    Stichting VoedselAllergie

    Over Redactie Peuteren.nl

    Redactie Peuteren.nl
    Vragen? Je kunt ons bereiken op redactie@peuteren.nl.
    YouTubeTwitterGoogle+Google+
    Peuteren.nl located at Zilvermeeuwlaan 112 , Den haag, Nederland . Reviewed by 38.8794 bezoekers rated: 9.3 / 10